Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilarka ręczna krzywo tnie...

Norx0

Recommended Posts

Witam

Proszę o pomoc, bo sam nie mam pomysłu.

Zakupiłem pilarkę ręczną, gdyż chce sobie sam zbudować szafę i nie tylko...no i pojawił się problem...

Jak ciąć by było prosto?

Sama stopa nie jest prostopadła do tarczy. Wygląda to teochę tak jakby stopa byłq krzywo przyklejona:) Czy tak jest w pilarkach czy mam ją zwrócić jako bubel? W razie potrzeby podeślę zdjęcia

Gdy przyłożę ekierkę do tarczy, to krawędź stopy nie jest równoległa do tarczy. Ale właśnie byłem w markecie budowlanym i podejrzał że wssystkie mają tak jakby ta stopa była nie dokońca prosto ustawiona. Kupiłem listwy drewniane i zrobię zobię prowadnicę, i przetnę długą płytę, zobaczę efekt.

Skrzywiona podstawa prowadnicy. Częsty przypadek w tańszych modelach z blaszaną podstawą - droższe/lepsze mają sztywne prowadnice odlewane ze stopu al. Możesz próbować dogiąć do kąta lub wymienić - tylko podczas wymiany sprawdzaj kąty. Nawet, jak kupisz prostą, to potem zwracaj uwagę na eksploatację - te prowadnice gną się przy niewłaściwym odkładaniu /przechowywaniu. Zbyt duży nacisk boczny wygina blaszkę.

I zapomnij o używaniu tej prowadnicy z zestawu, to się do niczego nie nadaje. Jeżeli już to dwu metrowa łata (np. poziomica aluminiowa, łata tynkarska) dociśnięta do ciętego materiału na ściski, przyciskasz do tego stopę pilarki i powolutku tniesz.

Natomiast najlepsza była by zagłębiarka z dedykowaną listwą prowadzącą. Bywają od czasu do czasu w Lidlu nie najgorsze Parkside - mają przynajmniej solidną odlewaną stopę.

Ja akurat kupiłem na allegro jakąś powystawową marki Titan (import z UK), bez listwy, natomiast listwę dorobiłem sobie z panela podłogowego HDF. Działa jak złoto.

Dziękuję za porady. Łatę już kupiłem, jutro sobie zrobię prowadnice zgodnie z instrukcjami z yt.

A co do dogięcia, to po prostu z boku napierać by stopa się wyprostowała?

Niestety na razie lepszej sobie nie zakupię, gdyż się spłukałem na ukośnicę, stąd kombinowanie z tą pilarką.

I zapomnij o używaniu tej prowadnicy z zestawu, to się do niczego nie nadaje. Jeżeli już to dwu metrowa łata (np. poziomica aluminiowa, łata tynkarska) dociśnięta do ciętego materiału na ściski, przyciskasz do tego stopę pilarki i powolutku tniesz...
Bez przesady. Jak wszystko jest proste i tarcza dobrze naostrzona, to bez problemu da się ciąć z użyciem krótkiej prowadnicy. To tylko kwestia wprawy.

• 11 months później...