kubus1701 12.01.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, Mam pytanie dotyczące tarasu oraz wejścia do domu. Na wizualizacji wygląda to tak: Taras: Wejście do domu: Na etapie wylewania chudziaka została wylana zbrojona mała ławiczka (głęboka na 50cm), z dylatacją od ławic domu. Na miejscu gdzie będzie taras, nie wystarczyło betonu, więc nie ma obecnie nic. Na wiosnę będzie wylewana płyta nad parterem, dlatego też chciałbym wykorzystać okazję, że będzie beton i zalać zarówno wejście do domu, jak i taras. Mój pomysł: - wykopać ławiczkę zbrojoną po obrysie zewnętrznym pod taras (tak jak przy wejściu do domu), głęboką na 50cm poniżej obecnego terenu; - wymurować z pustaków zasypowych ściany tarasu oraz wejścia, zazbroić co 2 warstwę, wypełnić betonem (pozostała mi paleta pustaków zasypowych z ławic); - wnętrza wypełnić piaskiem oraz zagęścić; - na całej powierzchni wylać beton zbrojony siatką z drutu (takie gotowe, trochę cieńsze), o ile zbrojenie jest konieczne? - beton grubości ok. 10cm, do wysokości chudziaka w domu. Czy to poprawne wykonanie? Wysokość ocieplenia na chudziaku, wraz z wylewkami w domu to 22 cm. Chciałbym mieć taras oraz wejście na wysokości gotowych podłóg w domu, lub z delikatnym obniżeniem (kilka cm.). Będę miał zapasu około 20cm, co pozwoli mi na dowolność materiału na taras i wejście (płytka, kostka betonowa, itp. - nie mam jeszcze wybranego materiału). Fundamenty, ściany oraz chudziak na tarasie oraz przy wejściu doszedł by do folii przy fundamentach - czy taka dylatacja od domu jest wystarczająca?. Na tej samej wysokości kończy się styrodur (10cm), do niego doszedłbym styropianem z ocieplenia ścian (15cm). Nie będzie mostków cieplnych na łączeniu? Bardzo proszę o ocenę pomysłu. Pozdrawiam, Wrzucam przekrój finalnego wykonania mojego pomysłu: Edytowane 12 Stycznia 2019 przez kubus1701 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts