microlabix 08.01.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Dzień dobry,to chyba mój pierwszy temat na forum. Sporo czytam o reku i powoli przymierzam się do inwestycji z tym związanej. Miałaby zostać zamontowana w bliźniaku, powierzchnia około 123m2 z garażem w bryle budynku.Obecnie jest to SSO. Goni mnie trochę czas a niestety też okres świąteczno-noworoczony jakby nie sprzyjał instalatorom w odpowiedzi na moje zapytania ofertowe.Przyznam szczerze, że do tej pory otrzymałem dwie oferty i trochę przerażają mnie jednak wyceny. Otrzymałem dwie, czekam na kolejne dwie ale może ktoś z obecnych na forum, mógłby się o nich wypowiedzieć, bo na moje oko to stawki raczej odstraszają w montowaniu reku niż zachęcają: 1. Samsung typ AN025JSKLKN + instalacja + osprzęt itp - 18.000 / 19.440 brutto2. Rekuperator Mitsubishi Electric LGH25RVX-E + jak wyżej - 18.000 / 19.440 bruttoTo oferta tego samego instalatora Oferta druga, tutaj trochę dokładniej to opisali: -6 punktów wyciągu, 7 punktów nawiewu, kanały sztywne ocynk spiro, kanały pe-flex antybakt., skrzynki anemostaty etc + prace montażowe, inne materiały instalacyjne - tę część wycenili na 10.660 brutto+ do tego reku AIRPACK HOME 400 + sterownik AIR++, koszt reku i sterownika to 9200 brutto. Łącznie 19860 PLN brutto. Nieruchomość w Zachodniopomorskim. Na tę chwilę, przy wszystkich wydatkach inwestycyjnych zdecydowanie odstrasza mnie to od instalacji WM i reku. Pomijając oczywiście, wszystkie znane mi plusy oraz minusy. Najchętniej zwracam się ku reku z odzyskiem wilgoci, spoglądałem też w stronę rotorów Jan-Gaz ale jeszcze nie nawiązałem kontaktu.Wiem, że forum filtrowane jest przez instalatorów, więc jeśli ktoś się może wypowiedzieć lub ma pytania to zapraszam albo w temacie albo na priv....Czy rzeczywiście koszt instalacji oraz samego montażu przewyższa wartość samego reku? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 08.01.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Ceny są spore, jak na powierzchnię domu, ale nie są też szokujące. Jaką masz kubaturę budynku? Powinno być napisane w projekcie. Niemniej zakładając średnią wysokość pomieszczeń w okolicy 2,7m, to model z oferty jest okrutnie przewymiarowany. Spokojnie ogarnie to model niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 08.01.2019 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Kubaturę jeszcze sam wyliczę, natomiast na pierwszy rzut oka też wydaje mi się, że zaproponowane reku są zdecydowanie zbyt mocne. Rodzina 4 osoby + pies, niezbyt wielki Teoretycznie zakładałem koszt na poziomie między 12.000 a 15.000, tutaj jednak wartości są sporo większe a budżet wiadomo, z gumy nie jest. Hmm... to może na początek jakąś używkę gdzieś znajdę albo pójdę w najtańsze możliwe Czy ktoś może polecić jakiś reku z odzyskiem wilgoci ( chociaż niekoniecznie ), który będzie kosztował mniej niż 8.000? Najlepiej w okolicy 5.000-6000 :) Wiem, że takie są, kwestia żeby się nie wkopać w jakiś szajs.... bo nie o to chodzi. Tak, wiem, że są odpowiednie tematy do tego, ale w sumie w moim pojawia się parę innych pytań też, odnośnie kosztu montażu, samej instalacji itp. Najbardziej mnie zastanawia fakt, że reku kosztuje kwotę X a pozostałe koszty związane z instalacją i montażem X+10/15%. To tak wygląda u wszystkich? Samego projektu instalacji jeszcze nie otrzymałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) No przeciez ten Mitsu z Twojej oferty kosztuje bez targu 4900zł https://www.kupklimatyzator.pl/produkt/311_Rekuperator_podwieszany_Mitsubishi_LGH-25RVX-E_LossnaySamsung 4500 http://klima-sklep.pl/rekuperatory/8587-rekuperator-samsung-erv-an026jsklkn.htmlI nie są to "zbyt mocne" rekuperatory na twoje potrzeby Edytowane 8 Stycznia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 08.01.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 No to kolega trafił na niezbyt tanie firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Odpowiadajac na pytanie - instalacja WM nie musi byc droga.Przeciez to jedna z najbardziej banalnych instalacji w domu.Szczegolnie w parterowce. Ja bylem kompletnie zielony w temacie, zrobilem ja w koncu sam, za 8500zł.Działa doskonale.Gdybym byl leniwy, nie chcial skakac po strychu, to mam znajomego, emerytowanego gornika "złotą rączkę", ktory szybko chwyciłby "co i jak" i zrobilby to za 1500-2000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 08.01.2019 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Czyli tak jak myślałem, nie pozostaje mi nic innego jak szukać dalej. wiadomo, każdy chce zarabiać, ale w przypadku tych ofert narzut na sam reku to kolejne 100%. szkoda rynku chyba. EDIT: Właśnie otrzymałem kolejną ofertę od instalatora z zachpom, wygląda ona tak jak poniżej, wszystkie ceny z dostawą i montażem: Aeris 550 LUX E ERV VV - 27.700 netto OPTIMALL 400 BY-PASS - 17.800 netto MISTRAL 400 EC - 18.700 netto Nic to, chyba trzeba zakasać rękawy i brać się samodzielnie do pracy, jedynie ktoś musiałby mi pomóc w opracowaniu projektu samej instalacji, bo nie bardzo wiem jak to ugryźć, ale pewnie i z tym sobie poradzę. Załóżmy że Aeris kosztuje 15.000, zostaje 13.000 za montaż. Koszt materiałów to ile - 3000-4000? 9.000-10.000 robocizna. Pięknie. Będzie trwało 2 dni załóżmy, 5.000 za dzień pracy. Idę chyba się szkolić w montażu Edytowane 9 Stycznia 2019 przez microlabix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 25.01.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam, Zachęcam Pana również do zapoznania się z ofertą central wentylacyjnych z rekuperatorem marki Buderus. Rekuperator Logavent HRV2, cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90% oraz bardzo cichą pracą. Najważniejszy element rekuperatora, czyli wymiennik ciepła, wykonany jest w całości z aluminium. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. W sprawie doboru odpowiedniego rekuperatora wraz z montażem zachęcam do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) pod numerem telefonu 801 777 801 lub też poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merchel 26.01.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Też rozważam samodzielną instalację na rurach 67 peflex i mam pytanie :Czy skrzynki rozprężne i i nawiewne powinny być ze stali nierdzewnej czy wystarczy z ocynkowanej ?Może podrzuci ktoś sprawdzonego producenta tych skrzynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.01.2019 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Czyli tak jak myślałem, nie pozostaje mi nic innego jak szukać dalej. wiadomo, każdy chce zarabiać, ale w przypadku tych ofert narzut na sam reku to kolejne 100%. szkoda rynku chyba. EDIT: Właśnie otrzymałem kolejną ofertę od instalatora z zachpom, wygląda ona tak jak poniżej, wszystkie ceny z dostawą i montażem: Aeris 550 LUX E ERV VV - 27.700 netto OPTIMALL 400 BY-PASS - 17.800 netto MISTRAL 400 EC - 18.700 netto Aeris 550 dla niewielkiego domu i czterech osób ?? wydajność 570m³/h przy 200 Pa Ktoś miał fantazję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts