Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z dogrzaniem mieszkania w bloku z wielkiej płyty

Rakon22

Recommended Posts

Witam

Zwracam sie z prośba o radę. Kupiłem ponad rok temu mieszkanie na czwartym ostatnim pietrze w środkowej klatce w ocieplonym bloku z wielkiej płyty. Niestety w mieszkaniu panuje chłód mimo odkręconych grzejników. Okna są plastikowe w zeszłym roku wymieniono uszczelki na nowe. Badanie kamerą termowizyjną nie wykazało większych nieprawidłowości. Sprawa wygląda nastepująco kiedy grzejniki są zakręcone w mieszkaniu panuje temperatura około 17-18 stopni. Przy odkręconych maksymalnie grzejnikach temperatura wzrasta jedynie do 20 stopni. Teraz przyszła mi ogromna dopłata za ogrzewanie. Co mogę zrobić by dało sie osiągnąć temperature około 22 stopni. Czy ocieplenie wełną mineralną sufitu to dobry kierunek??

Każde docieplenie (jeśli jest możliwość) jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Budynki z wielkiej p. mają strych niewielki ale ocieplenie da się wykonać. Może być jeszcze tak , że sąsiedzi nie grzeją , ale jeśli zrobione były pomiary to może by coś wyszło....(tylko powinny być zrobione- byłyby bardziej widoczne od tej zimnej strony - czyli sąsiada).

Twoje jednak rozumowanie nad ociepleniem stropu jest słuszne.

a może to sprawa kaloryferów? jakości/wielkości etc. znajomi kupili mieszkanie od dewelopera parę lat temu i zimą na imprezach w salonie jest zawsze koszmarnie zimno, bo w kuchni połączonej z salonem grzejnika nie ma, a w salonie jest jeden ale bardzo mizerny, przy czym jest wielkie okno tarasowe, na całej jednej ścianie

Przykładowo pokój wielkości 15 m2 ma blaszany grzejnik wielkości 70cm na 60 cm wiec wydaje mi się odpowiedni. Zastanawiające jest to że temperatura po odkręceniu grzejnika rośnie tylko o 2 - 3 stopnie. Czy sąsiad grzeje wydaje mi się że tak skoro temperatura sciany od sasiada i temperatura sciany sąsiadujacej z korytarzem jest taka sama. Co do ocieplenia sufitu co najlepiej użyć wełnę mineralną? Czy jest coś innego godnego uwagi

Musisz zobaczyć co tam już jest (powinna być suprema - to takie wióry w cemencie) i wełna mata ok 5cm w rolce.

A wełna w Twoim przypadku najlepsza - po pierwsze ten strop nie jest równy, po drugie ma wiele zakamarków(koninów wentylacyjnych i rur kanalizacyjnych, oraz zapewne starych kominów gazowych ) minimum to wełna 15 cm 0,032 powinna być od razu poprawa.

Dużym mankamentem tych bloków z wielkiej płyty jest wentylowany strych - jak jutro spojrzysz w górę nad Twoje mieszkanie powinieneś wiedzieć o czym piszę - to kratki wentylacyjne na poddaszu lub okrągłe otwory. Całe ciepło jest stamtąd po prostu wywiewane( a jeśli ostatnio wiało) to szczególnie było to nasilone.

W połączeniu ze słabą izolacją daje Twoje objawy.

Chociaż nie, 15 cm przeżyje ale ani cm wiecej

Ja piszę , że to ostateczność - U ciebie wysokość mieszkania to 2,55 cm. Trzeba by spytać jak podwiesić taki sufit i ile można tam zmieścić izolacji?

Ja jednak zdecydowałbym się na ocieplenie stropu, tym bardziej, że jest tam miejsce. Nie wiem jaki jest status prawny bloku w którym mieszkasz , ale może okazać się, że administracja posiada środki ii materiały na ten cel.

Przykładowo pokój wielkości 15 m2 ma blaszany grzejnik wielkości 70cm na 60 cm wiec wydaje mi się odpowiedni. Zastanawiające jest to że temperatura po odkręceniu grzejnika rośnie tylko o 2 - 3 stopnie. Czy sąsiad grzeje wydaje mi się że tak skoro temperatura sciany od sasiada i temperatura sciany sąsiadujacej z korytarzem jest taka sama. Co do ocieplenia sufitu co najlepiej użyć wełnę mineralną? Czy jest coś innego godnego uwagi

Hm, to nie za mało? u mnie we wszystkich pomieszczeniach, nawet w pokojach 11m2 są kaloryfery minimum dł.1 m na 60 cm, może są zapowietrzone, może coś z zaworami, pytanie czy grzeją na full i są gorące czy tylko trochę ciepłe? Może pogadaj z sąsiadami, dowiedz się jak jest u nich, może się przy okazji czegoś dowiesz co pozwoli ci znaleźć rozwiązanie.

Edytowane przez bri

Jestem totalnie zielony.A można ocieplić strop tylko dla jednego mieszkania? czy musi byc cały blok?

Ociepla się strop dla mieszkania/lokatora który zgłasza problem. Najlepiej pismo z prośbą w dwóch egzemplarzach kierowane do zarządcy bloku, jedno zostawiasz , drugie stemplujesz w sekretariacie - tzw "wpływówka". Czekasz na odpowiedz jeśli jej brak kolejne pismo ponaglające w którym wspominasz o wcześniejszym i braku podjętych działań .....i tak do skutku.

Proponujesz rozwiązanie: np że sam to wykonasz"prace zlecone" a koszty odliczysz od czynszu....pomysłów jest wiele.

Hm, to nie za mało? u mnie we wszystkich pomieszczeniach, nawet w pokojach 11m2 są kaloryfery minimum dł.1 m na 60 cm, może są zapowietrzone, może coś z zaworami, pytanie czy grzeją na full i są gorące czy tylko trochę ciepłe? Może pogadaj z sąsiadami, dowiedz się jak jest u nich, może się przy okazji czegoś dowiesz co pozwoli ci znaleźć rozwiązanie.

No dokładnie. Ocieplenie to jedno, ale te grzejnik są zaskakująco małe. Plus bardzo dobre pytanie, czy jak się je odkręci na full, to powinny być bardzo gorące.