Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość ścianki kolankowej

Aarnn

Recommended Posts

(...), dobrze jest wybrać się wcześniej do jakiegoś miejscowego architekta, który przy okazji załatwia różne formalności w miejscowych urzędach, on będzie najlepiej wiedział jakie interpretacje stosują urzędy na obszarze, na którym chcesz budować co przejdzie a co nie, taka rozmowa zaoszczędzi sporo czasu, przy okazji architekci zazwyczaj współpracują z różnymi biurami architektonicznymi, więc doradzi też zapewne i kwestii wyboru projektu, swoją drogą koszmarny ten MPZP...

Dokładnie udanie się do lokalnego architekta to najlepszy pomysł - on będzie wiedział co dla urzędników ze Starostwa jest, a co nie jest poddaszem. Ja dzięki wybraniu architekta obeznanego w działaniu mojego Starostwa uniknąłem problemów z interpretacją linii zabudowy.

Co do planu - nie jest on wcale taki koszmarny, a kilka planów przestudiowałem. Zapis o domu z poddaszem, kącie nachylenia dachu i maksymalnej wysokości kalenicy jest raczej standardowy. Jak dodowo mam jeszcze wymóg co do wysokości okapu, kolorze dachu i elewacji, a nawet źródle ogrzewania :p

Czy to znaczy, że budynek parterowy z poddaszem użytkowym może mieć dwie pełne kondygnacje?

Jeśli urzędnicy na to pozwolą to jest teoretyczna szansa. U nas stodoła ma tak wysoką ściankę kolankową, że dorosły człowiek może przy niej stanąć bez schylania głowy, a skosy są symboliczne. Wysokość 9m u ciebie spokojnie na to pozwala.