Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysoka drabina

Recommended Posts

Ponieważ mój dom jest dość wysoki (dolna krawędź dachu 5,60 m nad ziemią) muszę sobie chyba kupić b. wysoką drabinę, żeby móc czyścić rynny itepe.

Ale jak zobaczyłem jak taka drabina wygląda:

http://www.alve.pl/gfx/oferta/drab-uniw3-forte.jpg

i pomyślałem, że mam na to wejść, to mi się złabo zrobiło.

Korzysta ktoś z takiej drabiny? Jak pewnie to coś stoi? Czy to jest dla normalnych ludzi, czy raczej dla straceńców?

dziękuję jezier za odpowiedź,

Ale tak myślę, że chyba nie mam co inwestować w nic lepszego, bo będę z tej drabiny korzystał tylko kilka razy w roku.

A w końcu te drabiny to jeden pies. Od razu się nie rozlecą.

Zapomniałem zapytać, ilo szczeblowa jest twoja?

Również z tego korzystałem i również wyżej. Przy odrobinie rozsądku tyle razy wejdziesz co zejdziesz.

Taka drabina, a przynajmniej ta z której korzystałem po rozłożeniu w całości do oparcia o ścianę, dach, ma wysokość 11,4 m. Robi wrażenie z góry.

Zdarzyło mi się układać tą drabinę równolegle do 45 stopnioowego dachu. Spod drabiny zapierałem o koło samochodu, bo przy tym, kącie od raqzu zjeżdzała.

PL

mam garaż o długości 6 metrów, więc z przechowywaniem nie będzie kłopotu. Wozić to jej nigdzie nie będę.

Czyszczenie rynien to jedna rzecz, ale czasem trzeba coś dokręcić, uszczelnić itepe. Pozatym przyda mi się do mycia okna na klatce schodowej na wysokości 1-go piętra.

Czy na taką drabinę mogę ustawić równolegle do domu? Czy ta poszczerzona podpórka nie będzie powodowała, że będę zbyt daleko od ściany domu?

Mieczu - spoko - mozna na takiej drabinie spokojnie stanac i cos tam dlubac

Swego czasu osobiscie siding ukladalem i uwierz - wyciagnieta na 9 metrow stabilna jest a u ciebie chyba tyle do najwyzszej szyby na klatce schodowej nie ma.

Swoja droga architekt zafundowal ci niezly pasztet ;)

Pozostaje zyczyc tej samej liczby wejsc jak i zejsc :)

Proponuję następujące rozwiązania:

1) lasso, najlepiej gumowe, zaczepione o jeden z kominów. Gąbka w rękę i na tym gumowym lassie - i w góre - i w dół.

2) batuta to się chyba nazywa (takie coś do skakania w górę) - a poza tem tak jak w rozwiązniu pierwszym

3) najwyższy człowiek Ukrainy (bodajże powyżej 250 cm) dwa razy do roku (z wykształcenia jest weterynarzem a zawodu uprawiać nie może bo zwierzęta boją się go - mógłby zarobić kilka złotych)

To tyle wymyśliłem w 5 minut. Jak by co mogę wymyślać dalej ... ;)