Morecus1 13.01.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Witam wszystkich. Pewnie temat który tu poruszam dla forumowych wyjadaczy będzie jak chleb powszedni i pewnie wiele też takich pytań tutaj padło na tym forum. Dlaczego więc założyłem kolejny? Bo każdy dom jest inny. Ma inne założenia i budżet. I każdy wymaga indywidualnego podejścia. Dom który buduje z założenia miał być w miarę moich możliwości finansowych ciepły. Ściany z porothermu 25cm + 20 cm grafitu EPS 70 0.031.Podloga 20 cm eps 100 0.036Strop 20 cm eps 70 0.031 Wymiary przybliżone okien5x 150x1503x 180x1502x.90x1501 fiks 200x2301 drzwi w systemie patio lub hst 300x230 Chcialbym to z pakietem 3 szybowym. Póki co polecają mi Drutex. Eko-okna na salamander 92. Chciałbym by okna parę lat mi posłużyły zanim będę musiał je wymienić. Jakie są Wasze rady co to profili i producentów? Okuć? Szyb? Być może to co mnie polecają to chłam i nie warto na to patrzeć? Bardzo proszę o porady i polecenia ludzi którzy są z tej branży. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.01.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Jakie są Wasze rady co to profili i producentów? Okuć? Szyb? . A Pan Szanowny, to kupuje z osobna profile, okucia i szyby, czy jednak razem do kupy poskładane? Jak osobno, do zabawy w "zrób to sam" rozumiem pytanie, jeśli jednak zamierza Pan kupić gotowe okna, to niech Pan raczej pyta co komu wyszło z poskładania tych profili, okuć i szyb. Niech Pan pyta o właściwości użytkowe okien, bo to od ich klasy, poziomu wartości zależy jak długo cieszył się Pan będzie nowymi oknami. To z czego je poskładano, to sprawa drugorzędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morecus1 13.01.2019 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mimo że dopiero teraz założyłem tutaj konto, to często odwiedzam forum muratora i wiem że szanowny Pan jest jednym z lepszych fachowców od okien. Prawdę mówiąc, zakładając ten temat - liczyłem na to że wniesie Pan coś do mojego posta. To również z Pana wypowiedzi na tym forum dowiedziałem się tego, że aby skutecznie dobrać okna trzeba wiedzieć z czego ten dom jest zbudowany. Teraz do meritum. Oczywiście zależy mi na całych gotowych oknach. Dotąd polecano mi Eko-okna na profilu Salamander 92 z pakietem 3 szybowym. Ale zapaliła mi się lampka ostrzegawcza kiedy zostały taniej wycenione niż Salamander 82 mm z pakietem 3 szybowym innej fabryki - przepraszam ale nie pamiętam nazwy. Zależy mi na tym by te okna wytrzymały 15-20 lat (przepraszam ale nie wiem jaka jest realna żywotność okien), a nie wypaczyły się i rozszczelniły po 2-3 latach. Jak każdemu inwestorowi zależy mi na tym by wybrane okna były przystępne cenowo oraz dobre. Wiem, ten warunek jest często trudny do spełnienia, ale co by mi Pan polecił? Jeśli chodzi o producenta i jego wyrób? Przy okazji zapytam Pana o zdanie nt. wyboru systemu do drzwi tarasowych. Szerokość 300 cm x 230 cm wysokość - z tego forum wiem że system PSK sie nie nada. Rozważam jeszcze Patio - ale mało o nim informacji, oraz HST. Który by Pan polecał i dlaczego? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalTr 13.01.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Dlaczego przesuwka PSK się nie nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 14.01.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Przy wyborze okien weź właśnie pod uwagę właściwości użytkowe , sposób i jakość montażu - również wytyczne producenta , serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.01.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Dlaczego przesuwka PSK się nie nada? PSK się nada do bardzo okazjonalnego otwierania i zamykania, tak kilka razy do roku. Jeśli okno ma być używane jako wej/wyj. na taras lepsze jest HST. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4446 18.01.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 PSK się nada do bardzo okazjonalnego otwierania i zamykania, tak kilka razy do roku. Jeśli okno ma być używane jako wej/wyj. na taras lepsze jest HST. Pozdrawiam Cezary Popieram przedmówcę. W tych wymiarach / 3000x2300/ jesteś na granicy stosowania systemu PSK. Możesz być skazany na ciągłe regulacje , i tu należy wziąć pod uwagę przy zakupie okien bliskość firmy , jak kupisz " gdzieś w Polsce" gwarantuję , że będą kłopoty z serwisem , nikt nie puści serwisantów przez pół kraju by przez godzinę wyregulowali Ci okna. Stawiałbym w tym wymiarze na HST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 18.01.2019 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Miałem w ręku t/z PSK. Nie zamontowałbym tego wynalazku. HST, albo zwykłe drzwi balkonowe odpowiednio wkomponowana w duże przeszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 19.01.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Zobacz sobie jeszcze takowe "PSK" , bez uchyłu skrzydła :https://www.winkhaus.com/pl-pl/technika_okienna/przesuwne/duoport/duoport-pashttps://www.siegenia.com/pl/00002/0002/0001/0002/index.html Kwestia gabarytu konstrukcji , jak dany producent do tego podejdzie , jak to wykona , oraz jak będzie to zamontowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 21.01.