Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydział mocy przy PC

gogush

Recommended Posts

Tak sie zastanawiam jakie macie przydziały mocy dla tych co :

1. Używają PC

2. Używają kabli do grzania.

Moje pytanie bierze się stąd ze rozważałem zakup samochodu elektrycznego no i wygląda na to że zabraknie mi mocy.

Obecnie mam przyznane 10kW pewnie zmienie na 13kW

Edytowane przez gogush

Gość Arturo72
Przy maksymalnym obciazaniu tak, przy liczeniu kosztu podlaczenia wazne sa kW

Osoba ktora na 17kW tez chyba ma 25A, a juz od 18kW jest 32A. Do 13kW jest 20A. Poprawcie mnie jesli sie myle. To jest na rachunku kazdymkna(w pge na pewno)

W Vattenfallu(obecnie Tauron) 25A było od ponad 14kW.

Z racji tego,że miałem grzać prądem wziąłem 17,4kW.

Nie pamiętam już czemu po przecinku wziąłem ;)

Moje pytanie bierze się stąd ze rozważałem zakup samochodu elektrycznego no i wygląda na to że zabraknie mi mocy.

Obecnie mam przyznane 10kW pewnie zmienie na 13kW

tutaj http://samochodyelektryczne.org/wplyw_ladowania_samochodu_elektrycznego_na_zuzycie_energii_elektrycznej_przez_domek_jednorodzinny.htm masz rozpiskę mocy i zabezpieczeń oraz ceny zmiany mocy (artykuł stary ) . Jest też opis ładowarek do auta oraz zużycie energii przez auta itd

Standardowy przydział mocy dla domu jednorodzinnego w mojej okolicy to 3f 11kW/16kW i 25A - Enea - oni mają moc umowną 11kW, a przyłączeniową 16kW.

Karę chyba zapłacisz jedynie jeżeli przekroczysz 11kW w średnim miesięcznym a to już jest naprawdę duże zużycie.

Ważny jest tzw. współczynnik jednoczesności czyli ile mocy będziesz potrzebował jednocześnie np. chcesz ładować auto ładowarką 8kW taka moc to już powinna być 3f bo jednofazowo 8kW to ok 34A, a więc potrzebujesz większej mocy przyłączeniowej bo 25A zabezpieczenie to za mało, do tego pracuje pompa ciepła 1f pobiera ok 10A ale to też zależy jaka moc, 3f pompa będzie miała mniejszy prąd na fazę. Do tego zużycie codzienne chociaż przypuszczam, ze auto to będzie nocą ładowane. Są jeszcze tzw. wolne ładowarki co mają o wiele mniejsze zapotrzebowanie na moc ale odpowiednio dłużej będą się ładować. Musisz wziąć konkretny model i zobaczyć jaką moc wymaga do ładowania oraz czy da się je ładować wolniej ale dłużej.

Osoba ktora na 17kW tez chyba ma 25A, a juz od 18kW jest 32A. Do 13kW jest 20A. Poprawcie mnie jesli sie myle. To jest na rachunku kazdymkna(w pge na pewno)

mniej więcej tak to wygląda.

W Vattenfallu(obecnie Tauron) 25A było od ponad 14kW.

Z racji tego,że miałem grzać prądem wziąłem 17,4kW.

Nie pamiętam już czemu po przecinku wziąłem ;)

pewnie się zapatrzyłeś w tabelkę, a tam była zmiana zabezpieczenia od 17,3 ;)

Czyli jak mam 10 kW to najprawdopodobniej mam zabezpieczenia do 16A ( maks obciążenie 11.04 kW) bo w ciągu dwóch lat wywaliło mi dwa razy zabezpieczenia , na święta gdzie było dużo gotowania, prania, suszenia etc.

Czyli aby przeskoczyć na kolejne zabezpieczenia to muszę wziąć conajmniej 11,1kW wtedy powinienem mieć zabezpieczenia 20A co powinno w szczycie dać mi 13,8kW dobrze myślę?

Dokładnie tak gogush, tylko nie bawiłbym się w wartosci po przecinku. Kiedyś może warto było bo cena była chyba coś około 180zł/kW mocy. Ja płaciłem 73zł/kW. Obnizka chyba była w 2014. Wiec dziś może być to w okolicach 80zł/kW

Tak sprawdziłem dzisiaj, jest 77zł za 1kW bez wzrostu dodatkowych kosztów w taryfie G (PGE) . Ponieważ myślę o ładowaniu w drugiej taryfie czyli w tej w której grzeje to sie zastanawiam ile powinienem tej mocy jeszcze dołożyć . Pompa potrafi wziąć ok 6kw , do tego lodówki , rekuperacja i rano/wieczorem czajnik ~2kW no mam jeszcze pompę w studni ~2,2 kW.

Normalne ładowarka do auta elektrycznego zwykle mają 12-16A na 1F czyli ok 3,6 kW (max) ale szybkie ładowarki to nawet 22kW......

No sam nie wiem