Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3 domki letniskowe na działce o pow. 700m2

FuterM

Recommended Posts

Witam,

Planuje wybudowanie 3 domków letniskowych na działce o pow. niecałe 700m2.

Powierzchnia zabudowy wszystkich domków nie przekracza dopuszczalnych 19% zabudowy działki, jedyną rzeczą jaką przekracza mój projekt jest szerokość elewacji frontowej jest 12m a ja potrzebowałbym 18m.

Do działki posiadam ogólne warunki zabudowy, w których jest napisane o możliwości wybudowania budynku letniskowego (nie budynków).

Czy w takiej sytuacji nie będzie problemu ze zmianą warunków zabudowy?

Wiem, że ustawa mówi o jednym domku na działce o powierzchni 500m2.

Kolejne pytanie dotyczy pozwolenia na budowę, bo zdaję sobie sprawę że bez pozwolenia nie wybuduję 3 domków. Czy najpierw starać się o zmianę warunków zabudowy a potem o pozwolenie na budowę?

Czy pozwolenie pisać na wszystkie 3 od razu (będą najprawdopodobniej z dwóch projektów) postawione na bloczkach betonowych?

Czy np. uzyskując pozwolenie na 3 domki mogę wybudować 2 a ostatni np. za rok?

Przepraszam może to banalne pytania ale ustawa jakoś nie rozwiewa moich wątpliwości.

Pozdrawiam

Marcin

Na tzw zgłoszenie możesz zbudować tylko 1 domek na tej działce. Jeżeli warunki zabudowy dopuszczają funkcję zabudowy letniskowej to możliwe jest zbudowanie dowolnej liczby domków przy zachowaniu 19% powierzchni zabudowy. Szerokość elewacji dotyczy jednego budynku a nie sumy wszystkich.