Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja akustyczna sciany silkatowej

Recommended Posts

Dzień dobry,

Od razu uprzedzam, że nie znam się całkowicie na budownictwie aczkolwiek jest jedna rzecz, która mnie nurtuje i mam nadzieje, że ktoś będzie wstanie udzielić mi odpowiedzi. Niedawno zakupiłem mieszkanie w bloku na nowym osiedlu. Zastanawia mnie izolacja akustyczna moich ścian. Poniżej podaje parametry od developera.

Budynek został wykonany w konstrukcji mieszanej szkieletu żelbetowego i ścian nośnych z bloczków silikatowych Sil-Pro.

- ściany zewnętrzne nośne kondygnacji nadziemnych wykonano z bloczków wapienno-piaskowych o grubości 24 cm

- ściany dylatacyjne wykonane z podwójnej warstwy bloczków o grubości 24 cm

- ściany klatek schodowych wykonane są jako żelbetowe monolityczne o grubości 24 cm

- ścianki działowe kondygnacji nadziemnych i komórek lokatorskich wykonane są z bloczków silikatowych o grubości odpowiednio 12 i 8 cm na zaprawie cementowej oraz zaprawie klejowej cienkowarstwowej

Mieszkam w mieszkaniu środkowym. Moje pytanie jest czy przez te ściany słychać rozmowy,muzykę, telewizor i co najważniejsze moja gre na gitarze. Zaznaczam, że nie rozkręcam sprzętów na cały regulator. Na co dzień nie słyszę przeważnie sąsiadów (nigdy nie słyszałem np telewizora) ale czasami słyszę stłumione śmiechy,itd, najczęściej słyszę dźwięki typu: rozkładanie, przesuwanie łożka, zamykanie drzwi itd. Dlatego zastanawiam się jak to się ma do moich aktywności. Nurtuje mnie bardzo czy każde moje włączenie muzyki czy gra na instrumencie jest mocno słyszalna dla sąsiadów. Niestety mam taki charakter, że niestety mocno mnie krępuje kiedy jestem dla innych uciążliwy i czasami zastanawiam się bardziej nad komfortem innych niż swoim. Wiem niezbyt praktyczna cecha ;) Chciałby mniej więcej znać zakres moich możliwości.

Z góry przepraszam za być może banalny temat i moja "laikowatość" ale jest to ważny dla mnie temat a nie mam sie kogo zapytyć ani komu przedstawić parametrów moich ścian aby uzyskać jakiekolwiek informacje.

Z góry dziękuje za pomoc