Aydin 25.02.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Przepraszam za opóźnienia w odpowiedziach. @Asia35: nie jestem pewien, czy dobrze liczę, ale cena jak na 350m2 wydaje się bardzo dobra. Przy takim przeliczniku mój dom powinien zamknąć się w kwocie 180-190 tysięcy za SSZ, choć okien pewnie będę mieć mniej. Dla mnie to więcej niż dobra cena, bo kosztorys szacunkowy przewiduje 223 tysiące, a to jak wiadomo jest zwykle niedoszacowane. Do tego mój projekt jest skrajnie uproszczony, a w porównaniu z Waszym to już w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 27.02.2019 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Hej. Jeszcze rok temu sam tu pytałem co i w jakiej cenie, ale czas leci.. My budujemy ten dom: https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3159/projekt-domu-as-v Jesteśmy po SSZ, robimy wod - kan, elektrykę, rekuperacja gotowa. SSZ wyszedł ok 235 tys, mieliśmy nadzieję że zamkniemy się w 200 tys, ale nie liczyliśmy wiatki, którą postanowiliśmy jednak "machnąć" od razu. Ceny materiałów i robocizny w 2018 poszły w górę bardzo mocno w stosunku do tego co wycenialiśmy po zakupie działki w 2016, a 2019 pewnie nie będzie lepszy. Możesz napisać mniej więcej ile cie wyszły: - fundamenty - ściany - strop - dach - okna - drzwi z tego co widzę masz ok 100m2 dom więc podobnie jak ja. Tylko, że ja dałem na SSZ 85tyś metoda gospodarcza (dach, koparki i zbrojenie fachowcy) a ty wydałeś prawie 3 razy tyle !!! Czy fachmiani za fundamenty i ściany biorą po 100tyś ??? Ludzie co wy pakujecie w te domy, że takie kwoty Wam wychodzą SZOK. Wprowadzam się teraz w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.02.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Możesz napisać mniej więcej ile cie wyszły: - fundamenty - ściany - strop - dach - okna - drzwi z tego co widzę masz ok 100m2 dom więc podobnie jak ja. Tylko, że ja dałem na SSZ 85tyś metoda gospodarcza (dach, koparki i zbrojenie fachowcy) a ty wydałeś prawie 3 razy tyle !!! Czy fachmiani za fundamenty i ściany biorą po 100tyś ??? Ludzie co wy pakujecie w te domy, że takie kwoty Wam wychodzą SZOK. Wprowadzam się teraz w marcu. Ale ten dom z linka ma nie 100 tylko około 143 m2 (przecież metry garażu i pod skosami nie powstaną za darmo). Koszt metodą zleconą SSZ takiego domu to przy obecnych cenach 180-200k (wiem, bo buduję podobnej wielkości). Nie ma co zaklinać rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 28.02.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Ale ten dom z linka ma nie 100 tylko około 143 m2 (przecież metry garażu i pod skosami nie powstaną za darmo). Koszt metodą zleconą SSZ takiego domu to przy obecnych cenach 180-200k (wiem, bo buduję podobnej wielkości). Nie ma co zaklinać rzeczywistości. To chyba klikasz w inny link. Przecież wyraźnie napisane pow.użyt. 99,63m2 a pow. zabudowy 108m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.02.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 A czy powierzchnia nieużytkowa (garaż, kotłownia, przestrzeń pod skosami) wybuduje się za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 28.02.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 To chyba klikasz w inny link. Przecież wyraźnie napisane pow.użyt. 99,63m2 a pow. zabudowy 108m2. podaja bez garazu i kotłowni Parter "50.92 m² + kotłownia 7.19 m² " plus 18m2 garaż tego nie podali więc tak jak kemot napisał ma kolo 130m2 ~~ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 28.02.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 podaja bez garazu i kotłowni Parter "50.92 m² + kotłownia 7.19 m² " plus 18m2 garaż tego nie podali więc tak jak kemot napisał ma kolo 130m2 ~~ Ok garaż jest w bryle to trzeba liczyć. Czyli w sumie z kotłownią jest 125m2. Nie zmienia to faktu, że koszt kosmos. Wg kosztorysu z tej strony SSZ kompletnie bez pracy własnej to ok 177tyś przy średnich cenach a autor wywindował na 235tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts