Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękające płytki na ścianie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadza się tak , też podejrzewam ale dlaczego ? co ma na to wpływ i jak temu zapobiec. Myślę, że nie jest to wina złego zabezpieczenia przed wilgocią bo w poprzednim domu była tylko folia w płynie i nic się nie działo.

Rób jak uważasz.

Odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego w kabinie płytki pękają? Odpowiedź oczywista-działanie wilgoci a nie wada płytek. Masz izolację przeciwwilgociową złej jakości, albo materiał słaby albo złe wykonanie, albo to i to, innej możliwości nie ma, skoro obok na suchym z płytkami nic się nie dzieje. Jeśli nie wykonasz jeszcze raz izolacji przeciwwilgociowej, problem prawdopodobnie pojawi się znowu, ale to Twój dom, Twoja decyzja.

Rób jak uważasz.

Odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego w kabinie płytki pękają? Odpowiedź oczywista-działanie wilgoci a nie wada płytek. Masz izolację przeciwwilgociową złej jakości, albo materiał słaby albo złe wykonanie, albo to i to, innej możliwości nie ma, skoro obok na suchym z płytkami nic się nie dzieje. Jeśli nie wykonasz jeszcze raz izolacji przeciwwilgociowej, problem prawdopodobnie pojawi się znowu, ale to Twój dom, Twoja decyzja.

Czyli atlasduowoder jest złej jakości ?

Słabe wykonanie odpada widział efekt i nie było braku ciągłości czy cienkiej warstwy.Zresztą jak rozumiesz , że słaba izolacja czyli wilgoć dostaje się do KG który puchnie ?

Czyli puchnie płyta KG ? Kto kolwiek kto z was to pisze z tym się spotkał, widział, czytał czy tylko teorie snuje ? Chodzi mi o to , że gdybać tak można na różne sposoby a mi chodzi o to czy ktoś ma z tym doświadczenie.

Na stronie paradyż są to płytki ścienne z znaczkiem do łazienki. Gres to nie jest. Będę musiał dokupić bo zostało chyba 2szt

Zastanawiam się jeszcze czy jednak nie jest za grubo kleju, pamiętam , że mówił o nierównościach i było go tam sporo a nie wyrównał jakąś zaprawą tylko klejem..... Tylko czy aby to by pękało po 4 miesiącach przez za dużą ilość kleju ?

Wrzuć jakieś foty dla zobrazowania sprawy. Nie wiem skąd niektórzy biorą teorie o puchnięciu KG, nie wyobrażam sobie żeby nabrała takiej siły żeby pękła płytka. Gdyby się płytki odkleiły to co innego.

Kabina - wszystko zależy gdzie te płytki Ci popękały - foty.

Wówczas pękałyby na zewnątrz i wewnątrz kabiny.

Powinna byc jednak chwycona do ściany. W mojej drzwi, chwytane magnetyczną uszczelką trochę jednak energii przekazuja na ściankę.

Natomiast, jesli fachman wyrownywał scianę płytą KG tak, ze po jej położeniu trzeba było gonić klejem płytę, to pogratulować mu umiejętności.

Obawiwm sie, ze nikt nie da ci "zdalnie" jednosnacznej odpowiedzi nie widząc tego, jak zostalo to wykonane.

Płyty kładł kto inny i wyglądało że jest ok, patrzyłem z poziomica, mój błąd. Od płytek mówił że jest bardzo krzywo położone ale też nie pokazywał ile bo jak przyjechałem to już płytki kładł.

Więc od wilgoci może być ten problem z kg czy tylko tak sobie gdybacie? Bo widzę zdania są podzielone.

Pare zdjęć

https://drive.google.com/folderview?id=10Qs3qxsuN1JaFpYM9ccFiY2NUFHOCEov

Prawdopodobnie te płytki nie nadają się do tak wilgotnych miejsc ,i może się okazać że po wymianie płytek problem może się powtórzyć .Parę razy już widziałem takie sytuacje ,a żeby udowodnić że płytki mają mikropęknięcia niewidoczne kiedy są suche włożyłem parę płytek do wiadra z zabarwioną na szaro wodą i po paru dniach pojawiło się wiele ciemnych rys.