Cash115 07.01.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Witam, Od razu mówię, że póki co mam tą nieszczęsną wentylacją grawitacyjną - mój błąd. Nie zastanawiałem się nad tym przed budową domu, teraz bardzo żałuje, bo są zrobione kominy wentylacyjne. Obecny stan domu to SSZ, bez instalacji. Pytanie mam odnośnie zrobienia wentylacji w kuchni. Wykonawca oraz kierownik budowy sugerowali, by usunąć jeden komin wentylacyjny, bo jest w takim miejscu, że taka wentylacja i tak nie da. Na parterze miały wychodzić w stropie trzy otwory wentylacyjne. Posłuchałem ich i nie zrobiłem jednego z kominów. Sugerowali by zastąpić to kominkami wentylacyjnymi w dachu i poprowadzić nad samym aneksem kuchennym (jak na screenie), czyli przy samej ścianie zewnętrznej. Takie poprowadzenie chyba nie ma sensu, bo prowadząc w linii prostej rurę wentylacyjną to wyjdzie na skraju dachu, druga sprawa to ukrycie tego w pokoju na poddaszu. Kupiłem kominki, ale nie zamontowałem ich na dachu. Chciałem przez zimę przemyśleć jeszcze temat. Potrzebny jest kanał wentylacyjny dla kuchni + okap oraz dla spiżarni. Co proponujecie? Cały czas myślę o rekuparacji, ale koszty instalacji obecnie mnie przewyższają. Myślałem o zrobieniu na razie samych kanałów dla reku, przed zalaniem posadzek, a resztę w przyszłości. Bardzo proszę o pomoc, bo spać spokojnie przez to nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.01.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Odnośnie grawitacyjnej nie pomogę bo sie nie znam , ale skoro chcesz rozłożyć już kanały dla rekuperacji to kup choćby lune za pare złotych i będzie o wiele lepsza od WG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cash115 07.01.2019 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki wielkie za radę. Przemyślałem trochę temat, tylko nie wiem czy to byłoby dobre rozwiązanie. Na poddaszu na stropie, zrobiłbym otwory 125mm do każdego z pomieszczeń na parterze. Do otworów rozłożyć rury 75mm. Przewidziane jest 7 styro + 7 wylewka. W jednym z pomieszczeń na poddaszu wypuściłbym kanały na strych. To byłoby dla parteru. Dla poddasza zrobiłbym instalację na strychu rurami spiro ocieplanymi i kanały do pomieszczeń wypuściłbym w podwieszanych sufitach. Rekuperator byłby na strychu. Zrobiłbym tam dla niego ocieplaną kanciapę. Zastosowałbym rekuparotor luna 350, a w przyszłości wymieniłbym na coś lepszego. Zrobiłem sobie taki wstępny projekt, nie wiem czy dobrze myślę. Nie wiem ile kanałów wentylacyjnych z 75cm dawać do pomieszczeń i czy lepiej kupić gotowy projekt i ułożyć instalację według niego, czy sam po przeliczeniu też da radę? Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Cash115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.01.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 ja akurat zleciłem wszystko firmie , ale tu są fachowcy co pomogą to rozłożyć tak jak powinno ,, dobrze zrobiłeś że od razu montujesz centralę .. , jest na forum temat odnośnie luny350 i po przerobieniu nie jest wcale zła , a nawet bez przerobienia jest milion razy lepsza od WG . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts