Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na strop od wewnatrz przy malym remoncie., czy moga byc klopoty

Recommended Posts

Pytanie do zorientowanych , Mam murowany dom na wsi ,rzadko odwiedzany ale wpada sie czasem na wekend i jest problem z utrzymujacym sie za dlugo chlodem. Sciany cegla silikatowa i 8 cm styropian od zewnatrz ,stropy betonowe i chyba 3-5 cm pod wylewka przewiewnego zimnego poddasza wiec to oczywiste ,ze ta masa nie nagrzeje sie w 10 godzin ale potrzebuje ok doby.

Szykuje sie do remontu kuchni i lazienki ,sufity trzeba skrobac i malowac . I tu mam pytanie czy jest sens dawac stelaz ,3 cm styro i na to plyta gipsowa. Czy jednak to proszenie sie o klopoty z wilgocia , Pomieszczenia nie posiadaja kominow stricte wentylacyjnych tylko dymowy w kuchni i dziura w stropie lazienki. Zamysl jest taki ,ze jak sie przyjezdza w zime na wekend to szybciej moze uzyskaloby sie komfort cieplny w strategicznych pomieszczeniach jak lazienka i kuchnia odpowiednio ok 7 i 20m2 . Ogrzewanie centralne grawitacyjne ,smieciuchem . Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Jak masz możliwość, to daj znacznie więcej Nawet 20cm jak masz taką możliwość. Styropianowe płyty uszczelnij pianką. Zatop siatkę, wygipsuj i parę razy pomaluj mocną akrylową farbą. Nie powinieneś mieć kłopotów jak zrobisz to pieczołowicie.

Dziurę w łazience zmień na rurę z kratką, najlepiej ją poprowadź obok wanny/ prysznica

No jak to w zyciu ))) dwie rozne opinie. Na 20cm nie ma miejsca max to 3-5cm . Z jednej strony tez mam powazne obawy przed wilgocia , bo to para z wanny, prysznica czy garow , jednak z drugiej strony domek bardzo rzadko uzywany ,moze za 10lat bedzie troszke czesciej. A jak sie pojedzie na kilka dni to stropy i sciany przez dwa dni sie laduja cieplem, dlatego tak kombinuje co zrobic przy okazji remontu tych dwu pomieszczen ,zeby szybciej po przyjezdzie osiagac w nich wzgledny komfort. Na chwile obecna nie wiem po prostu.