Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywa grzewcza dla 100% taniej taryfy w G12w

KromaXXL

Recommended Posts

Panowie, jako że mam podobny dom (200 m2 z garażem, wylewka i 15 cm styro).

Obecnie mam woda wyjściowa 29, powrót 22 (delta 7). Przepływ 18,8 l/min. W domu jest ok. 20 stopni przy grzaniu w G12 Dom ocieplony w październiku i tak zaczęło się grzanie.

Pętle w podłogówce otwarte na full. U mnie taki duży odbiór to też cena nie wygrzania domu? Coś kombinować z przepływem?

W garażu mam niecałe 17 stopni.

Edytowane przez Pablo_11

u mnie w garazu grzeje sie normalnie... jest z 19-20 stopni

Jak kolega już napisał powyżej, grzejesz garaż zamiast domu. Bramę garażową masz o pow. 11m2, współczynnik przenikania panelu bramy to 0,33 W/m2K przy czym dość wątpliwe jest uszczelnienie bram segmentowych, więc summa summarum będzie dużo więcej. Dla przykładu ściana Twojego domu ma przenikalność ok. 0,12 W/m2K. Garaż pewnie ma powierzchnię ok. 35m2. Myślę, że tu jest problem. Pompie brakuje mocy żeby to ogarnąć tylko w 2 taryfie.

Edytowane przez frobek

No to wyjaśnił się ten gigantyczny odbiór. Panowie grzejecie garaże i powietrze na zewnątrz (wątpliwe parametry bram wraz z ich problematyczna szczelnością) stąd te duże odbiory. Jak nie potrzebujecie 23 stopni w garażu to proponuję lekko skręcić pętle na niego. Od razu poczujecie ciepło w domu. Ale i tak koszty będą ogromne...

Gość Arturo72
brame mam najcieplejsza wiśniowskiego i nie wychladza sie on w ciagu dnia znacząco.... Nie jest on otwierany narazie bo nie wykończony :/ No ale ok bede eksperymentował. Dzieki :)

Tak Ci się tylko wydaje :)

Jak wyżej pisano,grzany garaż to pomylka bo brama to nie tylko mostek ale mega most termiczny i ciepło tam ucieka non stop,choćby przez szczeliny,profile,gumę w bramie itp.