Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy PC ??

root

Recommended Posts

Dzięki za sugestie. Może doprecyzuję. Wszystkie mieszkania to jeden właściciel, nie ma więc problemu z rozliczaniem mieszkań. Moje dylematy dotyczą zagadnienia czy da się sensownie zastąpić gaz pompą ciepła powietrzną. Czy przy 4 łazienkach ma to sens. Czy jednak gaz wyjdzie taniej albo porównywalnie w eksploatacji, ponieważ PC nie nadąży grzać wody i będzie sporo pracowała na grzałkach.

• 2 weeks później...
Dzięki za sugestie. Może doprecyzuję. Wszystkie mieszkania to jeden właściciel, nie ma więc problemu z rozliczaniem mieszkań. Moje dylematy dotyczą zagadnienia czy da się sensownie zastąpić gaz pompą ciepła powietrzną. Czy przy 4 łazienkach ma to sens. Czy jednak gaz wyjdzie taniej albo porównywalnie w eksploatacji, ponieważ PC nie nadąży grzać wody i będzie sporo pracowała na grzałkach.

W tej sytuacji szedłbym jednak w gaz. Żeby zachować jakiś komfort użytkowania z CWU trzeba zamontować w miarę duży zbiornik i utrzymywać w nim wysoką temp. A i tak w godzinie "W" czyli wieczorne kąpiele może jej zabraknąć. Miałem podobną sytuację w poprzednim lokum (9 mieszkań), wspólnota odcięła się od sieci CO i zamontowali piec gazowy wraz ze zbiornikiem chyba 3000 l. W lecie to chodziło, jaja zaczęły się w zimie gdy wieczorem ludzie puszczali wodę. Po prostu brakowało, więc kto pierwszy ten lepszy. Piec grzał pełną parą, ale... w tym czasie nie grzał mieszkań, a tam kaloryfery. Moment robiły się zimne i efekt raczej średni zimno w domu, w kranie letnia woda....

Skoro piec gazowy nie dawał rady (zapewne za mała moc), to ja pompy w ogóle nie widzę w tej sytuacji. Zresztą jaka moc tej pompy? Koszt byłby ogromny. Gazówka wyjdzie instalacyjne taniej i niewiele więcej kosztowo w eksploatacji. Ponadto PC grzejąc duży zbiornik z wodą będzie miała niski COP, co potwierdzają koledzy z większymi zbiornikami CWU lub buforami. Do tego kaloryfery i PC, to musiałaby byc wysokotemperaturowa.. No średnio to widzę.

Edytowane przez Szklara

• 2 weeks później...

Witam,

Pompa ciepła będzie dobrym rozwiązaniem do ogrzania Pana mieszkań. Może się Pan także zastanowić nad zastosowaniem tej samej pompy ciepła do ogrzewania budynku i współpracy z zasobnikiem CWU. Rachunki za ogrzewanie budynku pompą ciepła powinny być na znacznie niższym poziomie niż w przypadku ogrzewania gazem więc nie ma się Pan czego obawiać.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

Witam,

Pompa ciepła będzie dobrym rozwiązaniem do ogrzania Pana mieszkań. Może się Pan także zastanowić nad zastosowaniem tej samej pompy ciepła do ogrzewania budynku i współpracy z zasobnikiem CWU. Rachunki za ogrzewanie budynku pompą ciepła powinny być na znacznie niższym poziomie niż w przypadku ogrzewania gazem więc nie ma się Pan czego obawiać.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

Mnie by taka odpowiedź zniechęciła. Przecież widać, że nawet nie przeczytałeś pierwszego posta, tylko z automatu kopiuj - wklej. Bezsensu.