Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja kot?owi

Pucek

Recommended Posts

Z góry dzięki za zainteresowanie, mam do zainstalowania u siebie w domu kocioł c.o. i z braku $$$ chcę to zrobić sam, a mam pewne wątpliwości czy moja koncepcja jest OK.

Dysponuje piecem z podajnikiem ślimakkowym na paliwo stałe Hef Eko Plus "U" o mocy 50kW.

Piec ma zasilać:

- 80 mkw ogrzewania podłogowego

- 15 kaloryferów o łącznej mocy ok. 15kW

- 250l. zasobnik c.w.u.

Instalacja w domu jest już zrobiona upraszczając w kotłowni mam takie punkty:

- zasilanie i powrót kaloryferów

- zasilanie i powrót podłogówki

- zasilanie i powrót c.w.u (instalacja z rotacją c.w.u, pętla)

Moja koncepcja to zrobić dwa obiegi, w pierwszym otwartym bezpośrednio za piecem był by wymiennik płytowy, pozostała część urządzeń pracowała by już w obiegu zamkniętym, przejmując ciepło od wymiennika.

Nie wiem czy praktykuje się takie rozwiązania, jakiej mocy powinien być wymiennik.

Witam nie jestem praktykiem w tej materi lecz może rzucę troszke światła na problem.

Instalacje z wymiennikiem ciepła wykonuje się wtedy gdy z instalacją zamknietą ma współpracować kocioł na paliwo stałe (obieg pierwotny kotła musi być musi być połączony z atmosferą).

Wymiennik powinien być takiej mocy jaką jest w stanie oddac kocioł.

Pozatym należy się zastanowic czy jest sens instalowania wymiennika, jeżeli w przyszłości nie masz zamiaru instalować kotła gazowego lub innego przystosowanego do pracy w instalacji zamkniętej.

Może lepiej zrobić całą instalację otwartą?

W momencie rezygnacji z wymiennika odpadają koszty zakupu wymiennika, pompy i prąd do tej pompki.

Pozdrawiam

Wymiennik chyba ma sens bo otwarta instalacja jest narażona na korozję (od wewnątrz), montując wymiennik w tedy tylko wymiennik i piec ma dostępdo tlenu.

Też nie jestem fachowcem ale tylko dołączam się do pytających.

A może trafi nam się i w tym wątku "niezły" :wink: instalator i rozjasni sprawę :D

właśnie jeśli chodzi o otwartą instalację c.o strasznie dużo szumu jest na temat wyższości instalacji zamkniętej nad otwartą z powodu owego "nieszczęsnego tlenu".

Osobiście użytkuję instalację c.o. grawitacyjną która ma ponad 15 lat grzejniki stalowe i jakoś nie ma ochoty przerdzewieć.

Widziałem również instalacje które mają ponad 30 lat i również mają się świetnie ludzie tylko kotły c.o. na nowsze wymieniają.

Pozatym ze "szkolnych" wiadomości korozja zachodzi najintensywniej na styku woda-powietrze czyli w tym wypadku w zbiorniku wyrównawczym wymienić raz na 20-30 lat zbiornik wyrównawczy to moim zdaniem żaden problem.

Może inst. zamknięte są nam wciskane na siłe w myśl zasady "reklama dzwignią handlu".

Pozdrawiam i również czekam na opinię fachowca.

Uważam podobnie jak gugus. Powietrza w instalacji praktycznie nie ma. Kiedyś odpowietrzało się grzejniki zaworkami wmontowanymi w grzejniki, lub piony( śrubokrętem). Zalewaliśmy instalację wodą, odpowietrzaliśmy, no i paliliśmy w kotle. Po pewnym czasie grzejniki nam zapowietrzały się, bo w gorącej wodzie rozpuszcza się mniej powietrza. Odpowietrzaliśmy tak ze trzy, może cztery razy i potem latami nic nie trzeba było z tym odpowietrzeniem robić. Jest to dowód na to co powiedział gugus. Reklama dźwignią handlu. Gdyby faktycznie woda była napowietrzana w naczyniu wzbiorczym, ciągle musielibysmy biegać ze śrubokrętem i odpowietrzać grzejniki. Chodzi oczywiście o te starego typu odpowietrzniki.

koszt zrobienia twej instalacji na gotowo to:

15 grzejników *25- 30zł

montaż kotłowni : 500-800zł

tak że całośc około 1000-1200zł (dobrze wykonana praca)

sam też możesz pewnie to zrobić tylko pomyśl czy warto (tzn. czy twa wiedza nie bedzie opierać sie tylko o np.forum)

rozprowadzenie rur to najprostsza sprawa

Rozprowadzić i rozprowadzić. Przewody ( rury) do c.o., to nie przewody elektryczne . Nawet w przypadku sieci wodociągowej należy zachować odpowiednie średnice i spadki. Chociażby po to by w każdym punkcie czerpalnym była zawsze woda i żeby można było odwodnić instalację dokładnie jak będzie po temu potrzeba. Potrafisz to dobrze zrobić, to chwała Tobie. Nie wszyscy są tacy zdolni.

