Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja dachu wielospadowego przy pełnym deskowaniu + papa

ByQ_

Recommended Posts

Niedługo ekipa będzie montować więźbę dachową po czym mam zamiar samemu odeskować dach i pokryć go papą.

Mam wątpliwości jak wykonać poprawnie otwory wentylacyjne w polach, które schodzą się na krokwiach poprzecznych dachu tzn. takie które nie dochodzą do kalenicy. Przy kalenicy pozostawię szczelinę w deskach i przed kryciem dachówką w papie. Jak zapewnić poprawną cyrkulację powietrza w newralgicznych polach

Czy ktoś ma jakieś pomysły? Czytałem o nawiercaniu krokwi, specjalnych kratkach które montuje się na deskowaniu po wcześniejszym wycięciu dziury w deskowaniu itp. Może ktoś posiada zdjęcia jak to rozwiązał u siebie.

Załączam rzut więźby dachowej.

Proszę o opinie. Pozdrawiam.

Zrzut ekranu 2019-01-7 o 11.33.05.jpg

Czy poprawnym byłoby zastosowanie wywietrzników połaciowych jak na zdjęciach poniżej?

Zrzut ekranu 2019-01-9 o 12.39.28.jpg

Zrzut ekranu 2019-01-9 o 12.39.34.jpg

Wywietrzniki zastosowałbym w miejscach oznaczonych czerwoną kropką (wylot powietrza) oraz niebieską (wlot powietrza w koszu dachu). Dodatkowo naciąłbym papę w kalenicy (czerwone kreski)

Do montażu wywietrzników należy wywiercić otwór o średnicy 70mm

Zrzut ekranu 2019-01-7 o 11.33.05.jpg

Nad płatwiami nie ma potrzeby stosowania kratek. Otwór fi 70 mm trochę za mały. Powierzchnia otworu powinna mieć minimum 200 cm2 czyli fi 80 mm. Pozdrawiam.

I jeszcze jedno pytanie fi80 daje powierzchnię sporo mniejszą od 200cm2. Błąd wkradł się w średnicy otworu która zalecasz (80mm) czy tej drugiej (200 cm2)

Oczywiście masz rację! Mój błąd. Minimalne fi powinno mieć 160 mm. Dlatego lepiej wycinać otwór prostokątny. Pozdrawiam.

Dzięki,

A co do pierwszego pytania dobrze myślę?

Pytanie brzmiało: Nad płatwiami nie dawać bo dach powyżej płatwi nie będzie ocieplony? Dobrze myślę?

Dach nie będzie ocieplony przez co będzie cyrkulacja powyżej ocieplenia aż do kalenicy?