wiec 15.10.2004 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Zrobiłem już studzienki przy spustach wody z rynien i zamierzam rurami fi 100 podłączyć się do studni któą wykopałem w ogrodzie. Mam pytanie może już ktoś tak robił, jak się szybko wypełnia studnia gdy składa się z pięciu kręgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 15.10.2004 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 To zależy czy masz ją otwartą od spodu czy zabetonowaną Jak otwartą (grunt) to może się okazać, że grunt jest przepuszczalny i woda w niego wsiąknie. A czy szyko? Ja zbierałem do beczek (ok. 100l) póki co z blaszaka (15m.kw.dachu) i po dwóch dobrych deszczach obie były pełniuteńkie. Jeżeli masz sporą powierzchnię, to taka studnia powinna się napełnić przy kilku większych ulewach. Tak przynajmniej mi sie zdaje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiec 15.10.2004 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Woda nie wsiąka w grunt, wprost przeciwnie przy dużych opadach zawsze na dnie jest troche wody. Studnia ma głębokość 2,5m i średnicę 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 15.10.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 to chyba naturalmne wiec, ze troche wody musi stać. Przecież ziemie na około jest przesiąknięta wodą, a tam gdzie jej nie ma przesącza się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 15.10.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Jesli napuscisz do studni bez dna wody to po jakims czasie ona wsiąknie.Poziom wody zatrzyma sie na poziomie wód gruntowych.Pytanie jest takie,czy chcesz sie pozbyć wody deszczowej w ten sposób czy zrobić zapas wody do podlewania ogrodu.10 milimetrowy opad daje nam na m 2 ;10 l wody.W czerwcu w miesiącu spada około 100 mm wody ,czyli 100l na metr.Reszte łatwo obliczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 15.10.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Woda nie wsiąka w grunt, wprost przeciwnie przy dużych opadach zawsze na dnie jest troche wody. Studnia ma głębokość 2,5m i średnicę 80cm. czyli prawdopodobnie dno studni jest na poziomie wód gruntowych. Ja myślę, że może warto zrobić tam jakieś betonowane dno. Sporo w ten sposób się nazbiera i nic nie ucieknie. A jeżeli studnia miałabysię zapełnić, to trzeba pomyśleć nad jakimś odpływem. nie znam dokładnie sytuacji i nie jestem ekspertem więc trudno mi 'teoretyzować' Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 15.10.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Żeby tak zrobić system, który sam działa i nie wymaga zaglądania, to trzeba by zrobić odprowadzenie z dachu do jednej studni, szczelnej, czyli właściwego zbiornika deszczówki, a z niej tak z pół metra-metr od górnej krawędzi przelew nadmiaru wody do drugiej, płytszej i otwartej z dołu studzienki chłonnej. Ale czy warto się tak bawić?... Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts