KromaXXL 07.01.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Bardzo proszę o pomoc.Jak ustawić krzywą. Mam t-cap 1f 9kw i 100% podłogówka co 10cm . Wylewka na dole 10cm na górze 7cm. Dom dobrze zaizolowany (sygnatura). Chciałbym w domu utrzymywać 23*C. Problem mam taki że na wieczór temp w domu jest 22 lub 21,8*C i przez noc (22-6) czasem nie jest w stanie dobić do 23. Troche to dziwne dla mnie. KG na ta chwile 37 / 26. Przecież nie będę jej zwiększał jeszcze... ehh :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 07.01.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 To raczej nie problem krzywej grzewczej czy grzania w 2T. Obiegówka na jakiej prędkości ci chodzi?Jakie masz przepływy? długość pętli? jak dałeś wszędzie co 10 cm to masz tego trochę...OZC miałeś robione? Powierzchnia chałupy? Bo widzisz u mnie pompa w nocy grzeje od 23 i rano jak idę do roboty to słyszę że np o 5 rano już nie pracuje. A w domu piekło 24 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 07.01.2019 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) wszystkie petle po 100m. a jest ich w sumie z 17 na 2 rozdzielaczach. nie wiem jaki bieg obiegówki Jak to sprawdzić?. Na rozdzielaczach przepłw średnio widzę 1,5l/minuteDom po podłodze z 200m2 a użytkowych 138m2 + garaż 48m2 Edytowane 7 Stycznia 2019 przez KromaXXL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 07.01.2019 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Bo widzisz u mnie pompa w nocy grzeje od 23 i rano jak idę do roboty to słyszę że np o 5 rano już nie pracuje. A w domu piekło 24 stopni. Jaka masz przy tym temperature zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 08.01.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Kroma spróbuj zwiększyć prędkość obiegówki, bo te przepływy trochę słabo jak średnia 1,5 tylko. Na forum wiele razy było jak to robi w menu. Spokojnie znajdziesz wyszukiwarką. To że pompa idzie całą noc i nie jest w stanie utrzymać temp, to jak nie masz jakiś gigantycznych mostków i chata nie jest wyziębiona to pozostaje problem z odbiorem/przekazaniem ciepła do wylewki. Niski przepływ, mała średnica rurek łączących pompę z rozdzielaczem, zawalony filtr, zapowietrzone pętle itd. IMHO spróbuj zwiększyć prędkość obiegówki i zobacz co się dzieje, czy przepływy skoczą, czy temp po jakimś czasie wzrośnie. Krzywą masz ok i powinna dać radę, no chyba, że chata nowo zamieszkałą i się wygrzewa. masz może dane o temp pompy jak pracuje? Zasilanie - powrót to tez dużo powie co się dzieje.Proponuję też wpaść na forum pomp Panasonica jak masz ten sprzęt, siedzi tam masa znawców tematu, instalatorów i paru co ma taki sam sprzęt jak Ty. łatwiej i szybciej otrzymasz pomoc, bo zapewne przerabiali takie problemy 10-tki razy U mnie krzywa obecnie 31-26 i w domu 23,9. Przy krzywej 32-26 potrafiłem dobić do 24,5 nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 08.01.2019 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 po godzinie grzania CO w tanim oknie 13-15 temp powrotu 23 a zasilania 28. Przepustowość jest 39l/min wg systemu i zmiekszenie max wydajnosci na obiegowce albo zmniejszenie nie powoduje zmian w tej przepustowości :/ caly czas 38-39l/min. Rozdzielacze podpięte rurami 40PP jednak przy pompie w kotłowni rury idą 32 do rur rozdzielacza. (moze metr.... od pompy do rury ze sciany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 08.01.2019 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 temp 23-28 - ewidentnie widać , że dom / wylewka pobiera ciepło ... nie wygrzane . Od kiedy grzejesz / od kiedy mieszkasz , co jest pod tą wylewką za izolacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 08.01.2019 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 mieszkam od polowy grudnia ale grzeje od polowy października.... Wylewki grube bardzo... W tym roku powinienem grzać nonstop ? bez podzialu na taryfy ? a taryfy od nastepnego roku. NA aprterze 18 cm styro pod wylewka a na gorze 8cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 08.01.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 ja grzeje prostą 29 lub 30 zależy od temp na dworze nie ustawiłem timera , start o 21 stop 16 na drugi dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 08.01.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Bardzo proszę o pomoc. Jak ustawić krzywą. Mam t-cap 1f 9kw i 100% podłogówka co 10cm . Wylewka na dole 10cm na górze 7cm. Dom dobrze zaizolowany (sygnatura). Chciałbym w domu utrzymywać 23*C. Problem mam taki że na wieczór temp w domu jest 22 lub 21,8*C i przez noc (22-6) czasem nie jest w stanie dobić do 23. Troche to dziwne dla mnie. KG na ta chwile 37 / 26. Przecież nie będę jej zwiększał jeszcze... ehh :/ Miałem ten sam problem. Ustawiłem krzywą 31/36 i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 08.01.