daw93id 05.01.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Witam! Może ktoś będzie w stanie udzielić mi kilku informacji lub podpowie gdzie po takie informacje się udać. Sprawa wygląda następująco...Kolega posiada działkę rolną o pow 1.3ha. Klasa tej ziemi to V,VI,VII. Coś mówił też o tym że jest pozaklasowa..Chciałbym kupić nie będąc rolnikiem kawałek tej działki około 25 arow aby postawić tam dom jednorodzinny.Dzilka leży przy drodze gminnej, a w promieniu 50m są 3 zabudowania. Po drugiej stronie drogi jest woda i prąd (na działce tego kolegi) Pytania mam takie:1. Czy w ogóle możliwy jest zakup takiej działki przeze mnie i pobudowanie się tam? 2. Czy trzeba to odrolnic?3. No i od czego trzeba zacząć? Kompletnie nie posiadam żadnej wiedzy Na ten temat. Gdzie udać się najpierw i kto mi takich informacji udzieli? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 05.01.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Najpierw kolega musi zrobić podział działki, potem wystąpić o warunki zabudowy dla działek lub tej , którą planujesz kupić.Ale to może trwać, wszystko zależy od urzędników w gminie i warunków działki. Np. ważny jest dostęp w/w działki do drogi.Bo niby napisałeś, że jest dostęp do drogi, ale całości a po podziale może być różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daw93id 05.01.2019 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Po podziale też będzie dostęp. Raczej chodzi mi o to czy jeżeli nie jestem rolnikiem to będę mógł się tam pobudowc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 05.01.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jeżeli będą warunki zabudowy lub MPZP, który na to zezwala, to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daw93id 05.01.2019 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Więc rozumiem, że takiej działki nie trzeba odralniac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 06.01.2019 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) https://www.prawo.pl/biznes/odrolnienie-gruntu-na-terenach-nieobjetych-planem-miejscowym,148572.html Przeczytaj szczególnie ostatni akapit. Nie jest to łatwa sprawa, czasami może to trwać i trwać, ale jak się nie spróbuje to się nie wie.U nas się ciągnie 6 rok. Z tym, że przede wszystkim winny jest notariusz, który pomylił metraż przy akcie notarialnym i musieliśmy od nowa wszystko robić, łącznie z podziałem i warunkami.Szkoda słów...na każdym kroku nieudacznicy.Ale nie sugeruj się naszym przykładem, my zawsze mamy ciężkie przypadki:P Edytowane 6 Stycznia 2019 przez ciężkiprzypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daw93id 07.01.2019 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Dzięki za informację. A może ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts