Jolka Bobek 06.01.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Witam. Jestem aktualnie na etapie robienia dachu. Etap podzielony na 2 części - 1) więźba i wstępne krycie oraz 2)dachówka. O ile z nr2 nie mam problemu - materiały kupione w hurtowni wraz z usługą na 8% VAT czyli płacę tyle ile na fakturze o tyle nr1 jest trochę bardziej skomplikowany. Tu też będzie faktura za usługę na 8% VAT ale materiały kupione i zapłacone przeze mnie z 23% VAT. Tyle, że na fakturach dane wykonawcy. Czyli on teraz wliczy je sobie w koszty. Czy słusznie myślę, że różnicę na VAT-cie powinien mi potrącić z kwoty wynagrodzenia czy to się jakoś inaczej liczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.01.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 1) wykonawca musi byc czynnym platnikiem VAT 2) wykonawca musi sie na to zgodzic I teraz na przykladzie: Material 10 000 netto (23% VAT) czyli 12300 brutto i tyle zaplacone , Robocizna 8 000 netto (8%) powinienes dostac fakture od wykonawcy na wykonanie uslugi wraz z materialem na kwote: 18 000 netto (8%) czyli na 19 440 brutto zaplaciles juz 12 300 czyli doplacasz: 19440-12300 = 7140 ale to w idealnym swiecie tak zadziala i w przypadku normalnej firmy wykonawczej. moze byc jeden maly problem o ile zdarzyla sie taka sytucja: faktura VAT na material zostala zaplacona gotowka i jest powyzej 15000zl brutto. jezeli tak jest - moze byc klopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts