Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamontowano wentylatory Heliosy do pracy na okrągło???

Recommended Posts

Witam

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, a wyjaśnienie dewelopera mnie nie satysfakcjonuje:)

Odebrałem mieszkanie w 'apartamentowcu'

W łazience jest podpięty wentylator Helios na 30% mocy i wg wyjaśnien dewelopera ma pracować non stop….

Nie można go wyłączyć bo jak twierdzą, nie ma wentylacji grawitacyjnej i jest to jedyna wymiana powietrza…

Ponoć nie ma też wentylacji mechanicznej ???

Czy takie rozwiązanie jest możliwe?

Planuję usunąć Heliosa ze względu na gabaryty i zastąpić go innym, mniejszym z czujnikiem wilgotności, włączanym ze światłem lub osobno.

Czy takie rozwiązanie się sprawdzi /moc nowego wentylatora podobna/

Jakoś nie chce mi się wierzyć że moj wentylator wydmuchuje zapachy do rury wentylacyjnej i ma je wypchnąć przez dach do nieba bez innej pomocy:)))

Z góry WIELKIEdzięki za informacje!!!!!!!!

W wielu blokach Heliosy pracują i problemów z nimi nie ma.

Sądzę, że jednak jest podłączony do wentylacji mechanicznej. Dla mnie wyrzucanie dobrego wentylatora i wstawianie w to miejsce czegoś innego jest nieporozumieniem. Tym bardziej, że Heliosy mają dedykowaną obudowę i wyprowadzenie do przewodu wentylacyjnego z zaworem zwrotnym, tak że przeróbka może być dość trudna i nawet niezgodna z prawem.

Sprawdź jaki to model Heliosa. Ja u siebie miałem dwubiegowe - słabszy bieg podłączony na stałe, mocniejszy załączany wraz ze światłem. Przerobiłem to tak, że załącza się tylko ze światłem i dzięki modułowi podtrzymującemu pracuje jeszcze przez 5 minut po wyłączeniu światła.

Prawdopodobnie dom nie ma prawidłowego "ciągu" i nie działała wentylacja grawitacyjna i dlatego został ten ciąg "wymuszony" za pomocą wentylatora.

jesli tak jest i jeśli chcesz mieć działającą wentylacje to MUSI działać cały czas ..

Zakładam że ten słaby ciąg może wynikać z tego że wyżej położone mieszkania nie są jeszcze zamieszkane są wychłodzone więc i ciąg jest słabszy. Pewnie developerzy nie chcąc się narażać na koszty zakręcają całkowicie ogrzewanie w niezamieszkałych lokalach mimo że prawo tego zabrania.

Sprawę tę regulują przepisy Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków w technicznych,

jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75 z 2002 r. oraz Dz. U. nr 109 z 2004r.):

§ 134. 5. W budynku zasilanym z sieci ciepłowniczej oraz w budynku z własnym (indywidualnym) źródłem ciepła

na olej opałowy, paliwo gazowe lub energię elektryczną, regulatory dopływu ciepła do grzejników powinny działać

automatycznie, w zależności od zmian temperatury wewnętrznej w pomieszczeniach, w których są zainstalowane.

Wymaganie to nie dotyczy budynków jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej,

a także poszczególnych mieszkań oraz lokali użytkowych wyposażonych we własne instalacje ogrzewcze.

6. Urządzenia, o których mowa w ust. 5, powinny umożliwiać użytkownikom uzyskanie w pomieszczeniach temperatury

niższej od obliczeniowej, przy czym nie niższej niż 16°C w pomieszczeniach o temperaturze obliczeniowej 20 oC

i wyższej.

Innymi słowy w łazienkach czy kuchniach gdzie biegną kanały wentylacyjne a lokale nie są zamieszkałe temperatura nie może spaść niżej niż 16 stopni. Pewnie w takich warunkach ciąg byłby prawidłowy. Jeżeli tak jest w tym przypadku to kosztami działającego wentylatora obciążyłbym developera a najlepiej zmusić go do utrzymywania temp. o jakich mówi prawo bo to ma wpływ też na ogrzewanie lokali już zamieszkałych i zwiększone koszty ich ogrzewania.

Edytowane przez olo75

WIELKIE DZIĘKI za odpowiedzi

Faktycznie praca na 1 biegu to raptem 9W czyli kilkadziesiąt pln/rok.

Nie ma tragedii:)

Można zakupić sam silnik jakby ten sie przepracował i zmarł

Odetnę napięcie i sprawdzę czy pomimo tego jest wyciąg automatyczny na dachu.

Wg różnorakich opinii i przepisów ponoć takowy musi być.

pozdrawiam