Mam bardzo często do czynienia z domorosłymi instalatorami. Pól biedy jak jest dostęp do przewodów. Płacze zaczynają się w chwili np. rozbiórki podłogi, bo grzejnik nie grzeje. Ja także nie widzę problemu z rozprowadzaniem rur. Ale ja robię swoje wg słów Młynarskiego. Skąpi dwa razy tracą.

A z tymi przewodami elektrycznymi, to chodzi mi o przedłużacz elektryczny. Jak go nie puścisz, prąd popłynie :)

Dlatego wtrąciłem swoje trzy grosze, bo kilka dni temu mielismy taki przypadek.

Pojechała ekipa montować kocioł. Tylko kocioł, bo instalacje facet sam wykonał. Rozdzielaczową. No i część grzejników mu nie grzała. Poprosił o pomoc. Okazało się, że rury ciągnął w poprzek belek stalowych stropowych. Co belka to obejście. Obejście w pionie. No i kicha. Grzejniki nie grzały, bo porobiły się korki powietrzne na tych obejściach.

Właśnie. Często przeceniamy swoje możliwości. Jedziemy na reklamację kotła, bo podobno nie grzeje. Na miejscu stwierdzamy, że na kotle jest 90st.C, a grzejniki zimne. Godzinę tłumaczyłem klientowi, że kocioł jest oki, tylko instalację spaskudził. A jak wezmę fachowca i nic to nie zmieni? To co wtedy? Zapłaci mi pan za to? Zapłacę odpowiadam. To było rok temu. Sądzę, że jednak fachowiec poprawił chałturę wykonaną przez klienta własnoręcznie, gdyż nie otrzymałem wezwania do zapłaty :)

Aha. Ten gościu był fachowcem, ale od kominków.

http://www.fotoalbum.wzt.pl/fotografia_3.php?idgw=309&ot=tak&str=1&kat=Wydarzenia&szukane=

Kotłownia zainstalowana, dużym problemem było ustawienie pieca 600kg, ale jakoś we dwóch daliśmy radę.

Ze względu na koszty (wymiennik i dodatkowa pompa) zdecydowałem się na obieg otwarty, zobaczymy jak poradzi sobie z korozją. Z tego co zdążyłem się zorientować to jej trwałość w dużej mierze zależy od jakości wody którą jest napełniona. Co do mocy pieca to faktycznie, jak zauważył rafslusarczyk, w tej chwili jest trochę na wyrost, ale docelowo będzie ogrzewał ponad 500m2.

Wszystkie kaloryfery działają bardzo dobrze, trochę czasu zajęło mi ich odpowietrzanie, jedynie mam wątpliwości, co do działania podłogówki, chyba jednak jest jeszcze zapowietrzona, powalczę z tym po zamontowaniu zasobnika c.w.u.

Wydaje mi się, że jak to określił Bio, na domorosłego instalatora spisałem się całkiem nieźle, faktycznie wymagało to sporo zaangażowania, zapoznania się z fachową literaturą. Dodam że znaczną część czasu, zajęła mi właśnie teoria rysunki itd. ale mówię Wam, było warto.

Czekam na głosy krytyki, może coś zobaczycie na zdjęciach coś co warto poprawić.

Pucku. Estetyka wykonania super. Niejeden instalator mógłby brać z tego przykład. To kadzenie :)

Teraz krytyka. Zgodnie z przepływem wody jest: zawór kulowy, filtr, pompa, sprężynowy zawór zwrotny, zawór kulowy. Pytanie. Czemu ma służyć ten zawór zwrotny. On stawia niesamowite opory miejscowe. Zabiera z 3/4 wydajności pompy.

Rura bezpieczeństwa. Trudno ocenić ze zdjęcia jej wymiar, ale jest to chyba 3/4 cala. Minimum to 1".

I ostatnia sprawa którą zauważyłem na zdjęciu.

Wykonałeś obejście z zaworem różnicowym. Z jednej strony chcesz, żeby to chodziło na grawitacji jak zabraknie prądu, a zdrugiej wykonałes to tak żeby nie chodziło:) Zastosowałeś typowe zasyfonowanie, które wykonujemy robiąc odpowietrzenie instalacji za pomocą rur. Takie powietrzne syfony właśnie zapobiegają krążeniu wody w przewodach odpowietrzających.

Chciałeś krytyki, to ją otrzymałeś :)