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 "Naturalna i efektywna wymiana powietrza odbywa się poprzez ok. 6-milimetrową szczelinę pomiędzy skrzydłem a ramą, na całym obwodzie okna" Hmm.. tak jakoś planuje wentylację mechaniczną, to ten winkhaus chyba nie bardzo się nadaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.01.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Zapomnij...dobrze radzę....zapomnij o takim PSK PADK chyba że chcesz swoją decyzję przeklinac przez cały czas uzytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 22.01.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 no tak, tylko HST , tylko HST , tylko HST : ) . A dlaczego ten Winkhaus ma się nie nadawać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.01.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Nie tylko HS Poszukaj salonu ktory na PSK PADK Wtedy zrozumiesz Bo pisać można dlugo W tej szerokości już zwykle PSK nawet że wspomaganiem ruch w klamce będzie użytkowa udręką Raz...dwa razy w roku to jeszcze a najlepiej wcale...tylko wtedy lepszy jest FIX Zrobisz jak chcesz ale zapisz sobie te wypowiedzi i po roku od zamieszkania przeczytaj Edytowane 22 Stycznia 2019 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 22.01.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 troszkę duże, faktycznie , miałem do czynienia z 2400-2700 szer i chodziło ok , kwestia idealnej regulacji może , bez szarpania i siłowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 24.01.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Jeśli chodzi o Drutexa to moi monterzy mówili o nim "to gów...o". Ja jako sprzedawca wielkich baboli nie widzę ale chyba coś jest na rzeczy - oni wszakże widzą więcej. Z Eko-oknami pracuję od 2 lat. Salamander 92 to świetny profil. Od stycznia tego roku Eko-okna wprowadzają również na polski rynek BE82 (wcześniej szedł tylko na eksport). Jest nieznacznie tańszy. Zanim jednak zamówisz to przyłóż te profile do siebie. BE92 to prawdziwy Salamander. BE82 do Profil Brügmanna (którego właścicielem jest Salamander). Biel Brügmanna jest trochę bardziej kremowa nić ta z Salamandra. Jednym się to podoba, inni mają to w nosie a jeszcze inni twierdzą że to obrzydliwe. Prawda jest taka że różnice widać wyłącznie jak porównujesz te profile ale różnica faktycznie jest. Okna jako produkt u tego dostawcy - całkiem przyzwoita jakość. Polecam szczególnie wąskie zgrzewy - świetnie wyglądają. I na białym i na kolorach. Jeśli chodzi o okna PSK - daruj sobie. PSK w Ekooknach wykonuje się na okucie GU i chodzi to tak sobie. Jeśli chcesz tych drzwi używać okazjonalnie to ok ale jeśli częściej i nie chcesz się denerwować to tyko HS. Tym bardziej że HS-y Ekookna maja w dobrej cenie. Zadbaj też oczywiście o ciepłe listwy pod-parapetowe oraz o porządny montaż. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.01.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 ...Ja jako sprzedawca ... . Gdzie można zobaczyć co sprzedajesz ? Jeszcze mam czas, ale zaczynam rozglądać się w temacie zakupu a do Ciebie mam "rzut beretem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 27.01.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Gdzie można zobaczyć co sprzedajesz ? Jeszcze mam czas, ale zaczynam rozglądać się w temacie zakupu a do Ciebie mam "rzut beretem" Firma jest w Grabicach koło Gubina. Budowy najbliższe można podejrzeć w Gubinie. Ale większość prac to okolice Berlina i Lipska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaAzimierz.Dol 28.01.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Co do producentów, to nie przykładałbym tutaj aż takiej wagi. Może się zdarzyć, że nawet mniejsza firma, będzie oferować dobre modele, to jednak wyjątki. Przede wszystkim zwróć uwagę na parametry okna, takie jak przepuszczalność cieplną, izolację akustyczną, czy nawet jakie okucia wykorzystano i gwarancję(!). Na drugim miejscu jest wygląd, czyli jak się okna prezentują, czy można wykorzystać w nich okleinę, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.01.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Co do producentów, to nie przykładałbym tutaj aż takiej wagi. Może się zdarzyć, że nawet mniejsza firma, będzie oferować dobre modele, to jednak wyjątki. Przede wszystkim zwróć uwagę na parametry okna, takie jak przepuszczalność cieplną, izolację akustyczną, czy nawet jakie okucia wykorzystano i gwarancję(!). Na drugim miejscu jest wygląd, czyli jak się okna prezentują, czy można wykorzystać w nich okleinę, etc. Niezłe porady warto zacytować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yogus 31.01.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Co do okleiny, to teraz już większość producentów oferuje różne kolory okien, więc tym aż tak bardzo bym się nie przejmował. Bardziej bym się skupił, na tej przepuszczalności cieplnej. Sam autor tematu zaznaczył, że zależy mu na ciepłych oknach. Obecnie minimalna wartość Uw wynosi 1.1. Każde okno, które osiaga niższa bądź równą wartości 0,8 jest już uważane, za okno energooszczędne. Tylko teraz pytanie, ile chcesz wydać na okna i na jakiej energooszczędności Ci zależy. mozesz kupić okna, ktorych Uw. będzie wynosić 0,8 jak w przypadku [moderowano], albo okna, ktore osiagna jeszcze nizsze poziom. wtedy trzeba tez liczyc się z tym, ze koszt takich okien będzie o wiele wyższy. Edytowane 1 Lutego 2019 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts