janiszelk 26.01.2019 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Dla mnie to wygląda na reklame tego rekuperatora, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.02.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Wolny czas się skończył . A są inne sposoby na wentylację ? Witam, Według prawa budowlanego każdy budynek musi posiadać system wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej. Nie ma możliwości, żeby budynek nie posiadał żadnego typu wentylacji. Poprzez niedotrzymanie parametrów powietrza w budynku miałoby to zły wpływ na osoby przebywające w budynku oraz może wpłynąć na rozwijanie się pleśni na ścianach budynku. Wspominał Pan o posiadaniu szczelnego budynku, w którym zaprojektowana była wentylacja mechaniczna, więc prawdopodobnie nie posiada Pan kominów do wentylacji grawitacyjnej. W tym przypadku pozostaje Panu jedynie wykonanie wentylacji mechanicznej. Przy okazji polecam sprawdzić centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 marki Buderus, którą można sterować za pomocą prostego regulatora - pilota zdalnego sterowania RCV lub bezpłatnego programu komputerowego Configuration Tool. Urządzenie dostępne jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Jego wysoka sprawność (do 90%), pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. W celu doboru polecam kontakt z jednym z Naszych Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik89 10.02.2019 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 A ja mam trochę pytanie z innej beczki. Mam dom zbudowany już w 2000 roku, ale projekt nie taki nowy (początek budowy był dużo wcześniej, a ja go odkupiłem). Teraz zastanawiam się nad modernizacją i właśnie myślę o rekuperacji, nie tylko ze względu na oszczędność ciepła, ale o zdrowie / klimat itd. I teraz o ile na górze (pokoje dzieci i nasza sypialnia) wszystko jest do zrobienia bo na górze jest strych, będę wymieniał też ocieplenie poddasza z wełny na piankę i pomyślałem też o rekuperacji.Czy biorąc pod uwagę, że mam kominy dwa,które już nie robią za dymowe (ogrzewanie gazem i komin oddzielny wysunięty na bok) to czy istnieje możliwość położyć rury w kanałach kominowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 11.02.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Czy biorąc pod uwagę, że mam kominy dwa,które już nie robią za dymowe (ogrzewanie gazem i komin oddzielny wysunięty na bok) to czy istnieje możliwość położyć rury w kanałach kominowych? Możliwość istnieje tylko jak to zrobisz? zależnie od pomieszczenia mogą iść 1, 2 lub3 rurki fi75. Trzeba policzyć objętości pomieszczeń, krotności wymian, przekroje i jakoś do tego dobrać całą tą rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts