elmo80 07.01.2019 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Witam, Chciałbym prosić o pomoc przy podłączeniu włącznika bezprzewodowego. Sytuacja wygląda następująco... mam podwójny włącznik światła. Jeden przycisk do lampy sufitowej, drugi do kinkietu na ścianie. Zakupiłem bezprzewodowy włącznik na pilota, ale że z elektryką nie ma nić wspólnego nie bardzo wiem jak to razem podłączyć. Poniżej zdjęcia schematu z włącznika bezprzewodowego i samego włącznika. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.01.2019 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Zapewne jeszcze się ktoś odezwie ale wg mnie: Piszę to co widzę patrząc na Twój włącznik światła - masz dwa przewody brązowe - to zasilanie w fazę - lampy i kinkietuprzewód czarny to faza z zasilania(bezpiecznik zabezpieczenia z ROZDZIELNI)Obecnie masz podłączone tak , że we włączniku nie masz jednego potencjału czyli przewodu N zasilania (zapewne jest on w puszce nad włącznikiem) Zakupiony przez Ciebie układ powinien posiadać zasilanie (czyli Fazę i N ) musi działać - oczekuje na sygnał radiowy by móc załączyć zasilanie na lampę i kinkiet pracuje w tzw "czuwaniu" Teraz rozpiszę Ci jak to powinno być podłączone:Z Twojego włącznika przewód:Brązowy(lampa) z White - urządzeniaBrązowy (kinkiet) z Blue- urządzeniaRed(czerwony) Faza z włącznika "Twojego" Czarnego - (Twój obecny włącznik jest podwójny - w celu realizacji należałoby go zastąpić pojedynczym)Black - drugi od góry to NBlack pierwszy od góry to N lampy i kinkietu. Działanie: po włączeniu przełącznika (nowego pojedynczego) podajesz zasilanie na układ który przechodzi w stan czuwania. Urządzenie jest podłączone na stałe z przewodem N i podaje je również na lampę i kinkiet.Z chwilą pojawienia się sygnału radiowego(kod 1 lub 2)na wyjściu układu (White lub Blue pojawia się Faza zasilania i lampa lub kinkiet zaczynają świecić - kolejny sygnał zmienia stan na wyjściu). Aby wyłączyć działanie układu wyłącza się wyłącznik na przewodzie RED. Co musisz zrobić? - przede wszystkim jeśli zamontujesz układ w puszce pod włącznikiem doprowadzić tam przewód N (ten który idzie z ROZDZIELNI) - tak aby można było zasilić układ, oraz przewód N z układu do obecnego przewodu N w puszce rozgałęźnej który łączy się z lampą i kinkietem.(NIE z ROZDZIELNIĄ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmo80 08.01.2019 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 CityMatic dziękuję Ci za odpowiedź. Niestety z podciągnięciem dodatkowego kabla będzie problem. Wygląda to tak, że puszka przełącznika jest za zabudowaną szafą. Nie ma jej jakkolwiek przesunąć, natomiast w tej puszce z przełącznikiem na pewno nie ma już żadnego innego kabla. Nie chcę, montować tego bezprzewodowego w puszce, chce po prostu zmienić ten podwójny przełącznik na ten bezprzewodowy. W tym momencie i tak jest on schowany w szafie dlatego zależy mi na obsłudze drogą radiową. Czy jest możliwość podłączenia tej bezprzewodówki tylko za pomocą tych trzech kabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Nie, nie ma takiej możliwości gdyż odbiornik "Twoich rozkazów" musi być włączony do zasilania, po prostu musi być zasilany, aby działał. Najprościej - teraz też nie działa - bo nie jest podłączony zasilisz go - na odpowiednich przewodach(białym i niebieskim) pojawi się faza 230 V zasilania w parze z przewodem neutralnym będzie można zasilić każdy odbiornik na napięcie 230V. Telewizor też musi być zasilony( w trybie czuwania), aby zadziałał pilot. Wyłączysz go przyciskiem na TV pilot też nie działa - tu jest podobnie. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.01.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Potwierdzam, nie zastąpisz, w tym układzie, przełącznika klawiszowego tym bezprzewodowym. Potrzebne jest doprowadzenie jeszcze przewodu N. Mam podobne ustrojstwo (leży sobie) ma ono taką wadę, że po zaniku sieci zapala się jedna z żarówek. To nie jest uszkodzenie tak jest skonstruowane.Zasilanie podłączasz do czarnego i czerwonego a lampy pomiędzy drugi czarny i odpowiednio biały i niebieski. To urządzenie może sterować jednym wyłącznikiem klawiszowym dwie oddzielne żarówki w jednaj lampie. Włącza się go w obwód czerwonego przewodu zasilającego jak jest narysowane na obudowie. Włączenie tego wyłącznika wymusza zaświecenie się pierwszej żarówki, robiąc krótką przerwę wyłącznikiem, zapalają się dwie żarówki a następnie znowu jedna ta co na początku. Sterowanie z pilota jest o wiele lepsze można włączać i wyłączać dowolne żarówki osobno jak i razem, oczywiście przy załączonym wyłączniku klawiszowym. Jest