corey10 07.01.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, Jestem na etapie projektu funkcjonalnego. Do tej pory mój projektant nie wspominał o żadnych materiałach ani możliwych rozwiązaniach i stwierdził żeby skupić się na rozkładzie pomieszczeń co chce gdzie i jak duże (projekt indywidualny). Dzisiaj nagle okazało się że projektant założył że będzie dach z blachy na rąbek (Rheinzink lub Praefa). Dach dwuspadowy (bez kominów, bez okien dachowych) od strony północnej schodzący na elewację, a od południowej wyciągnięty nad niewielki taras i w narożnikach tarasu dochodzący takimi jakby słupkami do ziemi - całość w tej blasze na rąbek. Zacząłem czytać o tym rozwiązaniu i na szybko doczytałem się że rozwiązanie to ponoć jest trwałe, ładne, ale też bardzo drogie. Ponieważ obecnie jestem na etapie czytania o fundamencie i ścianach i nie zacząłem jeszcze rozgryzać tematu dachu bardzo proszę Was o krótkie przedstawienie możliwych rozwiązań i ich zalet/wad no i kosztów oczywiście. Założenia są takie: Dom około 300m2 typu energooszczędna stodoła z silikatów + grube docieplenie. Na dachu przewiduję montaż sporej instalacji PV (około 10kWp). Zależy mi na sensownym stosunku jakości do ceny i żeby nie było problemów z montażem instalacji PV. Projektant stwierdził że jak będę chciał zmieniać ten dach to będzie musiał przeprojektować cały budynek. Intencje na pewno ma dobre bo jest to mój przyjaciel i do tej pory nie wziął i nie chce za projekt ani grosza, ale martwi mnie to że nie uzgadnia ze mną tak znaczących rzeczy. Jakie macie propozycje? Może ta blacha na rąbek nie będzie aż taka droga i przesadzam, a może zupełnie się nie nadaje pod PV? Może są inne trwałe i tańsze rozwiązania? Z góry dziękuję za wszystkie opinie. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez corey10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 08.01.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Zamień tę blachę na dachówkę ceramiczną, będziesz miał tańsze pokrycie i trwalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.01.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Nie znam jakości/trwałości dachu krytego blachą "na rąbek" - dobrze poczekać na wypowiedź któregoś z naszych tutejszych dekarzy. Natomiast mogę poradzić, żeby już na wstępie uzgodnić z projektantem kluczowe rozwiązania, np rodzaj pokrycia dachu, typ ścian (1-, 2-, czy 3-j warstwowa), materiał ścian (porotherm, silca itp), rodzaj fundamentu (płyta/tradycyjny), rodzaj wentylacji i ogrzewania (budować kominy lub nie, podłogówka w 100% czy tylko w niektórych pomieszczeniach itp), bryłę budynku już wybrałeś. Pozwoli to na uniknięcie takich niespodzianek oraz dobranie na etapie projektu potrzebnych parametrów (np odpowiedni zapas wysokości na parterze potrzebny na wylewkę i ocieplenie). Dodatkowo wybrane oczekiwania porównaj z dostępnością fachowców w Twojej okolicy, bo może się okazać, że np blachę na rąbek dobrze kładzie tylko jedna firma i ma terminy za dwa lata (i oczywiście adekwatne ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 08.01.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Na etapie projektu sami nie wiedzieliśmy, co wybierzemy, dachówkę płaską czy blacho dachówkę na rąbek. Oczywiście wszyscy nas namawiali na blachę, ale poprosiliśmy projektanta i konstruktora o przygotowanie projektu i wyliczeń pod dachówkę płaską, bo cięższa. Teraz się z tego cieszymy, bo wiemy, że blacho dachówka na rąbek nie jest dla nas i możemy teraz bez przeszkód mieć dach taki jak chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 09.01.2019 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Dziękuję za porady, poczytałem, poradziłem się, porozmawiałem ze swoim architektem i zmieniamy jednak na dachówki ceramiczne lub betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts