mistrzu123456789 09.01.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Witam chciałbym się dowiedzieć jaka powinna być temperatura spalin w piecu na ekogroszek chodzi mi o dolna jak i górna granice i czy rzeczywiście gdy temp spalin jest za niską to komin murowany się niszczy ? Nawet gdy się pali suchym węglem ? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 10.01.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Ta niszczą się bo raz spalanie jest niecałkowite a dwa skrapla się kwas azotowy i kwas siarkowy bo w spalinach są tlenki siarki i azotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.01.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Mistrzu, bedziesz widział i czuł kiedy Ci się komin niszczy. Jeśli cały leci wśród grzanych pomieszczeń to pół biedy. Gorzej jak leci przez nieocieplony strych czy cały na zewnętrznej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 10.01.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Spaliny muszą miec od 120 do 140 stopni tylko jak to zrobić to druga sprawa , u mnie kociołek 10kw grzeje 160m2 a spaliny nie maja więcej jak 70 stopni , i jak żyć ? puki co opał mam suchy jak pieprz a w kominie nic niepokojącego jeszcze nie zauważyłem a mam kolosalny komin bo średnica 30x30 cm ale w sumie w środku domu z docieplonym dachem i mam nadzieję że jakoś dotrwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
856218 10.01.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Ciekawe co gorsze, w zasypowym wysoka temperatura podczas pracy i zjazd gdy wygasa, w podajnikowym trochę niższa ale stała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.01.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 U mnie jak kupiłem dom jeszcze 2 lata palilem w dolniaku ale widziałem że tynkowane były plamy gdzie komin przechodzi przez strych więc już wtedy musiało wychodzić. Po zakupie peleciaka od razu poszedł wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 10.01.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 No jak by mi coś się pokazało to też musiałbym wkład zrobić ale nie metalowy za 8 tys tylko tani a lepszy , tzn kamionkowy z gwarą na co najmniej 30 lat , a pozostałe pustki zalać mieszaniną wapna-piasku-szkła wodnego , taka mieszanka jak sie utwardzi to dom sie w kupkę gruzu zmieni a komin będzie stał jak skała , tak szpece mówia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 10.01.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Komin szybciej ekolodzy zburzą niż dom się rozleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.01.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 No jak by mi coś się pokazało to też musiałbym wkład zrobić ale nie metalowy za 8 tys tylko tani a lepszy , tzn kamionkowy z gwarą na co najmniej 30 lat , a pozostałe pustki zalać mieszaniną wapna-piasku-szkła wodnego , taka mieszanka jak sie utwardzi to dom sie w kupkę gruzu zmieni a komin będzie stał jak skała , tak szpece mówia . Jeśli kamionka jest tańsza od wkładu to żyjesz na innym świecie. A w tej mieszance wapna, piachu i szkła wodnego (którego?) to co ma wiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 11.01.2019 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Co ma wiązać ? jest taki stary przepis na taką mieszankę i jest do odszukania w necie , podobno twardnie ta bardziej od betonu , wystarczy poszukać mnie teraz się nie chce chyba że interesuje cię przegadywanie i tysiąc postów to ci poszukam ale myślę że ty nie z tych . metr wkładu kamionkowego to ok 50zł plus jakieś rewizje czy co tam trzeba ale jest to kilkukrotnie tańsze i trwalsze niż ta wygodna praca dla firm i trwałość 5-10 max lat metalowego wkładu za 8 koła, https://allegro.pl/listing?string=wk%C5%82ad%20kominowy%20ceramiczny&order=pd&bmatch=baseline-n-hou-1-0-1123 Edytowane 11 Stycznia 2019 przez kryzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.01.