Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór urządzeń do kotłowni, ocena wybranych już rzeczy.

FeniX1

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Prosiłbym o pomoc w doborze elementów do mojej kotłowni, na dole posta podaję elementy wybrane przez mojego instalatora a was proszę o ocenę/poradę czy jest ok ewentualnie czy warto z czegoś zrezygnować luz zamienić jakieś elementy ?

Kilka informacji o samym budynku

- Ogrzewanie gazowe

- Dom ok 390m2 Piwnica,Parter,poddasze, + niewielki strych (nieogrzewany) odizolowany

- Rodzina 2 + 4

- Dom w Małopolsce

- Całość dość dobrze docieplona (30cm wełny pomiędzy poddaszem a strychem oraz dodatkowe 20cm wełny między krokwiami na strychu + 20 cm styropian na ścianach)

- Ogrzewanie po całości podłogowe + ręcznikowce w 3 łazienkach (Rurki Wavin + rozdzielacze solter)

- Rekuperator Thesslagreen 850

- Dodatkowo w domu ma się znaleźć również BIO kominek, ale raczej ciepła z niego nie będzie :)

Chciałem też zapytać o "zestaw pomp" kombo. Wiem ,że Viessman sam nie produkuje a tylko robi Branding.

Nie ukrywam ,że w kwestii pomp bardziej ufam sprawdzonym Grunfosom oraz Afriso, a nie wiem kto robi dla Viessmana

Chciałbym aby całość była sterowana za pomocą inteligentnego domu (Grenton) więc nie potrzebuję dodatkowych paneli sterujących.

Urządzenia do oceny:

1. Pakiet 1F Vitodens 200-W B2HB 26KW + Vitotronic 200 H02B Viessmann

2 .Pompa ciepła Vitotal 060-A typ T0S (pow.zewn.) ---> Zastanawiam się czy warto instalować ? na tą chwilę jestem na Nie ale być może ktoś ma więcej argumentów na tak niż a nie, to chętnie posłucham.

3. Czujnik CWU 7179114

4. Zestaw do montażu kotła wraz z armaturą ZK02542

5. Regulator Vitotronic 200H HK1B

6. Płyta (LON) 7172173 - Hydraulik podał 1szt a sklep sugeruje ,że będą potrzebne 2 ?

7. Kabel łączący (LON) 7143495

8. Sterowanie grupami pompowymi 7301062 - Hydraulik podał 1szt a sklep sugeruje, że będą potrzebne 2

9. Płytka H1 (cyrkulacja) 7498513

10. Grupa pompowa VIESMANN 7571895

11. Grupa pompowa VIESMANN 7571896 - Hydraulik podał 1szt a sklep sugeruje, że będą potrzebne 2

12. Rozdzielacz do 4 obiegów AFRISO zs sprzęgłem 77624

13. Podstawowy pakiet kominowy 60/100 +80

14. Sterownik pokojowy Vitorol 200A ---> raczej zbędne przy Inteligentnym domu

15. Sterownik pokojowy Vitorol 300A ---> Jak wyżej

Czy w powyższej kotłowni pominięto jakieś istotne elementy ?

Czy zasobnik przy 4 kobietach w domu wystarczy 150l czy lepiej wziąć 200l.

Chcę sterować temperaturą w każdym pomieszczeniu osobno (ewentualnie piwnica może być jako całość)

OZC By Asolt poniżej

Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie

Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 544,3 m3/h

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 45,80 GJ/rok

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 12723 kWh/rok

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 402 m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 1019,0 m3

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 114,1 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 31,7 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 44,9 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 12,5 kWh/(m3·rok)

Proszę o ocenę kotłowni oraz rady i propozycje bo na wybór kotłowni mam już tylko 48 godzin.

Edytowane przez FeniX1
literówki