Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt materiału 1m2 tynku gipsowego

Recommended Posts

witam

pytanie do tynkarzy jaki jest sredni jest koszt materiału jaki zaklada tynkarz dla wyceny 1m2 tynku gipsowego przy kalkulacji dla klienta?. kupuje sam materiał i rozliczam sie za sama robocizne i widze ze koszt materiału wynosi mnie 13zł na 1m2 czy to duzo, czy aby tynkarz mnie nie naciaga?

Rozbij mi na czynniki pierwsze koszt materiałów to udowodnię Ci ile elementów opuściłeś.

Teraz rozbieżność cenowa jest ogromna ale cena minimalna za Diamanta to 28 zł gdzie przy tej cenie zostaje max 12 zł za robociznę.... Gdzie teraz stawka minimalna to 16 zł i pomału wszyscy się podnoszą, słyszałem też że krawaciarze płacą za Diamanta po 45 zł bo tam zarobki większe.

Rozliczam na codzień ekipy tynkarskie i wiem ile kosztuje materiał....

1. tynk gipsowy knauf mp75l lekki wartosc brutto 4118zł

2. tynk maszynowy MPi 25 lekki 2,4t(350zlnetto tona) 96szt - wartosc brutto 1033,2zł

3. obrzutka wstepna vorspritzer 40kg 2mm 54szt (13zł netto szt) - wartosc brutto 870zl

4. grunt 2szt wartosc 300zł brutto

powierznia 500m2 do tynkowania kilka scianek dzialowych z cegly z odzysku

Grunt do sufitów 2 szt x 150 zl =300zl

Grunt do ścian 2 szt x 175 zł =350zl

Listwy przy okienne z uszczelką 50 szt 300 zl

Folia do oklejania okien 100m2 50 zl

Taśma pomarańczowa 2 szt 60 zl

Narożnik Protektor lub Alu 40-50 szt 250 zl

Te duperele kosztują, nie rób ścian z tynku MP75L jak już to na sufity, i czemu MP25 jako lekki? 2,4 tony to pewnie na łazienki a na 2 palety to góra 5 worków obrzutki a nie 54 worki, na 600 m2 tynku tynkarze biorą paletę 30 worków i czasami trochę oddają.

Cena MPI25 kosmos nikt by mi w tej cenie nie kupił, obrzutka za 13 zł netto nie osiągalna.... Chyba że przy cenie 350 zł za MPI25.

Zwróć uwagę że wydajność podawana na opakowaniu a rzeczywista to ogromna różnica, nie da się położyć wszędzie 10 mm tynku, miejscami to jest 20-30mm bo ściany krzywe.

To tyle....

Edytowane przez maciuspala

Wykonawca który weźmie na materiał fakturę kupi MP75L po 20 zł za worek, Mpi25 po 370 zł za tonę i obrzutka po 18 zł za worek, ceny brutto z transportem HDS.

Wydajność lekkiego niby 8kg m2 ale ja bym przyjął 2-2.5m2 z worka.

Cena 14,30 za m2 materiału jest ok jeśli za robociznę policzy 16 zł netto to cena 30 zł za m2 tynku jest ok. Na te czasy to nawet bardzo ok.

Zwrócę ci jeszcze uwagę iż jeśli u mnie klient sam płaci za materiał a tynkarz bierze na niego towar to nagle rośnie zużycie materiałów, zamiast 2 Betokontakt wchodzi 5 wiader, a listew też wchodzi 2x tyle.

Ostatnio tynkarz robił elewacje goście na okna wzięli 40 listew przy okiennych z siatką i nic nie oddali, a sam robił sobie tynki wewnętrzne i weszło 22 listwy przy okienne wewnętrzne.... Wkurzony się mi zalił to mu powiedziałem że zrobili to samo co sam robi jak się godzi bez materiału.

Strasznie go bolało że go oszukali jego bronią.

Cena lekkiego bardzo dobra na granicy zakupu, wliczony transport? Za 30 zł nie bawiłbym się w kupowanie materiału, za 11 zł nie kupisz materiału wliczając listwy i duperele....

Oczywiście wiesz że okien, drzwi nikt nie odlicza i może się okazać że zamiast 500m2 masz 440 m2 czystego tynku a płacisz za 500 m2