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 po godzinie grzania CO w tanim oknie 13-15 temp powrotu 23 a zasilania 28. Przepustowość jest 39l/min wg systemu i zmiekszenie max wydajnosci na obiegowce albo zmniejszenie nie powoduje zmian w tej przepustowości :/ caly czas 38-39l/min. Rozdzielacze podpięte rurami 40PP jednak przy pompie w kotłowni rury idą 32 do rur rozdzielacza. (moze metr.... od pompy do rury ze sciany) Delta 5 pokazuje, że masz duży odbiór. Zimna podłoga. I pewnie 23 stopnie w domu. Grzej dłużej, zmiana krzywej raczej niewiele da bo i tak nie dochodzi do założonej wartości grzania. Problemem jest to, że dom i tak stosunkowo dużo traci w okresach bez grzania. Ale z drugiej strony nowy dom, masa wilgoci, pierwszy rok mieszkania, nie ma rady trza grzać. Po nocy też masz takie paramatry na we-wy z pompy? Czy jednak dobija wyżej? Ja w okienku dziennym grzeję z podbiciem 3 stopni i pompa swobodnie dochodzi do 27 -28 na powrocie (szybkie defrosty). Nie wiem jak z taryfa u Ciebie, ale jakbyś miał G12w to w weekend możesz hajcować 2 dni na okrągło w taniej i nie wierze by beton się nie rozgrzał. Naprawdę zastanawiające, że w sumie grzejesz już tyle miesięcy i dalej zimny beton w podłodze? Coś wychładza za szybko i za bardzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 08.01.2019 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) w weekend jest skwar JAk napaliło w sobote to w niedziele nie zagrzala nic tylko CWU.... A po nocy sprawdzę teraz parametry ale na pewno powrot = zasilanie . Ustawilem na dzisiaj probnie KG 36/30 Edytowane 8 Stycznia 2019 przez KromaXXL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 09.01.2019 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 zmiana krzywej nie pomogła.... Wieczorem bylo 21,4 a rano 22,2 :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.01.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Masz świeży dom. Wylewki tylko 7 cm. Nie nagrzejesz chałupy w taniej strefie. Podniesienie krzywej nic nie da. Włącz grzanie ciągłe, ale na niższej krzywej. Po 24 h grzania podaj wyniki. Następną dobę możesz podnieść o jeden stopień itd... Musisz obserwować, co się dzieje, Nie możesz podnosić krzywej na tyle, że spowoduje wyłączenie PC. Ale zacznij grzać w "systemie ciągłym"- przez pierwsze dni pociągnie trochę kWh, ale w końcu unormuje się. Jak wygrzejesz dom, wówczas zdecydujesz, czy przejść na grzanie tylko w II T. U mnie pierwszy sezon było tak samo (mimo że wylewki robiłem w maju, grzałem od września, a wprowadzałem się w grudniu) - zacząłem od grzania ciągłego i....pozostałem przy nim do dzisiaj. Przy grubości wylewek 7 cm i grzaniu w tanim okienku 13-15, wieczorem tak czy siak podłoga będzie zimna w łazience, a w innych pomieszczeniach dyskomfort cieplny.. Przy grzaniu ciągłym bez reżimu taryfowego za cały pierwszy rok zużyłem 4200 kWh na ogrzewanie i 2000kWh na CWU. Dane domu w sygnaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 09.01.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Po to zakłada się pompę ciepła aby grzać normalnie a nie w II taryfie. II jest dla grzania kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.01.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 09.01.2019 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Masz świeży dom. Wylewki tylko 7 cm. ...... U mnie wylewki 7 cm to są na górze.... na dole 10cm i wiecej w zaleznosci od miejsca. Zastanawia mnie fakt że przez noc nie podskoczy w domu temperatura o 1,5 stopnia na na gorze gdzie wylewki 7cm... Wg mnie a najwyżej powinno sie ochladzac w ciagu dnia i tak w kółko. spadek temp w ciagu dnia o 1 stopien dla mnie to super komfort i nawet tego nie czuc za bardzo a gdyby tylko chciała przez noc dogrzac do tych 23 to byloby super :/ Zainwestowalem wg mnie w grube wylewki po to zeby wlasnie w taniej taryfie grzać :/ No ale moze pierwszy sezon faktycznie puszce w samopas :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 09.01.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 U mnie wylewki 7 cm to są na górze.... na dole 10cm i wiecej w zaleznosci od miejsca. Zastanawia mnie fakt że przez noc nie podskoczy w domu temperatura o 1,5 stopnia na na gorze gdzie wylewki 7cm... Wg mnie a najwyżej powinno sie ochladzac w ciagu dnia i tak w kółko. spadek temp w ciagu dnia o 1 stopien dla mnie to super komfort i nawet tego nie czuc za bardzo a gdyby tylko chciała przez noc dogrzac do tych 23 to byloby super :/ Zainwestowalem wg mnie w grube wylewki po to zeby wlasnie w taniej taryfie grzać :/ No ale moze pierwszy sezon faktycznie puszce w samopas :/ Mam bardzo podobny budynek do Twojego bo Dom Jabłonkach G2. Jedyna różnica to taka że nie grzeje garażu. Wylewki na dole 12cm góra 7cm. Mieszkam od 1 września. Grzeje tylko w taniej taryfie G12as. Temperatura od 6 rano do 22 spada max o 1 stopień (mam termostaty z dokładnością do 0,5) przy ok -5 na zewnątrz. Na górze jest rano 23 a na dole 22,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Po to zakłada się pompę ciepła aby grzać normalnie a nie w II taryfie. II jest dla grzania kablami. A co ma jedno do drugiego ??? Kablami też można grzać cały czas ,ale ludzie kombinują ani nie grzać bo KOSZTY. Przy kablach jest COP=1 i grzanie cały czas jest jeszcze bardziej "bolesne" dla kieszeni .. Przy pompie nie jest to tak "bolesne" dla kieszeni , bo mamy średni COP 3 a nawet większy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 09.01.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Jaką temperaturę masz w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts