Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykorzystanie deszczówki

wiec

Recommended Posts

To zależy czy masz ją otwartą od spodu czy zabetonowaną :) Jak otwartą (grunt) to może się okazać, że grunt jest przepuszczalny i woda w niego wsiąknie. A czy szyko? Ja zbierałem do beczek (ok. 100l) póki co z blaszaka (15m.kw.dachu) i po dwóch dobrych deszczach obie były pełniuteńkie. Jeżeli masz sporą powierzchnię, to taka studnia powinna się napełnić przy kilku większych ulewach. Tak przynajmniej mi sie zdaje ;)

Pozdrawiam

Jesli napuscisz do studni bez dna wody to po jakims czasie ona wsiąknie.Poziom wody zatrzyma sie na poziomie wód gruntowych.

Pytanie jest takie,czy chcesz sie pozbyć wody deszczowej w ten sposób czy zrobić zapas wody do podlewania ogrodu.

10 milimetrowy opad daje nam na m 2 ;10 l wody.

W czerwcu w miesiącu spada około 100 mm wody ,czyli 100l na metr.Reszte łatwo obliczyc.

Woda nie wsiąka w grunt, wprost przeciwnie przy dużych opadach zawsze na dnie jest troche wody. Studnia ma głębokość 2,5m i średnicę 80cm.

czyli prawdopodobnie dno studni jest na poziomie wód gruntowych. Ja myślę, że może warto zrobić tam jakieś betonowane dno. Sporo w ten sposób się nazbiera i nic nie ucieknie. A jeżeli studnia miałabysię zapełnić, to trzeba pomyśleć nad jakimś odpływem. nie znam dokładnie sytuacji i nie jestem ekspertem więc trudno mi 'teoretyzować' :)

Pozdrawiam

Żeby tak zrobić system, który sam działa i nie wymaga zaglądania, to trzeba by zrobić odprowadzenie z dachu do jednej studni, szczelnej, czyli właściwego zbiornika deszczówki, a z niej tak z pół metra-metr od górnej krawędzi przelew nadmiaru wody do drugiej, płytszej i otwartej z dołu studzienki chłonnej. Ale czy warto się tak bawić?...

Andrzej (Trach)