Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja kot?owi

Pucek

Recommended Posts

Pucku. Estetyka wykonania super. Niejeden instalator mógłby brać z tego przykład. To kadzenie :)

Dzięki to mi się podoba :)

Teraz krytyka. Zgodnie z przepływem wody jest: zawór kulowy, filtr, pompa, sprężynowy zawór zwrotny, zawór kulowy. Pytanie. Czemu ma służyć ten zawór zwrotny. On stawia niesamowite opory miejscowe. Zabiera z 3/4 wydajności pompy.

Sugerowałem się tym schematem http://www.klimosz.pl/instrukcje/ling_15-75_new.pdf str.21 za pompami są zawory zwrotne i myślałem, że tak ma być i jeśli nie pomogą, to na pewno nie zaszkodzą. Jeśli mówisz że są zbędne to je wykręcę i wyjmę mębrame.

Rura bezpieczeństwa. Trudno ocenić ze zdjęcia jej wymiar, ale jest to chyba 3/4 cala. Minimum to 1".

To się nazywa dobre oko, faktycznie rura to 3/4 cala, myślałem że wystarczy, zostanie to poprawione.

I ostatnia sprawa którą zauważyłem na zdjęciu.

Wykonałeś obejście z zaworem różnicowym. Z jednej strony chcesz, żeby to chodziło na grawitacji jak zabraknie prądu, a zdrugiej wykonałes to tak żeby nie chodziło:) Zastosowałeś typowe zasyfonowanie, które wykonujemy robiąc odpowietrzenie instalacji za pomocą rur. Takie powietrzne syfony właśnie zapobiegają krążeniu wody w przewodach odpowietrzających.

Tu mnie trochę zmartwiłeś, obejścia zrobiłem w poziomie, bo myślałem, że tylko zawór różnicowy musi być w pionie, a poziome obejścia pozwoliły mi optymalnie zagospodarować przestrzeń na ścianie. Widziałem takie "poziome" rozwiązanie na jakimś zdjęciu w gazecie, jak je znajdę to wrzucę skan.

Chciałeś krytyki, to ją otrzymałeś :)

I o to chodzi, dzięki za poświęcony czas, możesz mieć pewność, że Twoje uwagi nie wpadną w próżnię.

I jeszcze jedno. Nie mogę zrozumieć tego dolnego układu pompowego. Intryguje mnie ten łącznik łączący dolny układ z górnym. Za dużo jest elementów niewidocznych, dlatego te moje pytanie.

Wydaję mi się, że chodzi o trójdrożny zawór mieszający. Za jego pomocą ustawiam proporcję wody z zasilania do wody powrotu podłogówki. Za zaworem zamontowałem termometr, żebym widział, jaka temperatura idzie na podłogówkę.

moje pierwsze wrażenie także ładnie zrobione

Dzięki :D

drugie wrażenie o co tu chodzi???? tak jak wspominał BIO obejścia na pompie zrobione w poziomie :o

powinno być jak już w pionie

Tak jak wpomniałem wyżej myślałem, że tylko zawór różnicowy musi być w pionie. Czy widzicie jakieś rozwiązanie tego problemu, bez przerabiania całej instlacji w kotłowni?

Nie, nie o zawór mi chodzi. Z tego co widzę (może się mylę) to masz pompy w układzie szeregowym. Pompa górna, podsysa z pompy dolnej.

No i czy tam wstawiłeś faktycznie te zawory sprężynowe zwrotne, czy tylko mi sie tak wydaje?

Mówiłeś, że masz problem z podłogówką? Czy juz działa? Ze zdjęcia wychodzi, że nie powinna :(

Ale powtarzam. Widać tylko część instalacji i to są moje domysły.

Czy ze srednicą rury bezpieczeństwa pomyliłem się ?

Nie, nie o zawór mi chodzi. Z tego co widzę (może się mylę) to masz pompy w układzie szeregowym. Pompa górna, podsysa z pompy dolnej.

Popmpy pracyją w układzie równoległym, postaram się rozrysowac moją instalkę i umieszczę ją w galerii.

No i czy tam wstawiłeś faktycznie te zawory sprężynowe zwrotne, czy tylko mi sie tak wydaje?

Niestety Ci się nie wydaje, faktycznie za pompami są zawory sprężynowe zwrotne, ale jak pisałem wcześniej wywale je.

Mówiłeś, że masz problem z podłogówką? Czy juz działa? Ze zdjęcia wychodzi, że nie powinna :(

Dlaczego nie powinna, działa ale niegrzeją wszystkie pętle, tak mi się wydaje, chyba nadal jest zapowietrzona.

Czy ze srednicą rury bezpieczeństwa pomyliłem się ?

Nie pomyliłeś się rura bezpieczeństwa to 3/4", zastosowałem taką ponieważ naczynie wzbiorcze, które kupiłem ma wszystkie otwory 3/4". Dlatego zastanawiam się czy jest sens ją wymieniać. Dodam że naczynie było największym dostępnym w sklepie ok. 30l.