tylko ten mankament co pisałem wcześniej, po zaniku sieci i jej powrocie zapala się jedna żarówka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmo80 09.01.2019 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 No to klops... A znacie może jakiś inny tego typu gadżet, który działał by z taką instalacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2019 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Widziałem kiedyś coś podobnego jednokanałowego, ale to kłopotliwe urządzenie - ma baterię litową w zasilaniu. Musisz szukać czegoś takiego , aby można było zainstalować już w odbiorniku(lampie czy kinkiecie) wtedy przełącznik cały cza w zasilaniu , a sterowanie pojedynczymi układami w odbiornikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 12.01.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) No to klops... A znacie może jakiś inny tego typu gadżet, który działał by z taką instalacją? Jeżeli dobrze zrozumiałem, to potrzebujesz coś takiego (pierwszy znaleziony, więc to nie reklama): https://allegro.pl/wlacznik-wylacznik-dotykowy-swiatla-szklo-szklany-i7261993003.html Trochę drogie, ale montaż prozaiczny. Jeżeli ma to być schowane za szafą i szkoda kasy na szklany wyłącznik to jakikolwiek 2-kanałowy odbiornik radiowy jak np. ten: https://www.aliexpress.com/item/2-Channel-2CH-DC-5V-12V-24V-IR-Infrared-Remote-Control-Switch-High-current-Relay-Module/32932776337.html?spm=2114.search0104.3.154.4eb72567NBeqNv&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10065_10068_319_317_10696_10084_453_454_10083_10618_431_10304_10307_10820_10821_10301_537_536_10843_10059_10884_10887_100031_321_322_10103,searchweb201603_2,ppcSwitch_0&algo_expid=5a26c067-e20d-416f-acec-14420730fe24-25&algo_pvid=5a26c067-e20d-416f-acec-14420730fe24&transAbTest=ae803_4 Do niego bateria 12V i całość schowana w puszce - to wersja ekonomiczna dla trochę obeznanych w elektryce. Na szybko nie znalazłem u nas 2 kanałowego sterownika z pilotem, ale to kwestia poszukania w necie. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmo80 28.01.2019 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Pablo_11 dzięki za odpowiedź. Poszukałem i znalazłem jeszcze coś takiegohttps://allegro.pl/oferta/wlacznik-dotykowy-bezprzewodowy-szklo-czarny-box-7802000817rozumiem, że to analogiczny schemat i każda z puszek będzie do oddzielnej lampy (kinkiet, lampa na suficie) i powinno to działać tylko z tymi dwoma kablami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.01.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 ...powinno to działać tylko z tymi dwoma kablami? Cały czas "obracasz "się w urządzeniach które MUSZĄ mieć zasilanie i Fazę i Neutralny - tutaj nawet opisane jako L(stała) czyli faza nie rozłączalna - zasilanie w sposób stały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmo80 28.01.2019 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Ale ja na kablu czarnym cały czas mam prąd... na brązowych wyłącznie kiedy zaświecone jest światło.Wcześniejszy włącznik bezprzewodowy, który testowałem ORNOhttps://www.orno.pl/pl/category/productData/4005/Wlacznik-podtynkowy--dopuszkowy--ON-OFF-sterowany-bezprzewodowo-ORNO-Smart-Livinghttps://www.orno.pl/pl/category/productData/4017/Wlacznik-pojedynczy-natynkowy-sterowany-bezprzewodowo-ORNO-Smart-Livingdziałał bez problemu. Były tylko strasznie tandetnie wykonane dlatego je zwróciłem. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez elmo80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.01.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 To co miałeś miało swoje zasilanie (Zasilanie: bateryjne 12V 23A nawet jest w instrukcji opis - w zestawie)(nie chce mi się już tłumaczyć) bo wydaje mi się , że wyjaśniłem jak najprościej umiałem. To co umieściłeś czarne z Allegro(co wkleiłem rysunek schemat) nie ma zasilania własnego - ma z sieci zasilającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.01.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Znalazłem nawet opis wymiany Tych które Ci się nie podobają :" Wymiana baterii – aby wymienić baterię, należy delikatniewyciągnąć przycisk. Pod przyciskiem znajduje się bateria. Pojej wymianie na nową, należy nałożyć przycisk z powrotem idelikatnie wcisnąć go do obudowy wyłącznika." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmo80 28.01.2019 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Ok, ale bateria jest w przycisku (włączniku) zarówno w ORNO jak i w tym z allegro i orno u m nie działało.Najwyżej kupię, przetestuje, jak nie zadziała odeślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts