root 13.01.2019 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Dzięki za sugestie. Może doprecyzuję. Wszystkie mieszkania to jeden właściciel, nie ma więc problemu z rozliczaniem mieszkań. Moje dylematy dotyczą zagadnienia czy da się sensownie zastąpić gaz pompą ciepła powietrzną. Czy przy 4 łazienkach ma to sens. Czy jednak gaz wyjdzie taniej albo porównywalnie w eksploatacji, ponieważ PC nie nadąży grzać wody i będzie sporo pracowała na grzałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 25.01.2019 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Pompa cieplna powietrzna nie ogrzeje Ci wody zimą, a tym bardziej c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.01.2019 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Pompa cieplna powietrzna nie ogrzeje Ci wody zimą, a tym bardziej c.o. Czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 25.01.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki za sugestie. Może doprecyzuję. Wszystkie mieszkania to jeden właściciel, nie ma więc problemu z rozliczaniem mieszkań. Moje dylematy dotyczą zagadnienia czy da się sensownie zastąpić gaz pompą ciepła powietrzną. Czy przy 4 łazienkach ma to sens. Czy jednak gaz wyjdzie taniej albo porównywalnie w eksploatacji, ponieważ PC nie nadąży grzać wody i będzie sporo pracowała na grzałkach. W tej sytuacji szedłbym jednak w gaz. Żeby zachować jakiś komfort użytkowania z CWU trzeba zamontować w miarę duży zbiornik i utrzymywać w nim wysoką temp. A i tak w godzinie "W" czyli wieczorne kąpiele może jej zabraknąć. Miałem podobną sytuację w poprzednim lokum (9 mieszkań), wspólnota odcięła się od sieci CO i zamontowali piec gazowy wraz ze zbiornikiem chyba 3000 l. W lecie to chodziło, jaja zaczęły się w zimie gdy wieczorem ludzie puszczali wodę. Po prostu brakowało, więc kto pierwszy ten lepszy. Piec grzał pełną parą, ale... w tym czasie nie grzał mieszkań, a tam kaloryfery. Moment robiły się zimne i efekt raczej średni zimno w domu, w kranie letnia woda.... Skoro piec gazowy nie dawał rady (zapewne za mała moc), to ja pompy w ogóle nie widzę w tej sytuacji. Zresztą jaka moc tej pompy? Koszt byłby ogromny. Gazówka wyjdzie instalacyjne taniej i niewiele więcej kosztowo w eksploatacji. Ponadto PC grzejąc duży zbiornik z wodą będzie miała niski COP, co potwierdzają koledzy z większymi zbiornikami CWU lub buforami. Do tego kaloryfery i PC, to musiałaby byc wysokotemperaturowa.. No średnio to widzę. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Szklara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 26.01.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Pompa cieplna powietrzna nie ogrzeje Ci wody zimą, a tym bardziej c.o. Odważne słowa. Mam ciepło w domu i ciepłą wodę. Fenomen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 26.01.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Odważne słowa. Mam ciepło w domu i ciepłą wodę. Fenomen? Może maciejos36 chodziło o to, że 1 pc nie ogrzeje tego budynku wielorodzinnego. No bo jak inaczej to wytłumaczyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 04.02.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Witam, Pompa ciepła będzie dobrym rozwiązaniem do ogrzania Pana mieszkań. Może się Pan także zastanowić nad zastosowaniem tej samej pompy ciepła do ogrzewania budynku i współpracy z zasobnikiem CWU. Rachunki za ogrzewanie budynku pompą ciepła powinny być na znacznie niższym poziomie niż w przypadku ogrzewania gazem więc nie ma się Pan czego obawiać.Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 04.02.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Witam, Pompa ciepła będzie dobrym rozwiązaniem do ogrzania Pana mieszkań. Może się Pan także zastanowić nad zastosowaniem tej samej pompy ciepła do ogrzewania budynku i współpracy z zasobnikiem CWU. Rachunki za ogrzewanie budynku pompą ciepła powinny być na znacznie niższym poziomie niż w przypadku ogrzewania gazem więc nie ma się Pan czego obawiać. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Mnie by taka odpowiedź zniechęciła. Przecież widać, że nawet nie przeczytałeś pierwszego posta, tylko z automatu kopiuj - wklej. Bezsensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts