Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Wolny czas się skończył .

A są inne sposoby na wentylację ?

Witam,

Według prawa budowlanego każdy budynek musi posiadać system wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej. Nie ma możliwości, żeby budynek nie posiadał żadnego typu wentylacji. Poprzez niedotrzymanie parametrów powietrza w budynku miałoby to zły wpływ na osoby przebywające w budynku oraz może wpłynąć na rozwijanie się pleśni na ścianach budynku. Wspominał Pan o posiadaniu szczelnego budynku, w którym zaprojektowana była wentylacja mechaniczna, więc prawdopodobnie nie posiada Pan kominów do wentylacji grawitacyjnej. W tym przypadku pozostaje Panu jedynie wykonanie wentylacji mechanicznej.

Przy okazji polecam sprawdzić centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 marki Buderus, którą można sterować za pomocą prostego regulatora - pilota zdalnego sterowania RCV lub bezpłatnego programu komputerowego Configuration Tool. Urządzenie dostępne jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Jego wysoka sprawność (do 90%), pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. W celu doboru polecam kontakt z jednym z Naszych Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

A ja mam trochę pytanie z innej beczki. Mam dom zbudowany już w 2000 roku, ale projekt nie taki nowy (początek budowy był dużo wcześniej, a ja go odkupiłem). Teraz zastanawiam się nad modernizacją i właśnie myślę o rekuperacji, nie tylko ze względu na oszczędność ciepła, ale o zdrowie / klimat itd.

I teraz o ile na górze (pokoje dzieci i nasza sypialnia) wszystko jest do zrobienia bo na górze jest strych, będę wymieniał też ocieplenie poddasza z wełny na piankę i pomyślałem też o rekuperacji.

Czy biorąc pod uwagę, że mam kominy dwa,które już nie robią za dymowe (ogrzewanie gazem i komin oddzielny wysunięty na bok) to czy istnieje możliwość położyć rury w kanałach kominowych?

Czy biorąc pod uwagę, że mam kominy dwa,które już nie robią za dymowe (ogrzewanie gazem i komin oddzielny wysunięty na bok) to czy istnieje możliwość położyć rury w kanałach kominowych?

Możliwość istnieje tylko jak to zrobisz? zależnie od pomieszczenia mogą iść 1, 2 lub3 rurki fi75. Trzeba policzyć objętości pomieszczeń, krotności wymian, przekroje i jakoś do tego dobrać całą tą rekuperację.