Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Może ktoś będzie w stanie udzielić mi kilku informacji lub podpowie gdzie po takie informacje się udać.

Sprawa wygląda następująco...

Kolega posiada działkę rolną o pow 1.3ha. Klasa tej ziemi to V,VI,VII. Coś mówił też o tym że jest pozaklasowa..

Chciałbym kupić nie będąc rolnikiem kawałek tej działki około 25 arow aby postawić tam dom jednorodzinny.

Dzilka leży przy drodze gminnej, a w promieniu 50m są 3 zabudowania. Po drugiej stronie drogi jest woda i prąd (na działce tego kolegi) Pytania mam takie:

1. Czy w ogóle możliwy jest zakup takiej działki przeze mnie i pobudowanie się tam?

2. Czy trzeba to odrolnic?

3. No i od czego trzeba zacząć?

Kompletnie nie posiadam żadnej wiedzy Na ten temat. Gdzie udać się najpierw i kto mi takich informacji udzieli? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam..

Najpierw kolega musi zrobić podział działki, potem wystąpić o warunki zabudowy dla działek lub tej , którą planujesz kupić.

Ale to może trwać, wszystko zależy od urzędników w gminie i warunków działki. Np. ważny jest dostęp w/w działki do drogi.

Bo niby napisałeś, że jest dostęp do drogi, ale całości a po podziale może być różnie.

https://www.prawo.pl/biznes/odrolnienie-gruntu-na-terenach-nieobjetych-planem-miejscowym,148572.html

Przeczytaj szczególnie ostatni akapit.

Nie jest to łatwa sprawa, czasami może to trwać i trwać, ale jak się nie spróbuje to się nie wie.

U nas się ciągnie 6 rok.

Z tym, że przede wszystkim winny jest notariusz, który pomylił metraż przy akcie notarialnym i musieliśmy od nowa wszystko robić, łącznie z podziałem i warunkami.

Szkoda słów...na każdym kroku nieudacznicy.

Ale nie sugeruj się naszym przykładem, my zawsze mamy ciężkie przypadki:P

Edytowane przez ciężkiprzypadek