Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obciążenia od ścianek działowych

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam tego rzutu. Jezeli mozesz to odpowiec mi jeszcze czy odleglosc sciany dzialowej ustawionej prostopadle do belek od sciany nosnej parteru ma znaczenie ? Bo wsieci znalazlem cos takiego: cytuje:"Stropy przenoszące ściany wewnętrzne nośne, prostopadłe do belek stropowych, nie wymagają dodatkowego wzmocnienia, jeżeli:

Oparcie ścianek działowych prostopadłych do belek stropu

– ściana jest usytuowana w odległości nie większej niż 60 cm od nośnej podpory (podciąg, ściana nośna) znajdującej się poniżej stropu"

O CO TU CHODZI ?

Odległość między ścianą nośną a ścianką działową ustawioną prostopadle do belek (a równolegle do tej ściany nośnej pod te belki) może być praktycznie dowolna (jeżeli jest spełniony warunek o obciążeniu zastępczym od ścianek działowych).

Przy ściance działowej na początku belek (czyli blisko ściany nośnej na dole) o nośności stropu decyduje ścinanie żelbetu im dalej w kierunku środka rozpiętości stropu decyduje nośność na zginanie i ugięcie stropu.

To co znalazłeś w sieci dotyczy ścian nośnych postawionych na stropach i dotyczy zupełnie innej sytuacji.

To musi być opis jakieś konkretnej sytuacji a nie ogólne założenia czy przykład dla powielania wiedzy.

Można proporcjonalnie zwiększyć obciążenia zastępcze tak jak norma pozwana przy zwiększeniu wysokości ponad > 2,65m i ponownie sprawdzić projektowaną nośność stropu.

Czyli masz ciężar ściany np. 3,00 kN/m2 / 2,50 kN/m2 = 1,20

Zastępcze więc 1,20 x 1,25 kN/m2 = 1,50 kN/m2.

Generalnie ma to sens ale nie wiem czy ta belka TERIVA 4,0/1 którą masz wbudowaną ma nośność na ścinanie o wartości 15,09 kN

Należy ściśle stosować się do wytycznych montażu (np. zbrojenie podporowe itp.)

Tabelka po rozdzielaniu obc. użytkowego wygląda jak poniżej.

2019-01-21_195201.jpg

TERIVA 4,0_1 moment siła poprzeczna.jpg

Edytowane przez d7d

Wg producenta twojego stropu czy wg innego.

Bo różni różne produkują ale generalnie powinno być podobnie.

Wyszło mniej niż dopuszczalne 15,09 kN więc jest dobrze :)

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwi0_ZD_yP_fAhURZ1AKHQOfA9MQFjABegQICBAC&url=http%3A%2F%2Fbedzin.bip.info.pl%2Fplik.php%3Fid%3D13827&usg=AOvVaw2rAO0nkMHUWuvy5pJV2Zc8

ale sumaryczne obliczeniowe obciążenie ponad ciężar własny konstrukcji:

użytkowe +

warstwy wykończeniowe +

obc. zastępcze od ścianek działowych

jest większe niż dopuszczalne 4,90 kN/m2 podane w tabeli 7 na stronie 11.

Edytowane przez d7d

Nasuwa mi sie jedo ze strop wytrzyma ale moga sie pojawiac pekniecia na tynku pod ta sciana. Maga ale nie musza wszystko zalezy od tego czy strop dostanie ostatecznie pelne obciazenie. Dobrze to rozumiem ? Dosyc mocno jako osoba nie zwiazana z budownictwem to zaczalem analizowac. Stwierdzam ze kierownicy budow nie potrafia tego przeliczac. Bylo u mji 3 rownych kierownikow i wszyscy mowia ze jest ok. A prawda jest taka ze jest ok ale max w tym fragmencie stropu.

Dałem 2,0 kN/m2 na warstwy wykończeniowe - tynk, folie, styropian, wylewka, panele (podłoga)

1,50 kN/m2 jako obciążenie użytkowe.

Twoje obciążenia w tabelce są mniejsze.

Mnożniki są 1,3 dla stałych i 1,5 dla zmiennych.

Nic nie powinno pękać.

Nasuwa mi sie jedo ze strop wytrzyma ale moga sie pojawiac pekniecia na tynku pod ta sciana. Maga ale nie musza wszystko zalezy od tego czy strop dostanie ostatecznie pelne obciazenie. Dobrze to rozumiem ? Dosyc mocno jako osoba nie zwiazana z budownictwem to zaczalem analizowac. Stwierdzam ze kierownicy budow nie potrafia tego przeliczac. Bylo u mji 3 rownych kierownikow i wszyscy mowia ze jest ok. A prawda jest taka ze jest ok ale max w tym fragmencie stropu.

Strop prawie nigdy nie dostaje max. obciążenia - zwłaszcza w domkach jednorodzinnych.

W galeriach, sklepach, kinach już tak.

W każdym położeniu ta ścianka pewnie może stać.

Trzeba by zdjąć te moje max. obciążenia stałe do faktycznych.