zorro128 07.01.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 rustin,czytaj ze zrozumieniem...Kolega Pytajnick napisłał o klejeniu płyt gipsowych i stelażu drewnianym i ma rację bo są to rozwiązania typu"nigdy nie wiadomo jak to się zachowa".Jeśli płyty to tylko i wyłącznie na stelażu stalowym,dobrze usztywnionym,wtedy minimalizujesz ryzyko.Poza tym nie napisałeś konkretnie jak grubo kleju jest pod płytką,jeśli jest ze 3-4 cm. to od tego też mogą pękać.W takich sytuacjach jest trochę jak w motoryzacji,tzn. dla jednego objawu może być kilka przyczyn,dlatego każda informacja jest ważna jeśli chcesz żeby Tobie pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.01.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 rustin,czytaj ze zrozumieniem...Kolega Pytajnick napisłał o klejeniu płyt gipsowych i stelażu drewnianym i ma rację bo są to rozwiązania typu"nigdy nie wiadomo jak to się zachowa".Jeśli płyty to tylko i wyłącznie na stelażu stalowym,dobrze usztywnionym,wtedy minimalizujesz ryzyko................. hmmmm.......@ rustin nigdzie nie pisał o stelażu drewnianym ani o stalowymPłyta była przyklejona na placki na całej ścianie, ................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 07.01.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Sławko 123,przeczytaj post nr. 56 bo mój post jest w większości odniesieniem do niego i wszystko będzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.01.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 ok, ale ja nie wierze, ze płyta przyklejona na placki miałaby spowodować takie pękania. gdyby tak było, to ta płyta powinna być już w 1000 kawałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.01.2019 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Coraz więcej teorii, bez urazy dla niektórych ale jeszcze trochę i będzie że woda za zimna lub za ciepła w kabinie i pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 07.01.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 ok, ale ja nie wierze, ze płyta przyklejona na placki miałaby spowodować takie pękania. gdyby tak było, to ta płyta powinna być już w 1000 kawałkach.[/quote Widziałem już podobne pęknięcia przy bardzo grubym kleju ,nawet dawno temu kładłem płytki u klientki w kotłowni i uparła się żeby nie równać tynkiem tylko kleić na placki,różnica sięgała 4cm. i tam gdzie było najgrubiej popękały,niektóre w pajęczynę a niektóre tak jak u autora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.01.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 no, ale my teraz piszemy o samej płycie GK i jej mocowaniu do sciany. przyklejanie płytek na gruba warstwę kleju to inne zagadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Tylko ciekawe, co zrobi rustin, jesli skucie starych plytek, naprawa hydroizolacji, przyklejenie nowych (znów na grube placki) niczego nie zmieni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 08.01.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 no, ale my teraz piszemy o samej płycie GK i jej mocowaniu do sciany. przyklejanie płytek na gruba warstwę kleju to inne zagadnienie. Temat dotyczy pękających płytek,jak pewnie wiesz równie ważne są same płytki jak podłoże na którym będą klejone więc nie wiem do czego zmierzasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.01.2019 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Po konsultacji z paradyz i specjalista ze sklepu z płytkami.Nie ma problemu, że jest na płycie kg, płytka jest odpowiednia zabezpieczenie hydroizolacyjne tak samo.Tyle się dowiedziałem, odkuć i wymienić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.01.2019 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Czym wyrównać pod płytkami jeżeli jest duża różnica?Czy można klejem, zostawić do wyschnięcia i dopiero wtedy przyklejac płytki? Czy są jakieś środki do tego? Niedługo będzie odkuwane a jak pamiętam było grubo kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 31.01.2019 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Użyj kleju grubo warstwowego .Na przykład Mapei Keraflex maxi . Wyrównaj nim ścianę . Następnego dnia przyklej płytki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2019 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Lub też