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Kurde nie mogę ogarnąć komina dwa lata miałe spokuj a teraz dupa. Cały czas palę perłą tylko ta stara miała 24MJ ta nowa 22-24MJ.Sucha w dotyku. Od początjku sezonu eksperymentuję z niskimi spalinami i się przejechałem. Podniosłem spaliny ale ciężko wyciągnąć te 100*C. Palenie to kilka godzin ciągłej jazdy ze spalinami 90-100C.Co zrobić dalej? Wkład nie wchodzi w rachubę niewarto inwestować.W najgorszym wypadku wypalić to co mam pchnać kocioł i założyć grzałe, Ale wolałbym trzymać kocioł do naturalnej śmierci. Po pierwsze jak go wysuszyć?Po 2 jak podnieść temperaturę spalin o 10-15*C. Perła jest o tyle specyficzna że dmuchania nie lubi.Chrzcić Perłe? Powiedzmy worek barteksa gołd na cztery perły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 12.01.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Co ma wiązać ? jest taki stary przepis na taką mieszankę i jest do odszukania w necie , podobno twardnie ta bardziej od betonu , wystarczy poszukać mnie teraz się nie chce chyba że interesuje cię przegadywanie i tysiąc postów to ci poszukam ale myślę że ty nie z tych . metr wkładu kamionkowego to ok 50zł plus jakieś rewizje czy co tam trzeba ale jest to kilkukrotnie tańsze i trwalsze niż ta wygodna praca dla firm i trwałość 5-10 max lat metalowego wkładu za 8 koła, https://allegro.pl/listing?string=wk%C5%82ad%20kominowy%20ceramiczny&order=pd&bmatch=baseline-n-hou-1-0-1123 Nie rozumiem, mówisz o wkładzie kamionkowym a dajesz na Allegro wkłady ceramiczne. Oczywiście jestem za ceramiką, bo to wieczne w porównaniu do blachy, ale masz również na tej stronie wkład kominowy 8mb za 1000zł a nie 8000zł. @kulibob a zawirowywacze wyjmowałeś? Wkład to prosta i niedroga sprawa, masz przykład na Allegro wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.01.2019 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Wyjmowałem ale różnicy jakoś specjalnie niema . Wkąłd to trudna sprawa. Za wkład 1000 i robocizna bo zabawy na dachu się nie nadaję. A wkładać w coś czego się chce pozbyć w przyszłości to tak średnio. Jak nie ogarnę tego ustawieniami i grochem to wypalę co mam i sprzedam. Na klimę może będzie. Ale narazie na pewno mam palenia na ten i następny sezon. Co się mogło nagle popier... dwa lata było ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Przestaw kocioł na wyższą moc - wówczas będzie częściej się odstawiał ale będzie grzał z wyższą temperaturą spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.01.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Przestaw kocioł na wyższą moc - wówczas będzie częściej się odstawiał ale będzie grzał z wyższą temperaturą spalin. OK Ale i tak teraz muszę przełączyć go na lato bo jutro mam gości. Jutro wieczorem będzie miał co ładować. Ustawię mu max w okolicy 8-10kW dół 4kW. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 13.01.2019 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Spaliny muszą miec od 120 do 140 stopni . Ważne,żeby ponad dachem nie były poniżej 50 stopni.Wtedy raczej ruda nie wyjdzie.Dlatego uważam,że komin obowiązkowo docieplony na całej długości.Nawet czopuch i rura wchodząca w komin obłożona wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.01.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 U mnie na kotle zadana CO 51 st C a spaliny wahają się w granicach 70 - 90 st C - z tym, że staram się co do zasady utrzymywać kocioł w trybie pracy ciągłej na modulacji na małych mocach - no chyba, że już jest cieplej albo mniejsze zapotrzebowanie na ciepło to to się odstawi. Komin systemowy - ceramiczny Leier i jak na razie 10 sezonów i jeszcze na tak niskich temperaturach nie padł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 13.01.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 I ci nie padnie. Te zalecane 65* jak to jest np. w Defro to kit który wciskają żeby mieć podkładke w razie jak by coś się stało. U rodziców w Defro również niską temperatura, 3ci sezon, kocioł suchy. Oczywiście ochrona powrotu jest, ważne żeby nie było dużej różnicy między wodą kotła która go zalewa. Można trzymać 50* na kotle, powrót na 40* i będzie działać przez wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 13.01.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Trzymam 60 stopni, jest różnica, brak smoły, lekki, suchy pył na ściankach. Nie sprawdzałem czy jest wtedy wieksze zużycie opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.01.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) jest bardzo duża różnica w zużyciu ok 0,5-1kg dziennie pomiędzy 62 i 48. Jednak wyższa temperatura kotła to cieplejsze spaliny. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts