Marek.M 13.01.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Mam takie pytanie, czy przy fundamencie, celem ochrony materiału szalunkowego (raczej płyty niż deski), mogę użyć styropianu jako ochrony szalunku. Użyłbym np styropianu (w sumie jakiegoś najtańszego, chociaż nie wiem czy jakiś trochę twardszy nie byłby lepszy?) grubości 2 cm i włożył go w szalunek z jednej i drugiej strony, pomiędzy wlał beton. Czy to by zadziałało? Chodzi mi o to żeby płyt wykorzystywanych do szalunku nie zniszczyć. Pytanie jak potem zabezpieczyć fundament przeciwwilgociowo? Co o tym sądzicie? Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Marek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 13.01.2019 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Jakie płyty?osb sklejka? Plyty można smarowac srodkami antyadhezyjnymi. Jeżeli to płyty osb to one średnio nadają się moim zdaniem na szalunek ławy. Ze styro to niezbyt dobry pomysl niepotrzebne koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 13.01.2019 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Jakie płyty?osb sklejka? Plyty można smarowac srodkami antyadhezyjnymi. Jeżeli to płyty osb to one średnio nadają się moim zdaniem na szalunek ławy. Ze styro to niezbyt dobry pomysl niepotrzebne koszta. Płyty raczej MFP chciałbym użyć. A styropian przy cenie ok. 150 zł za m3, daje przy 2cm koszt 3zł za m2, a płyty są dalej jak nowe, przynajmniej tak mi się wydaje. Chcę sam budować, i ewentualne murowanie ścian fund. z bloczków średnio mi się widzi, wolałbym wylać je z betonu. Ile wychodzi koszt materiałów za m2 ściany z bloczków a monolit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 14.01.2019 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Nie wiem jaki masz dom, ale jak nie chcesz murować bloczków a lać ściany to warto przemyśleć sprawę i może pójść w płytę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 14.01.2019 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Chcę parterówkę, bez ścian nośnych w środku. Poza tym mam raczej gliny i wysoki poziom wód gruntowych (do 0,5m). Muszę więc dom trochę podnieść, łatwiej podnieść samą posadzkę, niż całą płytę (wymiana gruntu no i podwyższenie), tzn. koszt przy płycie wyszedłby większy samej podsypki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 14.01.2019 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Jeżeli masz wode na 0.5m to kolejny argument za płytą. Tradycyjne ławy musisz zagłębic poniżej strefy przemarzania gruntu dla Twojej lokalizacji. W polsce to jest od 0.8 do 1.4m. Co zrobisz z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 14.01.2019 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Pewnie zrobię drenaż otokowy do pobliskiego rowu. Ja jestem w strefie 1m, tylko kiedy na tyle ziemia w POLSCE zamarzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 14.01.2019 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Wracając jednak do samego tematu, ktoś ma jeszcze jakieś przemyślenia dotyczące tego styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.01.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Jak zamocujesz ten styropian do plyt? Styropian wypływa z betonu........ Pomysł taki sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawskip 14.01.2019 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 jako ochrona szalunków u mnie sprawdziła się taka folia: https://www.castorama.pl/produkty/budowa/dach-i-rynny/pokrycia-dachowe/folie-i-membrany/folie-paroprzepuszczalne/folia-paroizolacyjna-0-2-mm-2-x-50-m-zolta.html Jest całkiem gruba i nie tak łatwo ją uszkodzić, a szalunki bardzo dobrze osłoniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 14.01.2019 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Jak zamocujesz ten styropian do plyt? Styropian wypływa z betonu........ Pomysł taki sobie Przecież szalunek od góry trzeba co jakiś czas i tak łączyć, więc to łączenie zabezpieczyłoby styropian przed wypłynięciem, a poza tym można parę wkrętów wkręcić w płyty, co by po drugiej stronie podłapały styropian (dziury po wkrętach mogą być wykorzystane w płytach do późniejszych prac z nimi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.01.2019 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 dziury po wkrętach mogą być wykorzystane w płytach do późniejszych prac z nimi. Brawo TY. Poproszę o fotorelacje jak wykorzystujesz dziury po wkrętach "ponownie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.01.2019 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Brawo TY. Poproszę o fotorelacje jak wykorzystujesz dziury po wkrętach "ponownie". Może źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że dziury do "podtrzymania" styropianu, można robić tak, żeby np. wykorzystując tą płytę później np. na jakąś podłogę na strychu, przykręcać tą płytę w tych samych miejscach, co wcześniej były wkręty. Jakby się okazało, że tych miejsc nie widać, to problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 15.01.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Wyłóż szalunki najtańszą i będzie ok. Później płyty zdemontujesz i śladu po betonie nie będzie. Ja tak robiłem, płyty wykorzystałem ponownie na szalunki na wieniec i jeszcze pewnie raz wykorzystam do budowy garażu. Dodatkowo folia daje ci jakąś tam dodatkową izolację przeciwwilgociową ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.01.2019 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Wyłóż szalunki najtańszą i będzie ok. Później płyty zdemontujesz i śladu po betonie nie będzie. Ja tak robiłem, płyty wykorzystałem ponownie na szalunki na wieniec i jeszcze pewnie raz wykorzystam do budowy garażu. Dodatkowo folia daje ci jakąś tam dodatkową izolację przeciwwilgociową ław. Rozumiem, że po rozmontowaniu szalunków ta folia zostaje na betonie, jest do niego przyklejona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts