Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia paroizolacyjna

Jochimm

Recommended Posts

Hej Wam,

Buduje mały domek, o powierzchni 70m2 parter plus wygospodarowane poddasze, gdzie będzie pokój córki. Cała konstrukcja dachu wykonana jest z wiązarów. Poddasze jak i strop jest ocieplony wełna - strop może bardziej na akustykę. Na wiązarami mam na bite legary i ułożone płyty OSB.

Powiedzcie mi proszę jak i gdzie zastosować folie poroszczelną. Tzn"gdzie" to wiem, tylko nie wiem "jak"

;) pozdrawiam

Oczywiście że mam, cały parter jest w podłogówce A na.poddaszu mam 2 grzejniki. Tylko jak to się ma do wiązarów zastosowanie folii tzn jak ja ułożyć. Bo wiązary wyglądają jak trójkąty. Całe skosy wraz z podłogą jest ocieplone wełna. Dlatego tylko jak dam folię na skosy i tak zostawię to ewentualna skroplina będzie splywala na ocieplenie stropu.

Jakieś sensowne rozwiązanie tego wyjścia?

Nie ma tam żadnych skroplin - folia chroni wełnę przed parą wodną ! nie przed wodą . Skropliny mogą się pojawić, jeżeli ta para wodna trafi w ścianie na zimne miejsce . Najlepiej jak by folia ze skosów, była aż do ściany poniżej stropu, ale często jest to niewykonalne, ale nie jest to jakimś błędem . Jeżeli chcesz mieć folie prawidłowo to tak - całe skosy i na podłogę wywiń 20-30cm , a pod spodem na suficie wokoło ścian zewnętrznych 50 cm pas ( chyba że możesz wcisnąć aż do podłogi . Nie ma co popadać w skrajności , jeśli masz dach wentylowany poprawnie nic mu nie będzie.

Zajrzyj na mojego Bloga - za chwilę pojawi się artykuł o paroizolacjach i wiatroizolacjach.