Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wejście do domu + Taras betonowy

kubus1701

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dotyczące tarasu oraz wejścia do domu.

Na wizualizacji wygląda to tak:

Taras:

3.jpg

Wejście do domu:

1.jpg

Na etapie wylewania chudziaka została wylana zbrojona mała ławiczka (głęboka na 50cm), z dylatacją od ławic domu.

IMG_20180907_175133.jpg

Na miejscu gdzie będzie taras, nie wystarczyło betonu, więc nie ma obecnie nic.

IMG_20181116_161233.jpg

Na wiosnę będzie wylewana płyta nad parterem, dlatego też chciałbym wykorzystać okazję, że będzie beton i zalać zarówno wejście do domu, jak i taras.

Mój pomysł:

- wykopać ławiczkę zbrojoną po obrysie zewnętrznym pod taras (tak jak przy wejściu do domu), głęboką na 50cm poniżej obecnego terenu;

- wymurować z pustaków zasypowych ściany tarasu oraz wejścia, zazbroić co 2 warstwę, wypełnić betonem (pozostała mi paleta pustaków zasypowych z ławic);

- wnętrza wypełnić piaskiem oraz zagęścić;

- na całej powierzchni wylać beton zbrojony siatką z drutu (takie gotowe, trochę cieńsze), o ile zbrojenie jest konieczne?

- beton grubości ok. 10cm, do wysokości chudziaka w domu.

Czy to poprawne wykonanie?

Wysokość ocieplenia na chudziaku, wraz z wylewkami w domu to 22 cm. Chciałbym mieć taras oraz wejście na wysokości gotowych podłóg w domu, lub z delikatnym obniżeniem (kilka cm.). Będę miał zapasu około 20cm, co pozwoli mi na dowolność materiału na taras i wejście (płytka, kostka betonowa, itp. - nie mam jeszcze wybranego materiału).

Fundamenty, ściany oraz chudziak na tarasie oraz przy wejściu doszedł by do folii przy fundamentach - czy taka dylatacja od domu jest wystarczająca?. Na tej samej wysokości kończy się styrodur (10cm), do niego doszedłbym styropianem z ocieplenia ścian (15cm). Nie będzie mostków cieplnych na łączeniu?

Bardzo proszę o ocenę pomysłu. Pozdrawiam,

Wrzucam przekrój finalnego wykonania mojego pomysłu:

Bez tytułu 2.jpg

Edytowane przez kubus1701