Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura spalin

Recommended Posts

Spaliny muszą miec od 120 do 140 stopni tylko jak to zrobić to druga sprawa , u mnie kociołek 10kw grzeje 160m2 a spaliny nie maja więcej jak 70 stopni , i jak żyć ? puki co opał mam suchy jak pieprz a w kominie nic niepokojącego jeszcze nie zauważyłem a mam kolosalny komin bo średnica 30x30 cm ale w sumie w środku domu z docieplonym dachem i mam nadzieję że jakoś dotrwa .

No jak by mi coś się pokazało to też musiałbym wkład zrobić ale nie metalowy za 8 tys tylko tani a lepszy , tzn kamionkowy z gwarą na co najmniej 30 lat , a pozostałe pustki zalać mieszaniną wapna-piasku-szkła wodnego , taka mieszanka jak sie utwardzi to dom sie w kupkę gruzu zmieni a komin będzie stał jak skała , tak szpece mówia .

No jak by mi coś się pokazało to też musiałbym wkład zrobić ale nie metalowy za 8 tys tylko tani a lepszy , tzn kamionkowy z gwarą na co najmniej 30 lat , a pozostałe pustki zalać mieszaniną wapna-piasku-szkła wodnego , taka mieszanka jak sie utwardzi to dom sie w kupkę gruzu zmieni a komin będzie stał jak skała , tak szpece mówia .

Jeśli kamionka jest tańsza od wkładu to żyjesz na innym świecie. A w tej mieszance wapna, piachu i szkła wodnego (którego?) to co ma wiązać?

Co ma wiązać ? jest taki stary przepis na taką mieszankę i jest do odszukania w necie , podobno twardnie ta bardziej od betonu , wystarczy poszukać mnie teraz się nie chce chyba że interesuje cię przegadywanie i tysiąc postów to ci poszukam ale myślę że ty nie z tych .:yes:

metr wkładu kamionkowego to ok 50zł plus jakieś rewizje czy co tam trzeba ale jest to kilkukrotnie tańsze i trwalsze niż ta wygodna praca dla firm i trwałość 5-10 max lat metalowego wkładu za 8 koła,

https://allegro.pl/listing?string=wk%C5%82ad%20kominowy%20ceramiczny&order=pd&bmatch=baseline-n-hou-1-0-1123

Edytowane przez kryzys

Kurde nie mogę ogarnąć komina dwa lata miałe spokuj a teraz dupa. Cały czas palę perłą tylko ta stara miała 24MJ ta nowa 22-24MJ.

Sucha w dotyku.

Od początjku sezonu eksperymentuję z niskimi spalinami i się przejechałem. Podniosłem spaliny ale ciężko wyciągnąć te 100*C. Palenie to kilka godzin ciągłej jazdy ze spalinami 90-100C.

Co zrobić dalej? Wkład nie wchodzi w rachubę niewarto inwestować.W najgorszym wypadku wypalić to co mam pchnać kocioł i założyć grzałe, Ale wolałbym trzymać kocioł do naturalnej śmierci.

Po pierwsze jak go wysuszyć?

Po 2 jak podnieść temperaturę spalin o 10-15*C. Perła jest o tyle specyficzna że dmuchania nie lubi.

Chrzcić Perłe? Powiedzmy worek barteksa gołd na cztery perły?

Co ma wiązać ? jest taki stary przepis na taką mieszankę i jest do odszukania w necie , podobno twardnie ta bardziej od betonu , wystarczy poszukać mnie teraz się nie chce chyba że interesuje cię przegadywanie i tysiąc postów to ci poszukam ale myślę że ty nie z tych .:yes:

metr wkładu kamionkowego to ok 50zł plus jakieś rewizje czy co tam trzeba ale jest to kilkukrotnie tańsze i trwalsze niż ta wygodna praca dla firm i trwałość 5-10 max lat metalowego wkładu za 8 koła,

https://allegro.pl/listing?string=wk%C5%82ad%20kominowy%20ceramiczny&order=pd&bmatch=baseline-n-hou-1-0-1123

Nie rozumiem, mówisz o wkładzie kamionkowym a dajesz na Allegro wkłady ceramiczne. Oczywiście jestem za ceramiką, bo to wieczne w porównaniu do blachy, ale masz również na tej stronie wkład kominowy 8mb za 1000zł a nie 8000zł.

@kulibob a zawirowywacze wyjmowałeś? Wkład to prosta i niedroga sprawa, masz przykład na Allegro wyżej.

Wyjmowałem ale różnicy jakoś specjalnie niema . Wkąłd to trudna sprawa. Za wkład 1000 i robocizna bo zabawy na dachu się nie nadaję. A wkładać w coś czego się chce pozbyć w przyszłości to tak średnio. Jak nie ogarnę tego ustawieniami i grochem to wypalę co mam i sprzedam. Na klimę może będzie.

Ale narazie na pewno mam palenia na ten i następny sezon.

Co się mogło nagle popier... dwa lata było ok??

Przestaw kocioł na wyższą moc - wówczas będzie częściej się odstawiał ale będzie grzał z wyższą temperaturą spalin.

OK

Ale i tak teraz muszę przełączyć go na lato bo jutro mam gości. Jutro wieczorem będzie miał co ładować. Ustawię mu max w okolicy 8-10kW dół 4kW.

Edytowane przez kulibob

U mnie na kotle zadana CO 51 st C a spaliny wahają się w granicach 70 - 90 st C - z tym, że staram się co do zasady utrzymywać kocioł w trybie pracy ciągłej na modulacji na małych mocach - no chyba, że już jest cieplej albo mniejsze zapotrzebowanie na ciepło to to się odstawi.

Komin systemowy - ceramiczny Leier i jak na razie 10 sezonów i jeszcze na tak niskich temperaturach nie padł.

I ci nie padnie. Te zalecane 65* jak to jest np. w Defro to kit który wciskają żeby mieć podkładke w razie jak by coś się stało. U rodziców w Defro również niską temperatura, 3ci sezon, kocioł suchy. Oczywiście ochrona powrotu jest, ważne żeby nie było dużej różnicy między wodą kotła która go zalewa. Można trzymać 50* na kotle, powrót na 40* i będzie działać przez wiele lat.