Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co myslicie o takim pomysle:

dach jest mansardowy (czyli lamany: 60 stopni i 38 stopni); na wysokosci przelamania - strop betonowy; skosy to sciany poddasza uzytkowego, a gorna czesc dachu (nad tym wylewanym stropem) to strych nieuzytkowy.

Wymyslilam sobie, zeby te skosy odeskowac, opapowac i dac dachowke, a od srodka welne - to standard.

Na stropie - poloze welne (bo po co ocieplac dach na nieuzytkowym strychu).

No i teraz: czy ta gorna czesc dachu moze byc w ogole bez desek (z papa) ani bez folii? Po prostu dachowka na wiezbie (oczywiscie na latach)?

Chyba taki dach i strych bylby niezle wentylowany?

Co o tym myslicie?

Joasia

(Przepraszam za brak polskiej czcionki...)

https://forum.murator.pl/topic/24433-dachowka-prosto-na-wiezbe/

...

Na stropie - poloze welne (bo po co ocieplac dach na nieuzytkowym strychu)....

witaj - mysle tak

wełna stanie sie siedliskiem kurzu ... :(

a po kilkukrotnym zawilgnieciu /od wilgotnego powietrza/ z puszystej zrobi sie "zbita i straci własnosci izolacyjne ...:(

No i teraz: czy ta gorna czesc dachu moze byc w ogole bez desek (z papa) ani bez folii? Po prostu dachowka na wiezbie (oczywiscie na latach)?

Chyba taki dach i strych bylby niezle wentylowany?

Co o tym myslicie?

Joasia

owszem - mozna i tak

ale mozna pod krokwie nadbic wiatroizolacje z folii

jesli chodzi o koszt tej foli - to nieduzy wydatek ...

https://forum.murator.pl/topic/24433-dachowka-prosto-na-wiezbe/#findComment-437075

Wiesz, Brzoza, lubie Cie... Co robisz na Forum o trzeciej z minutami? Jestes tzw sowa czy skowronkiem?

Joasia

dziękuje Ci Joasiu :D

a pora ?

wstałem zamknąc okno ... zimno ... tylko +5*C... i jakos wybiłem sie ze snu ... :wink:

zamiast wełny mozesz na stropie betonowym połozyc np. styropian

eliminujesz wtedy te unoszace sie i fruwajace igiełki z wełny nienakrytej /widoczne tylko w swietle słońca/ a jednak bezwiednie wdychane

nie jest to komfort dla płuc ... :(

czasem, mimo nieuzytkowego strychu zaglada sie tam - choćby raz w roku - np. dla przegladu kominiarskiego czy sprawdzenia ewenualnego przecieku

o ile jednak uwazasz, ze wełna jest lepsza - to ja nakryłbym ją jednak ...

Wymyslilam sobie, zeby te skosy odeskowac, opapowac i dac dachowke, a od srodka welne - to standard.

uznałem podobnie - po skosach sie nie chodzi tam ułozyłem wełne nakryta papą

dodam Joasiu, ze w zimie moze wystąpic zjawisko wykroplenia pary wodnej od spodu dachówek - dlatego dałbym izolacje

https://forum.murator.pl/topic/24433-dachowka-prosto-na-wiezbe/#findComment-437078