Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysoka drabina

Recommended Posts

Swoja droga architekt zafundowal ci niezly pasztet ;)

Pozostaje zyczyc tej samej liczby wejsc jak i zejsc :)

he he jareko, dzięki za życzenia

architekt to mi zaprojektował tam luksfery, ale bałem się że będą za zimne, więc zaproponował podwójne luksfery, ale bałem się że będzie się między nimi zbierał brud, więc w końcu ja zaproponowałem okna zamiast tych luksfer. Więc jareko, to ja sobie sam zgotowałem ten los.

Z usług najwyższych ukraińców (powinno być dwóch na barana) raczej nie skorzystam, dziękuję

Ale ponownie zadam moje pytanie, bo jakoś umknęło: czy się wygodnie z takiej drabiny pracuje, gdy jest ustawiona bokiem do ściany? Bo ten stabilizator na dole chyba sporo odstaje, nie?

W miare wygodnie tylko..... najgorzej jak juz na samym koncu jestes - odnosi sie wrazenie jakby za chwile mialo sie przez szczebelki na pysk ;) poleciec - ja chlop lekki a co z osoba o kilka kili ciezsza? Wrazenie bedzie jak sadze spotegowane

Wolalem zawsze odprzec o sciane niz taka ekwilibrystyke uskuteczniac

Mieczu

pogadaj ze strażakami, może uda Ci się jakiś wóz drabiniasty z demobilu zakupić :wink: Nie zazdroszczę Ci tego mycia, prawa fizyki znasz, więc lepiej chyba z drabiną prostopadle do budynku,mniej wyciągniesz tę część teleskopową i powinno być chyba ok?

Pozdrawiam i dzięki za dziennik, to byla jedna z moich pierwszych lektur na forum :D :D

• 7 months później...

Odgrzewam topik, bo stoję przed kwestią zakupu drabiny wysokości ok. 4-5 metrów. A że 3 miesiace temu "glebnąłem" z kilku metrów na beton ("...bo to zła drabina była..."), co skończylo się m.in. złamaniem kręgosłupa, więc zależy mi na kupnie czegoś naprawdę sprawdzonego.

Czy ktoś z forumowiczów mógłby zaproponować coś godnego uwagi ?

A że 3 miesiace temu "glebnąłem" z kilku metrów na beton ("...bo to zła drabina była..."), co skończylo się m.in. złamaniem kręgosłupa...

:o :o

dobrze, że jestes w miarę w jednym kawałku :o

Mój mąż to kawał chłopa, także jak kupimy drabinę, to prima sort :o

Przy odrobinie rozsądku tyle razy wejdziesz co zejdziesz.

racja.

Zdarzyło mi się układać tą drabinę równolegle do 45 stopnioowego dachu

ojej, tu widać brak rozsądku 8)

wiec, najwazniejesze jest aby uzywając drabiny nie przekraczac jej dopuszczalnego obciazenia ( masa uzytkownika ) oraz zakresu kątów w jakim moze być uzytkowana

jak to jest wazne, zobaczcie na rysunku nizej.

Postaram sie to prosto wytłumaczyc.

Im bardziej drabina stoi pionowo to jest ona, teoretycznie, tylko sciskana, jezeli jest bardziej poziomo to jest nie tylko sciskana ale również zginana.

Zalózmy, ze drabina ma wytrzymalosc na zginanie "1" (dolny rys) stawiamy na drabinie czlowieka ( górny rys ) w "srodku rozpietosci drabiny" i co sie okazuje, ze ta sama drabina która lezy poziomo moze "uniesc" człowieka o masie 1 ale juz oparta pod katem 75 stopni moze "uniesc" człowieka o masie 4!!

http://republika.pl/proxy1/photo/drabina.jpg

Uwaga: to jest tylko ilustracja , wiec prosze uzytkowac drabiny z rozsądkiem i nie sugerować sie zbytnio wyliczoną nosnościa

Proponuję do tych czynności wynajmować niewielki podnośnik (takie na podwoziu lublina do jakichś 200 kg nośności). Jak się zgra wszystkie czynności konserwacyjne w jednym czasie to nie powinno to trwać dłużej niż godzinę. Wynajem takiego malutkiego podnośniczka nie powinien być zbyt drogi, akomfort pracy o niebo lepszy - nie trzeba co chwile schodzić i przestawiać drabiny. Jak masz trochę więcej kasy to kup sobie taki podnośnik na własność i świadcz tego typu usługi.

Proponuję do tych czynności wynajmować niewielki podnośnik

Taaak, oczywiście... Za każdym razem, kiedy będę wchodził na poddasze stajni po siano, z pewnością zafunduję sobie taki na podwoziu lublina. A jak zgarnę trochę więcej kasy to kupię sobie taki podnośnik na własność i będę świadczył usługi...

"Ludzie, myślcie ! To nie boli !"

Podnośnik wymaga swobodnego dostępu wzdłuż ścian zewnętrznych budynku. Możliwe w czasie budowy.

Potem tam rosną róże, iglaki lub jest co najwyżej wązki chodnik.

Główna sprawa to dostęp do rynien. Trzeba czasem oczyścić lub poprawić.

Drabiny nie należy opierać o rynny, a z kolei dostęp do ściany może być niekorzystny.

Zatem powinna to być drabina rozstawna.

Zauważyłem, że drabiny szersze o 10 cm (bardziej stabilne), są od razu o 40% droższe.

Jezier,

jak możesz to podaj w jakiej to drabinie ten nit się urwał, chodzi mi o firmę która ją wyprodukowała? zawsze to człowiekowi da argument, żeby zapłacić jakieś 3, 4 stówy więcej za jakąś porządniejszą drabinę. Chyba, że ktoś ma również negatywnie odczucia co do tych droższych drabin typu Krause itp. ?

• 10 years później...