zaprawa wyrównująca CEKOL niebieska, tylko tutaj trzeba poczekać wg przepisu do całkowitego wyschnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 31.01.2019 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki , zastosuje ten KaraflexSą dwa podejrzenia1. Za dużo kleju, ok 1- 1,5 cm ale dawane na dwa razy z tym , że pęknięcia pojawiły się dopiero po kilku miesiącach2. Położone dwie warstwy atlas duowoder i jedna warstwa od drugiej się oddzieliła( tylko czy tak było czy stało się przy zrywaniu płytki z klejem ). Klej płytki się trzyma jak i tego atlasa. Wstępna diagnoza po odkuciu jednej płytki. Brak jakiejkolwiek wilgoci, ruchów KG czy jej pęknięć. Widać jakby pęknięcia kleju i tego atlasu wzdłuż fugi. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 04.02.2019 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Glazurnik kupił atlas plus, wyrównał ściany i ma że 2 dni schnac, potem na to przyklei płytki też tym atlasem.Myślicie że będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.02.2019 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Glazurnik kupił atlas plus, wyrównał ściany i ma że 2 dni schnac, potem na to przyklei płytki też tym atlasem. Myślicie że będzie ok? Co ja mogę napisać - atlas plus do grubości warstwy 10mm nadaje się do klejenia płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.02.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Co ja mogę napisać - atlas plus do grubości warstwy 10mm nadaje się do klejenia płytek.lepiej nic nie pisz, to co jest napisane na opakowaniu to i @rustin sobie przeczyta bez niczyjej pomocy. Moze napisz coś w własnego doświadczenia i dlaczego niby nie nadawałby się ten atlas plus do wyrównania ściany? a może chodzi Ci o to aby sobie postów nabić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.02.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 lepiej nic nie pisz, to co jest napisane na opakowaniu to i @rustin sobie przeczyta bez niczyjej pomocy. Moze napisz coś w własnego doświadczenia i dlaczego niby nie nadawałby się ten atlas plus do wyrównania ściany? a może chodzi Ci o to aby sobie postów nabić? Bo się nie nadaje - to jest klej - nie zaprawa wyrównująca - gdyby tak było na kleju producent by napisał - nadaje się do wyrównywania nierówności do grubości np 30mm ALE SIĘ NIE NADAJE ! (nabijanie postów w moim przypadku akurat do niczego nie jest mi potrzebne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.02.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Bo się nie nadaje - to jest klej - nie zaprawa wyrównująca - gdyby tak było na kleju producent by napisał - nadaje się do wyrównywania nierówności do grubości np 30mmale nie napisał, ze się nie nadaje. Nie masz pojęcia o tym, nie masz żadnego doświadczenia w tym temacie, ślepo powtarzasz to co napisał producent. producent np. rur kanalizacyjnych, napisał, ze służą do kanalizacji, a nie napisał, że służą np. jako przepusty, sztywne rury osłonowe i 1000ce innych zastosować i w.g Ciebie rury kanalizacyjne NIE NADAJĄ SIĘ DO NICZEGO WIĘCEJ, NIŻ DO ODPROWADZANIA ŚCIEKÓW. (nabijanie postów w moim przypadku akurat do niczego nie jest mi potrzebne) mam zupełnie inne zdanie na ten temat łącznie z wyłudzaniem podziękować. Mnie to rybka, ale nie wmawiaj innym, ze czegoś nie mogą zrobić/użyć, bo producent nie napisał, ze dany produkt do czegoś się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.02.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Ale kto ci broni używać WC szczotki do mycia zębów.Twoja sprawa, chcesz coś wnieść do wątku to napisz że używasz nawet sylikonu do przyklejania płytek, i się trzymają.Ja doradzaml, że klej się do tego nie nadaje. 30lat temu jak zaczęli wszyscy kleić na klej bo u nas tego nie było, to jak układałem na więcej niż 2cm grubość to nawet szkliwo pękało gdy klej wiązał. Teraz w klejach jest więcej składników i polepszaczy, uplastyczniających i wiążących ale nawet wówczas gdy zaprawa klejąca wyschnie można ją zetrzeć-skruszyć szpachelką. Kiedyś było to niemożliwe.Atlas ma wiele produktów w swojej palecie o różnym zastosowaniu. Niestety zawsze znajdzie się "geniusz" stosując jeden jako uniwersalny do wszystkiego. A potem dziwi się, że są problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts