ByQ_ 07.01.2019 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Niedługo ekipa będzie montować więźbę dachową po czym mam zamiar samemu odeskować dach i pokryć go papą. Mam wątpliwości jak wykonać poprawnie otwory wentylacyjne w polach, które schodzą się na krokwiach poprzecznych dachu tzn. takie które nie dochodzą do kalenicy. Przy kalenicy pozostawię szczelinę w deskach i przed kryciem dachówką w papie. Jak zapewnić poprawną cyrkulację powietrza w newralgicznych polach Czy ktoś ma jakieś pomysły? Czytałem o nawiercaniu krokwi, specjalnych kratkach które montuje się na deskowaniu po wcześniejszym wycięciu dziury w deskowaniu itp. Może ktoś posiada zdjęcia jak to rozwiązał u siebie. Załączam rzut więźby dachowej. Proszę o opinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 09.01.2019 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Czy poprawnym byłoby zastosowanie wywietrzników połaciowych jak na zdjęciach poniżej? Wywietrzniki zastosowałbym w miejscach oznaczonych czerwoną kropką (wylot powietrza) oraz niebieską (wlot powietrza w koszu dachu). Dodatkowo naciąłbym papę w kalenicy (czerwone kreski) Do montażu wywietrzników należy wywiercić otwór o średnicy 70mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.01.2019 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Nad płatwiami nie ma potrzeby stosowania kratek. Otwór fi 70 mm trochę za mały. Powierzchnia otworu powinna mieć minimum 200 cm2 czyli fi 80 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 13.01.2019 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Nad płatwiami nie dawać bo dach powyżej płatwi nie będzie ocieplony? Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 13.01.2019 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Nad płatwiami nie ma potrzeby stosowania kratek. Otwór fi 70 mm trochę za mały. Powierzchnia otworu powinna mieć minimum 200 cm2 czyli fi 80 mm. Pozdrawiam. I jeszcze jedno pytanie fi80 daje powierzchnię sporo mniejszą od 200cm2. Błąd wkradł się w średnicy otworu która zalecasz (80mm) czy tej drugiej (200 cm2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.01.2019 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Oczywiście masz rację! Mój błąd. Minimalne fi powinno mieć 160 mm. Dlatego lepiej wycinać otwór prostokątny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 13.01.2019 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Oczywiście masz rację! Mój błąd. Minimalne fi powinno mieć 160 mm. Dlatego lepiej wycinać otwór prostokątny. Pozdrawiam. Dzięki, A co do pierwszego pytania dobrze myślę? Pytanie brzmiało: Nad płatwiami nie dawać bo dach powyżej płatwi nie będzie ocieplony? Dobrze myślę? Dach nie będzie ocieplony przez co będzie cyrkulacja powyżej ocieplenia aż do kalenicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.01.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Oczywiście. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 13.01.2019 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Oczywiście. Pozdrawiam. Dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts