somnambulik 11.01.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 WitamNigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, a wyjaśnienie dewelopera mnie nie satysfakcjonuje:)Odebrałem mieszkanie w 'apartamentowcu'W łazience jest podpięty wentylator Helios na 30% mocy i wg wyjaśnien dewelopera ma pracować non stop….Nie można go wyłączyć bo jak twierdzą, nie ma wentylacji grawitacyjnej i jest to jedyna wymiana powietrza…Ponoć nie ma też wentylacji mechanicznej ???Czy takie rozwiązanie jest możliwe?Planuję usunąć Heliosa ze względu na gabaryty i zastąpić go innym, mniejszym z czujnikiem wilgotności, włączanym ze światłem lub osobno.Czy takie rozwiązanie się sprawdzi /moc nowego wentylatora podobna/Jakoś nie chce mi się wierzyć że moj wentylator wydmuchuje zapachy do rury wentylacyjnej i ma je wypchnąć przez dach do nieba bez innej pomocy:)))Z góry WIELKIEdzięki za informacje!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.01.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Prawdopodobnie dom nie ma prawidłowego "ciągu" i nie działała wentylacja grawitacyjna i dlatego został ten ciąg "wymuszony" za pomocą wentylatora.jesli tak jest i jeśli chcesz mieć działającą wentylacje to MUSI działać cały czas .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 11.01.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 W wielu blokach Heliosy pracują i problemów z nimi nie ma. Sądzę, że jednak jest podłączony do wentylacji mechanicznej. Dla mnie wyrzucanie dobrego wentylatora i wstawianie w to miejsce czegoś innego jest nieporozumieniem. Tym bardziej, że Heliosy mają dedykowaną obudowę i wyprowadzenie do przewodu wentylacyjnego z zaworem zwrotnym, tak że przeróbka może być dość trudna i nawet niezgodna z prawem. Sprawdź jaki to model Heliosa. Ja u siebie miałem dwubiegowe - słabszy bieg podłączony na stałe, mocniejszy załączany wraz ze światłem. Przerobiłem to tak, że załącza się tylko ze światłem i dzięki modułowi podtrzymującemu pracuje jeszcze przez 5 minut po wyłączeniu światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 11.01.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Prawdopodobnie dom nie ma prawidłowego "ciągu" i nie działała wentylacja grawitacyjna i dlatego został ten ciąg "wymuszony" za pomocą wentylatora. jesli tak jest i jeśli chcesz mieć działającą wentylacje to MUSI działać cały czas .. Zakładam że ten słaby ciąg może wynikać z tego że wyżej położone mieszkania nie są jeszcze zamieszkane są wychłodzone więc i ciąg jest słabszy. Pewnie developerzy nie chcąc się narażać na koszty zakręcają całkowicie ogrzewanie w niezamieszkałych lokalach mimo że prawo tego zabrania. Sprawę tę regulują przepisy Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków w technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75 z 2002 r. oraz Dz. U. nr 109 z 2004r.): § 134. 5. W budynku zasilanym z sieci ciepłowniczej oraz w budynku z własnym (indywidualnym) źródłem ciepła na olej opałowy, paliwo gazowe lub energię elektryczną, regulatory dopływu ciepła do grzejników powinny działać automatycznie, w zależności od zmian temperatury wewnętrznej w pomieszczeniach, w których są zainstalowane. Wymaganie to nie dotyczy budynków jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej, a także poszczególnych mieszkań oraz lokali użytkowych wyposażonych we własne instalacje ogrzewcze. 6. Urządzenia, o których mowa w ust. 5, powinny umożliwiać użytkownikom uzyskanie w pomieszczeniach temperatury niższej od obliczeniowej, przy czym nie niższej niż 16°C w pomieszczeniach o temperaturze obliczeniowej 20 oC i wyższej. Innymi słowy w łazienkach czy kuchniach gdzie biegną kanały wentylacyjne a lokale nie są zamieszkałe temperatura nie może spaść niżej niż 16 stopni. Pewnie w takich warunkach ciąg byłby prawidłowy. Jeżeli tak jest w tym przypadku to kosztami działającego wentylatora obciążyłbym developera a najlepiej zmusić go do utrzymywania temp. o jakich mówi prawo bo to ma wpływ też na ogrzewanie lokali już zamieszkałych i zwiększone koszty ich ogrzewania. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somnambulik 14.01.2019 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 WIELKIE DZIĘKI za odpowiedziFaktycznie praca na 1 biegu to raptem 9W czyli kilkadziesiąt pln/rok.Nie ma tragedii:)Można zakupić sam silnik jakby ten sie przepracował i zmarłOdetnę napięcie i sprawdzę czy pomimo tego jest wyciąg automatyczny na dachu.Wg różnorakich opinii i przepisów ponoć takowy musi być.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts