MhUser 13.01.2019 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Witam Zrobiłem test szczelności i wyszedł dobrze (nadciśnienie 0,18; podciśnienie 0,26) ale są szczegóły do poprawy okna:wieje na połączeniu ramy okna z murem - jak to doszczelnić nie kując tynku wewnątrz i nie niszcząc elewacji na zewnątrz?czy połączenie tynku (wewnątrz i na zewnątrz) z ramą okna można uszczelnić jakąś masą, czymś pomalować/posmarować? puszki:wieję również z kilku puszek na gniazdka - czy istnieje jakiś produkt (niepalny), który można rozpylić w puszce (tak jak pokrycie lakierem w spay'u) aby pokrył wszystkie zakamarki i uszczelnił? Edytowane 14 Stycznia 2019 przez MhUser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.01.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Bez odkucia połączenia okna z murem nie naprawisz. Puszki...Cóż...radość murowania z porotermuTeż niewiele zrobisz-Nie widzę sposobu na naprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.01.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 puszki: wieję również z kilku puszek na gniazdka - czy istnieje jakiś produkt (niepalny), który można rozpylić w puszce (tak jak pokrycie lakierem w spay'u) aby pokrył wszystkie zakamarki i uszczelnił? Można pokusić się i dyszą wtrysnąć pianę montażową. Za pomocą aplikatora jak najgłębiej. Powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 13.01.2019 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Bez odkucia połączenia okna z murem nie naprawisz. Puszki...Cóż...radość murowania z porotermu Też niewiele zrobisz-Nie widzę sposobu na naprawę a po odkuciu jak naprawić? czym się będzie różnić sklejanie ramy z murem od sklejania ramy z tynkiem? taśmy są SIGA miał być szczelny montaż, nie będę ich raczej wyrywał raczej czymś przykryje mur jest z bloczków silikatowych; podejrzewam że te puszki które trafiły na spoinę pionową są problematyczne tak na marginesie trochę mi ręce opadają bo wszystkie miejsca które sam uszczelniałem są 100% szczelne a tam gdzie działali 'fachowcy' jest fuszerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 13.01.2019 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Można pokusić się i dyszą wtrysnąć pianę montażową. Za pomocą aplikatora jak najgłębiej. Powinno pomóc. chyba wcisnę pianę w widoczne dziury, wytnę namiar nożykiem, a potem wtrysnę jakiś lakier w kilku warstwach żeby pokrył wszystko; połączenie z zewnątrz puszki z tynkiem posmaruję jakąś masą albo folią w płynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 14.01.2019 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 a po odkuciu jak naprawić? czym się będzie różnić sklejanie ramy z murem od sklejania ramy z tynkiem? taśmy są SIGA miał być szczelny montaż, nie będę ich raczej wyrywał raczej czymś przykryje mur jest z bloczków silikatowych; podejrzewam że te puszki które trafiły na spoinę pionową są problematyczne tak na marginesie trochę mi ręce opadają bo wszystkie miejsca które sam uszczelniałem są 100% szczelne a tam gdzie działali 'fachowcy' jest fuszerka Czy dobrze przeczytałem? Połączenie okna z murem wykonano za pomocą piany, folii naklejonej dwustronnie (jeżeli miało być poprawnie), wszystko przykryto tynkiem i jeszcze wieje? Czy są jakieś zdjęcia wykonane po montażu okien? Albo był wykonany niechlujnie albo ktoś montujący parapety wewnętrzne po tynkach, wydłubał nieco piany czy folii bo nie chciały "mu się zmieścić". Pewnie 90% przewiewów czy mostków jest następstwem błędnego montażu parapetów, zarówno wewnętrznych jak i wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 14.01.2019 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Czy dobrze przeczytałem? Połączenie okna z murem wykonano za pomocą piany, folii naklejonej dwustronnie (jeżeli miało być poprawnie), wszystko przykryto tynkiem i jeszcze wieje? Czy są jakieś zdjęcia wykonane po montażu okien? Albo był wykonany niechlujnie albo ktoś montujący parapety wewnętrzne po tynkach, wydłubał nieco piany czy folii bo nie chciały "mu się zmieścić". Pewnie 90% przewiewów czy mostków jest następstwem błędnego montażu parapetów, zarówno wewnętrznych jak i wewnętrznych. parapetów jeszcze nie ma zdjęć nie mam ale osobiście dociskałem taśmy wewnątrz bo były miejsca gdzie nie przylegały zdziwiło mnie że są takie wąskie; zaszpachlowałem elegancko cały glif + 25cm na zewnątrz, a szerokość klejenia taśmy to tylko kilka centymetrów, a tam gdzie były kotwy to ledwo przykrywała kotwę; tynkiem przykryte jest tylko tyle żeby zasłonić taśmy, potem glify będą wykończone drewnem po całości (nie tylko parapet) chyba skontaktuje się z firmą od montażu i zobaczę jak się będą tłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 14.01.2019 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 czy to że dom jest bardzo szczelny (0,26 podciśnienie, 0,18 nadciśnienie) może mieć wpływ na to że połączenie okien ze ścianami nawala?to jest pewnie najsłabszy punkt całego systemu i ciśnienia muszą być tam duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 14.01.