amir 14.01.2019 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Przymierzam się obecnie do nowej budowy (dwa domy w układzie bliźniaka) i chodzi mi po głowie "wejście" w nowy system z bloczków perlitobetonowych NIE WYMAGAJĄCY ponoć żadnych spoin murowanych do budowy ścian jednowarstwowej. Producent zapewnia, że po krótkim przeszkoleniu w fabryce wykonawca jest w stanie złożyć taki dom w kilka dni z tych pustaków jak z klocków LEGO?! Tutaj link do tego systemu: https://www.system3e.com/ . Załączam także katalog techniczny jaki od nich dostałem. Koszt m2 ściany to ponoć około 170pln/m2 pustaków... Czy ktoś to zastosował już do budowy domu lub planuje?? Chcę rozpocząć budowę tym systemem w tym roku. Katalog techniczny: https://drive.google.com/open?id=1A3i2RQvLQ3M-dI9q-hSHzMG9oynNxMUI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 14.01.2019 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Fajnie sprzedawac cos takiego, ale NIE według mnie ponieważ : budowa w Polsce nie wygląda jak w folderach reklamowych, nikt nie dba o materiał, nikt nie chce się uczyć nowych technologii. Wszystko co pójdzie nie tak będzie z punktu widzenia wykonawcy wina materiału. Jak wszystko takie fajne i szybkie to niech producent tego systemu ogarnie sobie kilka ekip i świadczy usługę kompleksowa, niech bierze odpowiedzialność za jakość i straty materiału. Jeśli oferuje taka usługę to można się zastanowić pod warunkiem że ten producent oferuje pełen system naprozy, kształtek, itp a nie tylko pustaki. Nie wiem czy widziałes ostatnio budowę domu, ale samo postawienie ścian to właśnie 4-5 dni, bez znaczenia jaki materiał na ściany użyjesz. Co do ścian jedno warstwowych. Tutaj naprawdę trzeba mieć dobrą i myśląca ekipę, która pójdzie w pełny system ciepłych nadprozy, kształtek stropowych, bloczków isomur, itp. a obecnie niestety takich nie ma. Panuje drozyzna i bylejakosc. Buduj jak wszyscy i nie kombinuj za mocno. Niedociągnięcia murarzy przykryje welna/styropian i mimo malych fuszerek będzie dobrze. Dużo ludzi idzie w jednowarstwowki i często kończy się to dodatkowa tzw. dyszka, więc bez sensu jak dla mnie.Jeśli już uprzesz się na 1 warstwowe to może jednak warto zastanowić się nad czyms sprawdzonym i bardziej popularnym w pełnym systemie czyli beton komórkowy. Edytowane 14 Stycznia 2019 przez michal_wro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arwz 28.03.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 @amir czy wybudował pan z już te bliźniaki? i czy użył Pan system3e? jakie wrażenia? nadaje się to do czegoś?a jak nie to czy mógłby Pan też napisać dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts