jaroworld 09.01.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Witam, Jak w temacie. Może już ktoś o tym pisał ale nie znalazłem podobnego wątku.Chciałbym zapytać się czy taka izolacja dachu będzie "ok":Zacznę od zewnątrz:1. blachodachówka2. membrana3. wełna 15 cm między krokwie4. płyta thermano 5 cm pod krokwie5. folia paroizolacyjna6. płyta G-KCzy taka izolacja wystarczy w przypadku poddasza użytkowego? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 09.01.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Ja bym to zrobił inaczej bo tak robiłem , do krokwi z boku przykręcasz wieszaki grzybkowe potem miedzy krokwie ładujesz 15 cm wełny i sznurkami to łapiesz (sznurek dla rolników 2 km za 40 zł bardzo mocny , pot5em w poprzek druga warstwa 15cm i zatrzaskujesz to profilami , na profile przyklejasz taśmę dwustronną tą klejącą i przyklejasz do tego folię paroizolacyjną i potem zależnie od chęci, czasu i kasy przykręcasz płyty gipsowe , wełna niekoniecznie droga bo to wiekszego znaczenia przy tej grubości nie ma , a zrobisz to 3 razy taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroworld 09.01.2019 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Dzięki za szybką odpowiedź. Chciałbym poprawić, wełna będzie miała 18cm. Wiem, że tańszym rozwiązaniem jest wełna pomiędzy i pod ale tak się złożyło że mam płyty thermano i muszę albo inaczej chce je wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.01.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Czy taka izolacja wystarczy w przypadku poddasza użytkowego? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Standardowa odpowiedź - a do czego ma wystarczyć? Do tego żeby spełnić wymagane prawem normy? Do tego żeby rachunek za ogrzewanie nie był wiekszy niź XXX PLN na sezon? Do tego żeby dom był pasywny? Do tego żebyś miał lepiej niż sąsiad czy szwagier? Zdefiniuj co chcesz osiągnać to da się odpowiedzieć "czy wystarczy". Ba, to się da dosyć precyzyjnie obliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroworld 10.01.2019 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 O o już mi się podoba. W domu będzie pompa ciepla. Czy to docieplenie wystarczy żeby na górze było ciepło, rachunki były małe i dom był pasywny A tak na poważnie, czy takie docieplenie wystarczy by na górze było ciepło a przy tym żeby rachunek za prąd mnie nie zjadł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.01.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 (edytowane) A tak na poważnie, czy takie docieplenie wystarczy by na górze było ciepło a przy tym żeby rachunek za prąd mnie nie zjadł... Na poważnie, to się da policzyć. Ale potrzebujesz do tego trochę danych: wielkość przegród, stopnień ocieplenia przegród, powierchnia domu, sprawność pompy (powietrzna, czy gruntowa), TWoje zwyczaje - 18C czy 26C w mieszkaniu, grzejniki, czy podłogówka i w jeden wieczór wiesz +/- 20 % ile prądu na ogrzewanie pójdzie. Na tak postawione pyatnie nie da się odpowiedzieć. Mogę napisać że rachunki Ci zjedzą bo będą wynosić 1500PLN miesięcznie, bo ogrzanie 200m2 poddasza to nie jest prosta rzecz. A nie zaraz, nie napisałeś ile masz tego poddasza. NIe napisłeś czy śpisz na kasie i 1500PLN to drobiazg czy kupa kasy. Skąd ktoś ma to wiedzieć?? Bez liczenia czy choćby szacowania, mogę CIę przedstawić tylko tzw moje zdanie: i brzmi ono, o połowe za mało ocieplenia. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroworld 14.01.2019 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Ok, to biorę się za liczenie dzięki za chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiek. 15.03.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Dzień dobry,Mam problem z przeliczeniem grubości warstw ocieplenia.W projekcie dla "stropu" poddasza mam Uc = 11 W/(m2K) dla połaci Uc 12W9m2K).Mogę między krokwie dać wełnę 15cm o parametrze lambda 0,038, pod krokwie z uwagi na ograniczoną przestrzeń mają iść płyty thermano o lambda 0,023. Nie potrafię przeliczyć jaką grubość płyty zastosować. Czy ktoś mógłby mi pomóc?Mam jeszcze dodatkowe pytanie czy w łazience pomiędzy płytą kartonowo-gipsową a płytą thermano muszę dawać dodatkową izolację?pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts