brencik 09.01.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Przy kablach jest COP=1 i grzanie cały czas jest jeszcze bardziej "bolesne" dla kieszeni .. Dlatego aby nie ograniczać się planuje panele PV i oleje drugą taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 09.01.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Panowie, jako że mam podobny dom (200 m2 z garażem, wylewka i 15 cm styro).Obecnie mam woda wyjściowa 29, powrót 22 (delta 7). Przepływ 18,8 l/min. W domu jest ok. 20 stopni przy grzaniu w G12 Dom ocieplony w październiku i tak zaczęło się grzanie.Pętle w podłogówce otwarte na full. U mnie taki duży odbiór to też cena nie wygrzania domu? Coś kombinować z przepływem?W garażu mam niecałe 17 stopni. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 09.01.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Jaką temperaturę masz w garażu? U mnie dzisiaj 10,5 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 09.01.2019 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 u mnie w garazu grzeje sie normalnie... jest z 19-20 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Dlatego aby nie ograniczać się planuje panele PV i oleje drugą taryfę. Rozumie że panele PV to za darmo dają .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 09.01.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 u mnie w garazu grzeje sie normalnie... jest z 19-20 stopni Garaż u Ciebie to prawie 1/4 budynku. Nic dziwnego że u mnie nie grzejąc garażu mieszczę się w 2 taryfie. 9 kw x 8 h to widocznie za mało na warunki panujące na zewnątrz przy Twojej powierzchni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 09.01.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) u mnie w garazu grzeje sie normalnie... jest z 19-20 stopni Jak kolega już napisał powyżej, grzejesz garaż zamiast domu. Bramę garażową masz o pow. 11m2, współczynnik przenikania panelu bramy to 0,33 W/m2K przy czym dość wątpliwe jest uszczelnienie bram segmentowych, więc summa summarum będzie dużo więcej. Dla przykładu ściana Twojego domu ma przenikalność ok. 0,12 W/m2K. Garaż pewnie ma powierzchnię ok. 35m2. Myślę, że tu jest problem. Pompie brakuje mocy żeby to ogarnąć tylko w 2 taryfie. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez frobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 09.01.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 No to wyjaśnił się ten gigantyczny odbiór. Panowie grzejecie garaże i powietrze na zewnątrz (wątpliwe parametry bram wraz z ich problematyczna szczelnością) stąd te duże odbiory. Jak nie potrzebujecie 23 stopni w garażu to proponuję lekko skręcić pętle na niego. Od razu poczujecie ciepło w domu. Ale i tak koszty będą ogromne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 10.01.2019 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 brame mam najcieplejsza wiśniowskiego i nie wychladza sie on w ciagu dnia znacząco.... Nie jest on otwierany narazie bo nie wykończony :/ No ale ok bede eksperymentował. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 10.01.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Również mam garaż dwustanowiskowy pc ustawiona na II taryfe gdy w tamtym tygodniu właczylem garaż Pc zaczęła wchodzic ok. 1 godz. w I taryfę.Robiło się ok 18st stwierdziłem że za dużo i przykręciłem pętle o połowe,Teraz jest 16st. i już wystarcza I taryfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.01.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 brame mam najcieplejsza wiśniowskiego i nie wychladza sie on w ciagu dnia znacząco.... Nie jest on otwierany narazie bo nie wykończony :/ No ale ok bede eksperymentował. Dzieki Tak Ci się tylko wydaje Jak wyżej pisano,grzany garaż to pomylka bo brama to nie tylko mostek ale mega most termiczny i ciepło tam ucieka non stop,choćby przez szczeliny,profile,gumę w bramie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 10.01.2019 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 wlasnie jestem w trakcie ocieplania sciany wewnetrznej garazu i sufitu. Jak ocieple i zakończe prace to skoncze grzać Narazie nie dam rady... le dzieki juz chyba widze probem CZyli przepłwy są ok? 2l/min na dole i 1,5l/min na gorze ? 17 petli po 100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 11.01.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Ile dajesz na ścianę i strop? Czym to będziesz wykańczał. U mnie też ta robota wisi i prosi się o rozpoczęcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts