Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż baterii ściennej nad wanną

Tomuś122

Recommended Posts

Cześć,

Mam problem z baterią ścienną nad wanną. Otóż rusza się ona góra/dół. Mam wrażenie, że montażysta jej w ogóle nie przykręcił do ściany tylko wisi ona na rurach. Budynek Wielka płyta - regips i kafelki. Czy taki montaż jest zgody ze sztuką ? Nigdy się nie spotkałem, z czymś takim żeby bateria latała po ścianie - zawsze na sztywno. Przy odbiorze nie zwróciłem uwagi bo ruch gałki od wody nie powodował ruchu baterii a teraz już powoduje bo pewnie regips i kafelki się wyrobiły i to wszystko pracuje.

pozdrawiam

Przydała się komuś :( albo poszła na złom...jest mosiężna.

Napiszę Ci jak to się naprawia - ja tak naprawiam jeśli jest coś takiego - wiercę otwór przy rurce z wodą na głębokość taką, aby uzyskać pełną sztywność - osadzam kotę metalową https://www.tim.pl/kotwa-rozprezna-opaskowa-m12x150-r-xpt-1215055-50szt?gclid=EAIaIQobChMIgJLQrI_e3wIVg-F3Ch2H3g5-EAQYAyABEgINofD_BwE

do betonu(kotwę nie kołek rozporowy) po wkręceniu, migomatem spawam kotwę do kolanka rurociągu. Szlifuję i zakładam dedykowana rozetę maskującą do baterii ściennej https://www.google.com/search?q=rozeta+baterii&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwja2N-Tj97fAhVJbVAKHaMJBzwQ_AUIDigB&biw=1920&bih=915.

Nie widać spawu, trwałe zamocowanie.

z tym, że jeśli instalacja np. z PP to może się to spawanie do kotwy nie udać...

bateria ruszać się nie powinna a sposób naprawy zależy przede wszystkim od tego z czego jest instalacja oraz podłoże (kotwy przeznaczonej do betonu w np. lekka zabudowę też raczej nie wkręcisz ;) )