Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaspol czy Amerigas?

KrzysiekOOL

Recommended Posts

Tradycyjnie wątek zszedł z głównego toru i zaczyna się kłótnia.

Wracając do tematu własnej butli na propan

Jestem już po wymianie butli - mam własną.

Koszty jakie miałem przy pierwszym montażu (jeszcze Gaspol)

- Projekt + kierownik budowy + montaż + fundament + transport butli - ok 6000 PLN (wykop robiłem sam, instalację wewnątrz budynku miałem w cenie do stanu developerskiego)

- kotłownia piec Vaillant + zasobnik + montaż - też ok 12000

Obecne koszty dodtakowe

- własna butla 6500 PLN

- przepompowanie + montaż nowej butli - 1200 PLN

- transport starej butli do Gaspol - ok 500 PLN

Czyli decydując się na własną butlę 2 lata temu miałbym koszty:

- projekt + montaż ok 6000

- butla 6 500

- kotłownia 12 000

- UDT 150

Suma ok 25 000 PLN

zużycie gazu za zeszły sezon miałem ok 1800 l, zakładając cenę 1,40 PLN/l - roczne grzanie + ciepła woda to daje 2500 PLN/rok

Automatyka przełącza poszczególne butle z pustych na pełne.

W jednej butli masz zapas 33 kg propanu, czyli ok 460 kWh.

Przelicz względem zapotrzebowania domu na ciepło

Greengaz mam prośbę chcę pomóc sąsiadowi który jest zakuty w kajdany przez Amerigas nie może się od nich uwolnić. To rozwiązanie z butlami 33 kg fajna rzecz tym bardziej że on przebywa w zimie za granicą i ma ustawione ogrzewanie na 12 stopni więc dużo gazu nie z używa a firma chce jemu dowalić teraz 27 zł za m3. Jak ta automatyka działa bo ja bym się poświęcił i jemu to pilnował. Jakie koszta butki. Dziękuję z góry

Widziałem taka instalację 2 razy.

Automatyka przełącza poszczególne butle na reduktor i dalej do kotła.

Działa bezobsługowo.

Gdzie i za ile +> Google. Niestety nie pomogę.

Wydzierżawić butle u dostawcy propanu lub kupić na Allegro i dogadać się z lokalnym dostawcą gazu.

• 3 weeks później...
Dzisiaj złodziejska firma AG zaproponowała telefonicznie cenę gazu propan ponad 28 zł. za 1m3. Gdy poinformowałem ich że sąsiad przejdzie na ogrzewanie elektryczne/ mam jego pełnomocnictwo / gdyż posiada taryfę G12W i wyjdzie go trzy razy taniej to stwierdzili że podwyższą dzierżawę za zbiornik. Czy nie można gdzieś tego zgłosić co wyprawiają ze swoimi cenami. Ponadto fałszują dokumenty na co mam dowody , zbiorniki dzierżawią bez przeglądu UDT. Nikomu nie polecam tej firmy pracują tam kłamcy którzy później się tłumaczą że każdy człowiek może się pomylić. Z dala od nich.

• 2 months później...

U mnie podobnie jak u użytkownika kowaltom99

Mam gaz z butli a dostawcą jest Amerigas.

Kocioł gazowy wraz z zasobnikiem na wodę oraz instalacją około 12000zł

Umowa z Amerigas promocyjna cena gazu na 3 lata 1,6 zł za litr

Uziemienie pod zbiornik i dziurę pod gazociąg wykopałem sam reszta była po stronie Amerigas w sumie za instalację zapłaciłem 4600 zł

Zbiornik w dzierżawie pierwsze dwa lata zwolnienie z opłaty w trzecim roku około 300 zł na rok.

Zużycie gazu 170m2 dom na poziomie 2900zł rok do roku przy cenie 1,6 za litr

W tej chwili kończy się już dla mnie okres promocyjny więc złożyłem wypowiedzenie umowy i przeszedłem na gaz ziemny.

W umowie miałem również zapis że mogę zerwać umowę kiedy chcę więc wypowiedziałem w trybie natychmiastowym.

Obecnie czekam na dokumenty i zabranie butli z działki rozstanie będzie mnie kosztować około 1100 zł.

Szczęśliwie ogrzewam już gazem ziemnym ale szczerze mówiąc nie widzę różnicy w kosztach tak więc trudno powiedzieć , które ogrzewanie jest lepsze.