Norx0 09.01.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 WitamProszę o pomoc, bo sam nie mam pomysłu. Zakupiłem pilarkę ręczną, gdyż chce sobie sam zbudować szafę i nie tylko...no i pojawił się problem... Jak ciąć by było prosto? Sama stopa nie jest prostopadła do tarczy. Wygląda to teochę tak jakby stopa byłq krzywo przyklejona:) Czy tak jest w pilarkach czy mam ją zwrócić jako bubel? W razie potrzeby podeślę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norx0 09.01.2019 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Zapomniałem dodać że nawet z doczepioną prowadnicą tnie krzywo(przynajmniej jak sprawdzałem na wąskim drewnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.01.2019 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Czy pilarka ma regulację kąta ? Jeżeli tak ustaw aby było prostopadle. Oczywiście nie sugeruj się podziałką w pilarce, muszisz to zrobić kątownikiem. Jeżeli pilarka nie ma regulacji kąta to bubel i do zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.01.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Dużo by powiedziała marka i model pilarki. Te tanie z samej budowy są tak wiotkie, że cięcie prostych odcinków jest dla operatora sporym wyzwaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norx0 09.01.2019 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Tak, ma regulację kąt. Tylko że sama tarcza tnie prosto w sensie nie przekrój jest okej. Ale gdy chcę uciąć wzdłuż to różnica między początkiem a końcem cięcia jest ok 5mm Model to POWERMAT PM-RPT-2200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.01.2019 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Zatem nie rozumiem problemu. Naszkicujesz to proszę jakoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norx0 09.01.2019 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Gdy przyłożę ekierkę do tarczy, to krawędź stopy nie jest równoległa do tarczy. Ale właśnie byłem w markecie budowlanym i podejrzał że wssystkie mają tak jakby ta stopa była nie dokońca prosto ustawiona. Kupiłem listwy drewniane i zrobię zobię prowadnicę, i przetnę długą płytę, zobaczę efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 09.01.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Model to POWERMAT PM-RPT-2200 Niestety sprzęt z najniższej półki ,więc z precyzją może być problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2019 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Zdemontuj prowadnicę szczeliny - to ona sprężynuje powodując krzywe cięcie. Jeśli to nie pomoże to pilarka do zwrotu(wymiany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norx0 09.01.2019 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Zdemontuję i zobaczę. O to zdjęcia całej sprawy. Wcześniej byłem na mobilnej i nie widziałem jak dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.01.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Zdemontuję i zobaczę. O to zdjęcia całej sprawy. Wcześniej byłem na mobilnej i nie widziałem jak dodać. [ATTACH=CONFIG]424579[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]424580[/ATTACH] Ten kąt nie ma żadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.01.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Ten kąt nie ma żadnego znaczeniaMa o ile tniesz od prowadnicy wsuwanej w stopę lub generalnie opierając stopę o jakiś liniał.. Moim zdaniem bubel, chyba, że ma regulację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.01.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Skrzywiona podstawa prowadnicy. Częsty przypadek w tańszych modelach z blaszaną podstawą - droższe/lepsze mają sztywne prowadnice odlewane ze stopu al. Możesz próbować dogiąć do kąta lub wymienić - tylko podczas wymiany sprawdzaj kąty. Nawet, jak kupisz prostą, to potem zwracaj uwagę na eksploatację - te prowadnice gną się przy niewłaściwym odkładaniu /przechowywaniu. Zbyt duży nacisk boczny wygina blaszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.01.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 I zapomnij o używaniu tej prowadnicy z zestawu, to się do niczego nie nadaje. Jeżeli już to dwu metrowa łata (np. poziomica aluminiowa, łata tynkarska) dociśnięta do ciętego materiału na ściski, przyciskasz do tego stopę pilarki i powolutku tniesz. Natomiast najlepsza była by zagłębiarka z dedykowaną listwą prowadzącą. Bywają od czasu do czasu w Lidlu nie najgorsze Parkside - mają przynajmniej solidną odlewaną stopę. Ja akurat kupiłem na allegro jakąś powystawową marki Titan (import z UK), bez listwy, natomiast listwę dorobiłem sobie z panela podłogowego HDF. Działa jak złoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.01.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Ma o ile tniesz od prowadnicy wsuwanej w stopę lub generalnie opierając stopę o jakiś liniał.. Moim zdaniem bubel, chyba, że ma regulację Zakładając ze podstawa ma kąt prosty, masz rację ............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norx0 09.01.2019 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Dziękuję za porady. Łatę już kupiłem, jutro sobie zrobię prowadnice zgodnie z instrukcjami z yt.A co do dogięcia, to po prostu z boku napierać by stopa się wyprostowała? Niestety na razie lepszej sobie nie zakupię, gdyż się spłukałem na ukośnicę, stąd kombinowanie z tą pilarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.01.2019 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Możesz np pilarkę zamontować w imadle i używając przedłużki (np rurki czy pręta) dopasować kąt. Możesz też rozebrać osłonę i dogiąć uchwyty - oczywiście z wyczuciem, żeby nie "przegiąć". Ale, jeśli to nowy sprzęt, to może uda się wymienić na bardziej prostą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.01.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 I zapomnij o używaniu tej prowadnicy z zestawu, to się do niczego nie nadaje. Jeżeli już to dwu metrowa łata (np. poziomica aluminiowa, łata tynkarska) dociśnięta do ciętego materiału na ściski, przyciskasz do tego stopę pilarki i powolutku tniesz...Bez przesady. Jak wszystko jest proste i tarcza dobrze naostrzona, to bez problemu da się ciąć z użyciem krótkiej prowadnicy. To tylko kwestia wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 03.01.2020 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Model to POWERMAT PM-RPT-2200 krótko i na temat ZŁOM przestrzegam przed zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts