Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Mam pytanie dotyczące dostępnych na rynku bloków / izolacji podprogowych pod BluEvolution82.

Jakie są najniższe?

Pytam, ponieważ salon okien początkowo założył termo-listwę 3cm pod drzwiami tarasowymi, ale okazało się, ze to rozwiązanie może być zbyt słabe i monterzy nie chcą ryzykować. Najniższe z możliwych alternatyw jakie znaleziono to termo-próg o wysokości 6 cm, tyle, że na razie mam tylko 3 cm dostępnego miejsca.

Drzwi tarasowe prowadzące na taras nad garażem są zlokalizowane na spoczniku schodów i jedyna możliwość, żeby zastosować termo-próg, które do tej pory znaleziono to wycięcie 3 cm spocznika (prostopadłościan o wymiarach około 3cm x 8cm x szerokość drzwi). Na razie zapytałem kierbuda, czy dopuszcza takie rozwiązanie (ze wstępnej analizy wynika, że wycięcie nie ingerowałoby w zbrojenie, ponieważ spocznik zbrojony jest dołem) i czekam na potwierdzenie.

Okna powinny przyjść na dniach, w przyszłym tygodniu szykuje się okienko pogodowe do montażu, ale wycinanie spocznika budzi pewne wątpliwości. Gdybym wiedział, że jest to wymagane przed podpisywaniem umowy (w listopadzie) uzgodniłbym wcześniej sprawę z kierbudem wyciąłbym troszkę więcej i wyrównał zaprawą, ale teraz przy pogodzie jaką mamy wyrównywanie zaprawą raczej nie wchodzi w grę a nie mam takich zdolności, żeby zrobić wycięcie idealnie w poziomie (ewentualnie można spróbować wyrównać tarczą garnkową, ale u sąsiadów będzie wtedy siwo). Najchętniej zostawiłbym to monterom, ale podobno nie są zbyt chętni, żeby te prace wykonać.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że coś podpowiecie.

https://forum.murator.pl/topic/244252-najni%C5%BCsze-dost%C4%99pne-na-rynku-bloki-izolacje-podprogowe/