Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękające płytki na ścianie

Recommended Posts

rustin,czytaj ze zrozumieniem...Kolega Pytajnick napisłał o klejeniu płyt gipsowych i stelażu drewnianym i ma rację bo są to rozwiązania typu"nigdy nie wiadomo jak to się zachowa".Jeśli płyty to tylko i wyłącznie na stelażu stalowym,dobrze usztywnionym,wtedy minimalizujesz ryzyko.Poza tym nie napisałeś konkretnie jak grubo kleju jest pod płytką,jeśli jest ze 3-4 cm. to od tego też mogą pękać.W takich sytuacjach jest trochę jak w motoryzacji,tzn. dla jednego objawu może być kilka przyczyn,dlatego każda informacja jest ważna jeśli chcesz żeby Tobie pomóc...

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rustin,czytaj ze zrozumieniem...Kolega Pytajnick napisłał o klejeniu płyt gipsowych i stelażu drewnianym i ma rację bo są to rozwiązania typu"nigdy nie wiadomo jak to się zachowa".Jeśli płyty to tylko i wyłącznie na stelażu stalowym,dobrze usztywnionym,wtedy minimalizujesz ryzyko.................

hmmmm.......@ rustin nigdzie nie pisał o stelażu drewnianym ani o stalowym

Płyta była przyklejona na placki na całej ścianie, ................

ok, ale ja nie wierze, ze płyta przyklejona na placki miałaby spowodować takie pękania. gdyby tak było, to ta płyta powinna być już w 1000 kawałkach.[/quote

Widziałem już podobne pęknięcia przy bardzo grubym kleju ,nawet dawno temu kładłem płytki u klientki w kotłowni i uparła się żeby nie równać tynkiem tylko kleić na placki,różnica sięgała 4cm. i tam gdzie było najgrubiej popękały,niektóre w pajęczynę a niektóre tak jak u autora...

• 3 weeks później...

Dzięki , zastosuje ten Karaflex

Są dwa podejrzenia

1. Za dużo kleju, ok 1- 1,5 cm ale dawane na dwa razy z tym , że pęknięcia pojawiły się dopiero po kilku miesiącach

2. Położone dwie warstwy atlas duowoder i jedna warstwa od drugiej się oddzieliła( tylko czy tak było czy stało się przy zrywaniu płytki z klejem ). Klej płytki się trzyma jak i tego atlasa.

Wstępna diagnoza po odkuciu jednej płytki. Brak jakiejkolwiek wilgoci, ruchów KG czy jej pęknięć. Widać jakby pęknięcia kleju i tego atlasu wzdłuż fugi.

Edytowane przez rustin

Co ja mogę napisać - atlas plus do grubości warstwy 10mm :( nadaje się do klejenia płytek.
lepiej nic nie pisz,

to co jest napisane na opakowaniu to i @rustin sobie przeczyta bez niczyjej pomocy. Moze napisz coś w własnego doświadczenia i dlaczego niby nie nadawałby się ten atlas plus do wyrównania ściany? a może chodzi Ci o to aby sobie postów nabić?

lepiej nic nie pisz,

to co jest napisane na opakowaniu to i @rustin sobie przeczyta bez niczyjej pomocy. Moze napisz coś w własnego doświadczenia i dlaczego niby nie nadawałby się ten atlas plus do wyrównania ściany? a może chodzi Ci o to aby sobie postów nabić?

Bo się nie nadaje - to jest klej - nie zaprawa wyrównująca - gdyby tak było na kleju producent by napisał - nadaje się do wyrównywania nierówności do grubości np 30mm

ALE SIĘ NIE NADAJE !

(nabijanie postów w moim przypadku akurat do niczego nie jest mi potrzebne)

Bo się nie nadaje - to jest klej - nie zaprawa wyrównująca - gdyby tak było na kleju producent by napisał - nadaje się do wyrównywania nierówności do grubości np 30mm
ale nie napisał, ze się nie nadaje. Nie masz pojęcia o tym, nie masz żadnego doświadczenia w tym temacie, ślepo powtarzasz to co napisał producent.

producent np. rur kanalizacyjnych, napisał, ze służą do kanalizacji, a nie napisał, że służą np. jako przepusty, sztywne rury osłonowe i 1000ce innych zastosować i w.g Ciebie rury kanalizacyjne NIE NADAJĄ SIĘ DO NICZEGO WIĘCEJ, NIŻ DO ODPROWADZANIA ŚCIEKÓW.

(nabijanie postów w moim przypadku akurat do niczego nie jest mi potrzebne)
mam zupełnie inne zdanie na ten temat łącznie z wyłudzaniem podziękować. Mnie to rybka, ale nie wmawiaj innym, ze czegoś nie mogą zrobić/użyć, bo producent nie napisał, ze dany produkt do czegoś się nadaje.

Ale kto ci broni używać WC szczotki do mycia zębów.

Twoja sprawa, chcesz coś wnieść do wątku to napisz że używasz nawet sylikonu do przyklejania płytek, i się trzymają.

Ja doradzaml, że klej się do tego nie nadaje. 30lat temu jak zaczęli wszyscy kleić na klej bo u nas tego nie było, to jak układałem na więcej niż 2cm grubość to nawet szkliwo pękało gdy klej wiązał. Teraz w klejach jest więcej składników i polepszaczy, uplastyczniających i wiążących ale nawet wówczas gdy zaprawa klejąca wyschnie można ją zetrzeć-skruszyć szpachelką. Kiedyś było to niemożliwe.

Atlas ma wiele produktów w swojej palecie o różnym zastosowaniu.

Niestety zawsze znajdzie się "geniusz" stosując jeden jako uniwersalny do wszystkiego. A potem dziwi się, że są problemy.