kryzys 13.01.2019 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 No nie wiem , ja to sprawdzałem i tylko ja jestem wiarygodny :lol2: a dlaczego ? bo mam podłogówkę w która pompuję wodę o temp zawsze 30 stopni wiec odpada wieksza moc jak jest z kalafiorami przy zasilaniu 60 czy 70 stopni wtedy wiadomo że idzie większa moc czy mniejsza ale do rzeczy , testowałem przy zadanej 50 stopni tydzień potem 60 stopni tydzień potem 70 stopni tydzień i ostatni test to 75 stopni ale podłoga zawsze na zasilaniu miała 30 stopni i ani grama w tą ani w tamtą nie skakało zużycie opału , dla kotła nie ma to znaczenia ile na nim jest ważniejsze jest jaki jest odbiór ciepła a że wy np macie kalafiory to wiadomo że zwiększona temp powoduje większe oddawanie ciepła mimo nawet załozonych termostatów bo one aż tak dokładnie nie regulują temperatury w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.01.2019 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Proponuje przetestuj sobie w trybie letnim. Pozatym straty postojowe są wyższe chyba że kocioł masz w strefie ogrzewanej anie buforowej to niema znaczenia. Teraz jestem w trybie letnim i CWU z drabinkami grzanymi w trakcie CWU wyjdzie makabra z 4może 5kg. Dlatego na lato są zupełnie inne ustawienia z niższą temperaturą. Naile precyzyjny jest twój sterownik w odmierzeniu opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 13.01.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Trzymam 60 stopni, jest różnica, brak smoły, lekki, suchy pył na ściankach. Nie sprawdzałem czy jest wtedy wieksze zużycie opału. Dobry, suchy opał, odpowiednie ustawienia i rogaty palnik Defro wszystko spala bez sadzy, nawet przy zadanej 50* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts