Lufo 08.01.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Witam, jaka może być maksymalna długość poziomego odprowadzenia spalin od kotla kondensacyjnego. W opisie pieca Nie Mogę się doczytać, marka - Ariston. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Poziomy odcinek nie może być dłuższy niż 3 m i spadku nie mniejszym niż 3%Tak się przyjmuje dla pieców kondensacyjnych, czy to jest zasada? myślę że zalecenie producenta.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 A zgodnie z prawem "Opcja odprowadzenia spalin przez ścianę budynku posiada pewne uwarunkowania określone w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury „W sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie”: § 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1) 21 kW – w wolno stojących budynkach 1-rodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, 2) 5 kW – w pozostałych budynkach mieszkalnych. § 175. 2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. § 175. 3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lufo 08.01.2019 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Dziękuję za odpowiedź w takim przypadku pozostaje tylko pion. Czy można tak zrobić jak ja teraz planuje .... od kotłowni w górę do łazienki dalej na strych i nad dach rura koncenryczna nierdzewna całość w lini prostej i następnie bym ja zbudował. Realnie jest to wykonalne tylko Nie Wiem czy zgodne z literą prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lufo 08.01.2019 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Dziękuję za odpowiedź w takim przypadku pozostaje tylko pion. Czy można tak zrobić jak ja teraz planuje .... od kotłowni w górę do łazienki dalej na strych i nad dach rura koncenryczna nierdzewna całość w lini prostej i następnie bym ja zabudował. Realnie jest to wykonalne tylko Nie Wiem czy zgodne z literą prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź w takim przypadku pozostaje tylko pion. Czy można tak zrobić jak ja teraz planuje .... od kotłowni w górę do łazienki dalej na strych i nad dach rura koncenryczna nierdzewna całość w lini prostej i następnie bym ja zbudował. Realnie jest to wykonalne tylko Nie Wiem czy zgodne z literą prawa. Dlaczego dublujesz wpisy? (Usuń ostatni) Może tak być, tylko zabudowa ma być z materiałów niepalnych, a wkład najlepiej izolowany(chociaż niekoniecznie) Możesz poczytać również tutaj: https://muratordom.pl/budowa/kominy/budowa-komina-w-istniejacym-domu-aa-1VTH-4hT5-X7uh.html Edytowane 8 Stycznia 2019 przez CityMatic uzupełnienie o skrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lufo 08.01.2019 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Ostatnie pytanie, czy zamontowanie takiej rury trzeba zgłaszać? Pozwolenia itp. Instalator chyba się nie powinien czepiać a sąsiad zobaczy kawałek nowego na dachu też nie bedzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Przecież dałem Ci skrót - przeczytaj"PAMIĘTAJOstateczną decyzję dotyczącą wymiarów budowanego komina, wyboru typu, jak również konieczności zrobienia fundamentu oraz materiałów, z których go wykonamy, podejmuje projektant - konstruktor nadzorujący prace." Myślisz, że taki CityMatic z forum doradzi Tobie na tyle , że możesz sobie postawić coś co zagraża bezpieczeństwu życia Twojego i Twoich najbliższych? To jest forum - forum radzi jak można, ale bez analizy rzeczy na miejscu, ocenie, odbioru po wykonaniu, sprawdzeniu i ostatecznym oddaniem do eksploatacji jest wiedza, doświadczenie i odpowiedzialność.Skoro pytasz - to nie znasz się, nie wiesz więcej niż dowiedziałeś się ode mnie i z netu który nie jest wykładnią wiedzy !I przede wszystkim to nie jest "jakaś rura"!!!! tylko instalacja odprowadzenia spalin potocznie zwana kominem! Zleć to osobie która się tym zajmuje i weźmie odpowiedzialność - abyś mógł jeszcze napisać jakiś post na tym forum - uwierz mi człowiekowi który widział już wiele.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lufo 08.01.2019 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 O choroba widzę że nie warto o nic więcej pytać. Dziękuję za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Warto, warto tylko trzeba myśleć , nikt (zawsze mam taką nadzieję) nie udzieli Ci informacji nieprawdziwej. Ale wykonanie komina to nie to samo co wymiana żarówki na Led.Z tym wiążą się przepisy, a wymagania bezpieczeństwa również są. Taki komin podlega przecież przeglądom, postawienie go i liczenie, że jakoś to będzie jest "kuszeniem losu " o nieszczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts