Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przepraszam za opóźnienia w odpowiedziach.

@Asia35: nie jestem pewien, czy dobrze liczę, ale cena jak na 350m2 wydaje się bardzo dobra. Przy takim przeliczniku mój dom powinien zamknąć się w kwocie 180-190 tysięcy za SSZ, choć okien pewnie będę mieć mniej. Dla mnie to więcej niż dobra cena, bo kosztorys szacunkowy przewiduje 223 tysiące, a to jak wiadomo jest zwykle niedoszacowane. Do tego mój projekt jest skrajnie uproszczony, a w porównaniu z Waszym to już w ogóle :)

Hej.

Jeszcze rok temu sam tu pytałem co i w jakiej cenie, ale czas leci.. :mad:

My budujemy ten dom: https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3159/projekt-domu-as-v

Jesteśmy po SSZ, robimy wod - kan, elektrykę, rekuperacja gotowa.

SSZ wyszedł ok 235 tys, mieliśmy nadzieję że zamkniemy się w 200 tys, ale nie liczyliśmy wiatki, którą postanowiliśmy jednak "machnąć" od razu.

Ceny materiałów i robocizny w 2018 poszły w górę bardzo mocno w stosunku do tego co wycenialiśmy po zakupie działki w 2016, a 2019 pewnie nie będzie lepszy.

Możesz napisać mniej więcej ile cie wyszły:

- fundamenty

- ściany

- strop

- dach

- okna

- drzwi

z tego co widzę masz ok 100m2 dom więc podobnie jak ja. Tylko, że ja dałem na SSZ 85tyś metoda gospodarcza (dach, koparki i zbrojenie fachowcy) a ty wydałeś prawie 3 razy tyle !!! Czy fachmiani za fundamenty i ściany biorą po 100tyś ???

Ludzie co wy pakujecie w te domy, że takie kwoty Wam wychodzą SZOK.

Wprowadzam się teraz w marcu.

Możesz napisać mniej więcej ile cie wyszły:

- fundamenty

- ściany

- strop

- dach

- okna

- drzwi

z tego co widzę masz ok 100m2 dom więc podobnie jak ja. Tylko, że ja dałem na SSZ 85tyś metoda gospodarcza (dach, koparki i zbrojenie fachowcy) a ty wydałeś prawie 3 razy tyle !!! Czy fachmiani za fundamenty i ściany biorą po 100tyś ???

Ludzie co wy pakujecie w te domy, że takie kwoty Wam wychodzą SZOK.

Wprowadzam się teraz w marcu.

Ale ten dom z linka ma nie 100 tylko około 143 m2 (przecież metry garażu i pod skosami nie powstaną za darmo).

Koszt metodą zleconą SSZ takiego domu to przy obecnych cenach 180-200k (wiem, bo buduję podobnej wielkości). Nie ma co zaklinać rzeczywistości.

Ale ten dom z linka ma nie 100 tylko około 143 m2 (przecież metry garażu i pod skosami nie powstaną za darmo).

Koszt metodą zleconą SSZ takiego domu to przy obecnych cenach 180-200k (wiem, bo buduję podobnej wielkości). Nie ma co zaklinać rzeczywistości.

To chyba klikasz w inny link. Przecież wyraźnie napisane pow.użyt. 99,63m2 a pow. zabudowy 108m2.

podaja bez garazu i kotłowni Parter "50.92 m² + kotłownia 7.19 m² " plus 18m2 garaż tego nie podali więc tak jak kemot napisał ma kolo 130m2 ~~

Ok garaż jest w bryle to trzeba liczyć. Czyli w sumie z kotłownią jest 125m2. Nie zmienia to faktu, że koszt kosmos. Wg kosztorysu z tej strony SSZ kompletnie bez pracy własnej to ok 177tyś przy średnich cenach a autor wywindował na 235tyś.