Teozord 11.01.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Witam, jestem w trakcie budowy domu, aktualnie "fachowcy" montują i dach i wszystko z nim wiązane. Dach jest na tradycyjnej więźbie dachowej, jest to tzw. projekt stodoła, gdzie dach kończy się równo z linią muru. W celu uzyskania odpowiedniego efektu zgodnie z projektem zastosowany powinien być system Galeco Stal2, przy którym nie widać rynien są one schowane. Fachowiec który zabiera się za montowanie tego systemu twierdzi, że za kilka lat będę miał spory problem z zaciekami na elewacji, gdyż jego zdaniem jest on niedoskonały. Mam nadzieję że dość obrazowo to opisałem, prosiłbym o opinie jeśli ktoś miał styczność z tego typu rynnami i czy rzeczywiście jest taki problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 12.01.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Jak rynna nie będzie wystawać za styropian to będą zacieki druga sprawa w przypadku zastosowania rynny bez okapu schowanej w stropianie to montowałem Plastikowe rynny galeco klejone na specjalny klej który ma teoretycznie wyeliminować ewentualne przecieki złączki ponieważ jak gdzieś będzie przeciekać to pójdzie w elewację. Na Twoim miejscu wysunąłbym rynne za elewacje chociażby o szerokosć rynny. Rynny stalowe lubią pracować latem się rozciągają a zimą się kurczą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.01.2019 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Ten system rynnowy jest niedopracowany i nie nadaje się do rozwiązań typu kryta rynna i kryte rury spustowe. Kamil dobrze radzi, wysuń rynnę poza obrys budynku i nie będzie problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts