kowaltom99 20.08.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Tradycyjnie wątek zszedł z głównego toru i zaczyna się kłótnia. Wracając do tematu własnej butli na propanJestem już po wymianie butli - mam własną.Koszty jakie miałem przy pierwszym montażu (jeszcze Gaspol)- Projekt + kierownik budowy + montaż + fundament + transport butli - ok 6000 PLN (wykop robiłem sam, instalację wewnątrz budynku miałem w cenie do stanu developerskiego)- kotłownia piec Vaillant + zasobnik + montaż - też ok 12000Obecne koszty dodtakowe- własna butla 6500 PLN- przepompowanie + montaż nowej butli - 1200 PLN- transport starej butli do Gaspol - ok 500 PLN Czyli decydując się na własną butlę 2 lata temu miałbym koszty:- projekt + montaż ok 6000- butla 6 500- kotłownia 12 000 - UDT 150Suma ok 25 000 PLNzużycie gazu za zeszły sezon miałem ok 1800 l, zakładając cenę 1,40 PLN/l - roczne grzanie + ciepła woda to daje 2500 PLN/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazowicz 27.08.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Automatyka przełącza poszczególne butle z pustych na pełne. W jednej butli masz zapas 33 kg propanu, czyli ok 460 kWh. Przelicz względem zapotrzebowania domu na ciepło Greengaz mam prośbę chcę pomóc sąsiadowi który jest zakuty w kajdany przez Amerigas nie może się od nich uwolnić. To rozwiązanie z butlami 33 kg fajna rzecz tym bardziej że on przebywa w zimie za granicą i ma ustawione ogrzewanie na 12 stopni więc dużo gazu nie z używa a firma chce jemu dowalić teraz 27 zł za m3. Jak ta automatyka działa bo ja bym się poświęcił i jemu to pilnował. Jakie koszta butki. Dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.08.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Widziałem taka instalację 2 razy. Automatyka przełącza poszczególne butle na reduktor i dalej do kotła.Działa bezobsługowo.Gdzie i za ile +> Google. Niestety nie pomogę.Wydzierżawić butle u dostawcy propanu lub kupić na Allegro i dogadać się z lokalnym dostawcą gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazowicz 16.09.2019 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dzisiaj złodziejska firma AG zaproponowała telefonicznie cenę gazu propan ponad 28 zł. za 1m3. Gdy poinformowałem ich że sąsiad przejdzie na ogrzewanie elektryczne/ mam jego pełnomocnictwo / gdyż posiada taryfę G12W i wyjdzie go trzy razy taniej to stwierdzili że podwyższą dzierżawę za zbiornik. Czy nie można gdzieś tego zgłosić co wyprawiają ze swoimi cenami. Ponadto fałszują dokumenty na co mam dowody , zbiorniki dzierżawią bez przeglądu UDT. Nikomu nie polecam tej firmy pracują tam kłamcy którzy później się tłumaczą że każdy człowiek może się pomylić. Z dala od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesio75 15.12.2019 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 U mnie podobnie jak u użytkownika kowaltom99Mam gaz z butli a dostawcą jest Amerigas.Kocioł gazowy wraz z zasobnikiem na wodę oraz instalacją około 12000złUmowa z Amerigas promocyjna cena gazu na 3 lata 1,6 zł za litrUziemienie pod zbiornik i dziurę pod gazociąg wykopałem sam reszta była po stronie Amerigas w sumie za instalację zapłaciłem 4600 złZbiornik w dzierżawie pierwsze dwa lata zwolnienie z opłaty w trzecim roku około 300 zł na rok.Zużycie gazu 170m2 dom na poziomie 2900zł rok do roku przy cenie 1,6 za litrW tej chwili kończy się już dla mnie okres promocyjny więc złożyłem wypowiedzenie umowy i przeszedłem na gaz ziemny.W umowie miałem również zapis że mogę zerwać umowę kiedy chcę więc wypowiedziałem w trybie natychmiastowym. Obecnie czekam na dokumenty i zabranie butli z działki rozstanie będzie mnie kosztować około 1100 zł.Szczęśliwie ogrzewam już gazem ziemnym ale szczerze mówiąc nie widzę różnicy w kosztach tak więc trudno powiedzieć , które ogrzewanie jest lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts