Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka instalacji kominowej

brandowaw

Recommended Posts

Witam

Mam problem z podlaczeniem kozy u siebie w domu.

Otóz mieszkanie jest nowe - standeweloperski.

Mam wystajaca rure kominowa w scianie o srednicy 20cm.

Rura jest gruba ale troche pordzewiala.

Wyzej, w scianie jest tak samo.

Wyglada to tak:

https://zapodaj.net/b55e0b248f14e.jpg.html

IMG_20181222_120343.jpg

Miałem wizyte 3 kominiarzy.

Koza ktora wybralismy do male dovre sense.

Srednica wylotu spalin to 15cm.

Ta rure w scianie musze zredukowac do 15 cm i wypuscic juz czarna rura na pokoju do kominka.

Wszyscy kominiarze mowia ze trzeba ta rure zamienic na czarna, wykuc w scianie, wrzucic trojnik i zbudowac jakies drzwiczki do czyszczenia itd.

Koszt jest znaczCY.

Czy naprawde nie ma na to latwiejszego rozwiazania?

Mnie się wydaje , że to co wystaje to właśnie rura czarna, może trochę poleżała :(ale wygląda na rurę piecową.

Cóż trzeba to po prostu zredukować i już. Są oryginalne redukcje do tego typu instalacji

https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/jeremias-redukcja-130-120-mm-do-kominkow-stal-dc01-czarna.html

A jeśli chodzi o wyczystkę, to nie rozumiem też, że jej nie zrobili, ale niekiedy wyczystka jest w kominku (gdy rura jest nad paleniskiem -więc jej w ogóle nie ma.)

Edytowane przez CityMatic
usunięcie nieprawidłowej błędnej informacji

Sprawdź jak daleko idzie rura w dół - jeśli wsparta jest na posadzce komina - wykuj otwór i wsadź wyczystkę dedykowaną, zrób dojście zasłoń ładną kratką aby było estetycznie w salonie i będzie na wieki, Gdy będziesz czyścił komin ewentualną sadzę wyciągniesz przez taką wyczystkę.

Pozdrawiam

ea32a9284886992efcb54b9dff31.jpg

Edytowane przez CityMatic
poprawa informacji