Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe okna czy nie?

Recommended Posts

Pisze bo mam problem. Jestem sama z dzieckiem i nie mam żadnego faceta aby się doradzić...

Wprowadziłam się do swojego mieszkania i mam problem z oknami

Blok lat 10, okna plastikowe lat 10

Uszczelki nowe i dobrze trzymają

Wieje z ramy okiennej, zimny parapet, jak jest lekki wiatr to az unoszą się firanki

Największe zimno jest właśnie koło okna

I teraz nie wiem czy wystarczy jeszcze raz zamontować te same okna, uzupełnić pianka szczeliny czy bardziej sie oplaca wstawić nowe okna?

Czy z panowie firmy zajmującej się nieszczelnymi oknami powiedzą w miarę rozsądnie co powinnam zrobić czy jak zobaczą samotna kobietę to będą naciągali na nowe okna.

Raczej nieprawidłowo zamontowane, pozostawiono jakąś nieszczelność pod parapetem zewnętrznym, a to już kłopot do opisanych przez koleżankę objawów.

Oczywiście może wchodzić jeszcze w grę niewielka regulacja nieszczelności samego skrzydła okna.

Jeśli przyjdzie odpowiedni fachowiec od okien, na pewno pomoże.

Nie trzeba od razu wymieniać okien, to już ostateczność. Po pierwsze sprawdzić czy nie brakuje gdzieś pianki montażowej z zewnątrz(może była ale ptaki ją wyskrobały? a może w ogóle jej nie było. - fachowiec dostrzeże wszelkie nieprawidłowości.

Nie ma chyba firmy zajmującej się nieszczelnościami okien - dobrym rozwiązaniem będzie firma zajmująca się wymianą okien, i może jednak trzeba zaufać trochę uczciwości takich pracowników.

Ostatecznie można poradzić się sąsiada, nie wierzę , że w okolicy takiego niema ?

Jest jeszcze jeden sposób na znalezienie przyczyny "wiania" z okolic okna :)

Kupuje się taśmę malarską Żółtą w miarę szeroką 5-8 cm i okleja się miejsca "przypuszczalnej nieszczelności" w 99% pomaga zlokalizować miejsce nieszczelności (łatwo ją odkleić , nie pozostawia zabrudzeń) Gdy to zostanie zlokalizowane łatwo jest podjąć decyzję co należy zrobić.

pobrany plik.jpg

• Like 1

Dziś oglądałem okna. Na oko 10 letnie. Przy parapecie pewnie zdmuchiwałoby świeczkę. Na bank nie było tam listwy podparapetowej, a piana - jeśli była - uległa degradacji.

Naprawiałbym to doraźnie demontując któryś parapet. Pewnie zewnętrzny.. A może próbowałbym przewiercić ramę co 20cm i wpuszczać tam pianę..

Wieje wokół całej ramy okna. Najbardziej przy parapetach. Ja kupiłam karimatę, podcięłam na paski i włożyłam w te szczelinę między parapetem a oknem. Trochę pomogło ale parapet cały zimny i tak.. jutro się umówię na kilka oględzin okien

Mam pecha do fachowców...ostatni chciał mi kłaść gładź na ściany na 8 warstw starej odpadające farby, poprzedni kładł płytki bez krzyżyków

Od tego momentu wole wiedzieć czego mogę się spodziewać i czytam na jakiś temat abymwiedziec o co chodzi

Dzieki za rady