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 jeśli na to mają pójść jeszcze dechy a to dodatkowe 10-20 mm to zrobiłbym to tak. Do czoła profila przykleiłbym taśmę tak by nachodziła na profil z 10mm i dokładnie przykleił do glifu. Albo zabezpieczyłbym taśmą malarską (pozostawiając 5-10mm odkryte) profil i miejsce styku okna z ościeżnicą i z 5-10 mm glifu dokładnie wypełniłbym SP925 Tylko najpierw powierzchnię profila odtłuścić, glif podobnie lub wręcz zagruntować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 14.01.2019 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 jeśli na to mają pójść jeszcze dechy a to dodatkowe 10-20 mm to zrobiłbym to tak. Do czoła profila przykleiłbym taśmę tak by nachodziła na profil z 10mm i dokładnie przykleił do glifu. Albo zabezpieczyłbym taśmą malarską (pozostawiając 5-10mm odkryte) profil i miejsce styku okna z ościeżnicą i z 5-10 mm glifu dokładnie wypełniłbym SP925 Tylko najpierw powierzchnię profila odtłuścić, glif podobnie lub wręcz zagruntować dzięki za konkretne informacje Co zrobić na zewnątrz? Jeśli do środka wieje to zewnętrzne taśmy też nie są szczelne, a jeśli nie są szczelne to zimne powietrze będzie miało kontakt z pianą i ścianą i może się tam skraplać. Czy jeśli zostawię to tak jak jest nie spowoduje degradacji ściany i rozszczelnienia okna w przyszłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.01.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 zdziwiło mnie że są takie wąskie; zaszpachlowałem elegancko cały glif + 25cm na zewnątrz, a szerokość klejenia taśmy to tylko kilka centymetrów, a tam gdzie były kotwy to ledwo przykrywała kotwę; We wzorcowych montażach kotwy są dodatkowo oklejane foliami, bo wokół nich mogą się pojawić nieszczelności (folia nie przylega aż tak dokładnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 14.01.2019 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 We wzorcowych montażach kotwy są dodatkowo oklejane foliami, bo wokół nich mogą się pojawić nieszczelności (folia nie przylega aż tak dokładnie). kotwy były przykryte poprzecznymi dodatkowymi kawałkami taśm skontaktowałem się z montażystą ma oglądnąć, mam nadzieję że zrobi co należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.01.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Może takie coś rozwiąże problem od zewnątrz, jak masz do czego dokleić siatkę.https://www.google.com/search?q=bella+plast+bp13&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 14.01.2019 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Może takie coś rozwiąże problem od zewnątrz, jak masz do czego dokleić siatkę. https://www.google.com/search?q=bella+plast+bp13&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b użyłem listew dylatacyjnych, elewacja jest zrobiona uszczelka w tych listwach jak widać powietrza nie zatrzymuje rozważam zaklejenie listwy i uszczelki czymś elastycznym żeby to uszczelnić mimo tego że będzie to mało estetycznie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.01.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 użyłem listew dylatacyjnych, elewacja jest zrobiona uszczelka w tych listwach jak widać powietrza nie zatrzymuje rozważam zaklejenie listwy i uszczelki czymś elastycznym żeby to uszczelnić mimo tego że będzie to mało estetycznie wyglądać Nie wiem jakim cudem nie zatrzymuje powietrza listwa dylatacyjna z siatką BP13. Mam takie zamontowane na zewnątrz i wewnątrz okien. A montaż okien był z taśmami wew/zew. Czyli poczwórne zabezpieczenie przed wiatrem. Nie wieje nawet z gniazdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 15.01.2019 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) zamurrowac te okna to bedzie bardzo szczelnie - ile wieje - masz jakies fotki ?- wydatek podaj w m szesciennych - zaklejales okno do tych badan, przylgi i osadzenie szyb, otwor na klamke - a moze to mostki termiczne a nie wianie tasmy zewnetrzne musza byc paroprzepuszczalne masz sonde do pomiarow miejscowych przewiewu ??? - czy ci wieje bo odczuwasz zimno - jeszcze raz - zamuruj wszystko - razem z oknem Edytowane 15 Stycznia 2019 przez finlandia scalanie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts