Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie ściany zewnętrznej i ocieplenia poddasza

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

może już ktoś zadawał podobne pytania. ale mam kilka...

Chodzi mi o połączenie ocieplenia z zewnątrz a ocieplenie poddasza..

1. które powinno się wykonać najpierw??

2. widziałem filmy na których ludzie wciskają stropian pomiędzy belki a murłaty- jaki najlepiej wybrać stropian w takim przypadku ?? ma to być jakiś specjalny stropian ? jakiś polecacie ??

3.Czy wciskając ten stropian ma się stykać z membraną czy robić lekką przerwę ?? czy na zwykłą piankę on się przyklei ? czy przyklejać jakimś specjalnym klejem ??

4 Czy ocieplając poddasze, wełna może się stykać lub powinna z membraną ( nie będę miał deskowania, tylko membrana a następnie jętki...)

5 na jak dużo powinien wystawać ten stropian na zewnątrz??

6 czy połączenie takiego stropianu i wełny powinno się czymś oddzielić ?? jakaś folia ?? aby stropian z zewnątrz nie oddawał wilgoci wody na wełnę ??

Wydaje mi się takie rozwiązanie ( wciskanie stropianu między murłatę lepszym rozwiązaniem niż wystwianie wełny na zewnątrz a następnie dociskanie stropianu... ale czekam na wasze porady i opinie.

Styropian elewacyjny docinasz ze skosa i dochodzisz nim do membrany. Powinna byc tu jakas przerwa z 1cm, Dodatkowo mozesz dokleic do murlaty od zewnarz kawalek styropianu (3 - 4 cm). Pozniej welna dochodzisz do tego styro i masz ciaglosc izolacji termicznej. Grubosc welny powinna byc ok 2cm mniejsza od wysokosci krokwi.murlata_ocieplenie_Rys_2-730x489 (1).jpg