Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd na cele budowlane z budynku gospodarczego

Niemiec7272

Recommended Posts

Witam,

Przebrnąłem przez morze informacji w kwestii taryf prądu do budowy, jednakże żadna z nich nie odzwierciedla mojego przypadku.

Otóż posiadam działkę, na której mieściły się stary budynek mieszkaln. Od lat obowiązywała tam taryfa z grupy G. W 2009 roku został przekwalifikowany na budynek usługowy - przez ostatnie 9 lat funkcjonował jako sklep spożywczy (lokal był wynajmowany). Umowa z PGE była zawarta przez najmującego, który opłacał prąd w taryfie przemysłowej. Umowa najmu została rozwiązana z końcem listopada i wystąpiliśmy do PGE o zmianę danych umownych i zmianę taryfy na G, dodając stosowne oświadczenie, że na nieruchomości nie będzie prowadzona żadna działalność. PGE wyraziło zgodę, przysłali umowę, przysłali ludzi do licznika i...i tu się zaczęły komplikacje.

W zeszłym roku rozpoczęliśmy na tej samej działce budowę domu jednorodzinnego i Panowie od licznika zawiadomili o tym centralę PGE, że na działce rozpoczęta jest budowa. Z uwagi na to, iż w budynku z prądem prowadzona była działalność nie przez nas, całą budowę (stan SSO) zrobiliśmy przy użyciu agregatu. Niemniej jednak dziś dzwoniła Pani z centrali PGE z informacją, że jeśli jest tam rozpoczęta budowa, to w grę wchodzi wyłącznie prąd budowlany.

I teraz moje pytanie brzmi, czy jest jakaś podstawa prawna, dzięki, której PGE może mi bezwzględnie wlepić tylko prąd budowlany? Zaznaczam, że w budynku po sklepie nie ma ogrzewania - aby instalacja wodna przetrwała zimę muszę co jakiś czas jeździć i dogrzewać pomieszczenie elektrycznie (koszt prądu budowlanego mnie prawdopodobnie zabije w tej materii).

I pytanie drugie, czy jeśli jednak będę miał normalną taryfę z grupy G i będę chciał wykorzystywać ją na cele budowy, to czy grożą mi jakieś konsekwencje ze strony PGE? Uważam, że to już by była przesada mając prąd na działce lecieć dalej na agregatach. Zapewne PGE zatrze rączki i zaproponuje rozdział mocy+podlicznik = budynek taryfa normalna + podlicznik z budowy z prądem budowlanym, ale fajnie, gdyby udało się tego uniknąć.

Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia/wiedzę w tym zakresie, będą bardzo zobowiązany za pomoc.

Pozdrawiam

Wydaje mi się że nie ma takiej podstawy prawnej, wręcz przeciwnie - na budowie nie ma podstawy żebyś miał prąd w taryfie C. Ale tak się przyjęło i tak nas ZE kosi, chociaż byli tacy co się uparli i wygrali. Poza tym nikt nie może Ci "wcisnąć" taryfy budowlanej czy jakiejkolwiek innej bo coś budujesz na działce - może korzystasz z agregatu, albo masz betoniarkę na korbę - nikomu nic do tego.

Z drugiej strony jak prowadzisz działalność w budynku to pewnie masz taryfę C więc w czym problem?

Swoją drogą prąd budowlany nie jest droższy od tego w taryfie G. Droższy jest abonament (ok 5 zł za kW przydzielonej mocy).

W PGE Pruszków nie robią takich problemów.

Moja sąsiad i ja mamy RB-tki w blaszakach i taryfę G. Sąsiad już ponad rok buduje na takim prądzie. Jak montowali mu licznik, miał stan zero, więc na pewno widzieli do czego będzie wykorzystywana energia. Żadnych zastrzeżeń nie mieli.

Z drugiej strony jak prowadzisz działalność w budynku to pewnie masz taryfę C więc w czym problem?

Tak jak zaznaczyłem w swoim poście, budynek był wynajmowany pod działalność i umowa była na najemcę. Z końcem listopada nastąpiło zerwanie umowy, działalności nie ma i nie będzie w najbliższym czasie - i takie też oświadczenie dostał ode mnie ZE. Więc w zasadzie ma to dla mnie znaczenie czy wpakują mi G czy C.

We wniosku i w Umowie, którą odesłałem wpisaną miałem taryfę G i wszystko by przeszło, gdyby nie nadgorliwość panów, którzy przyjechali zobaczyć stan licznika i powiadomili centralę o budowie. Teraz albo przyślą mi nową umowę z wpisaną taryfą C do podpisu, albo dadzą G jak chciałem. Pytanie czy nie odnotują sobie tego, że zgłaszana była tam budowa i jakie ewentualne sankcje są wstanie wyegzekwować, jeśli rzeczywiście ktoś by skontrolował, że używam prądu również na cele budowlane.

Myślę, że nie będzie problemu. Tak naprawdę taryfa C jest na cele działalności gospodarczej a budowa domu żadną działalnością nie jest więc podstaw do takiej taryfy nie ma. Tym bardziej, że masz już na działce odebrany budynek dla którego należy Ci się G jak psu micha. Nawet gdyby złapali Cię na tym, że "pożyczasz" prąd na cele budowlane to na jakiej podstawie mieliby Cię ukarać? Gdybyś pożyczał prąd od sąsiada i za niego płacił - to jeszcze mogliby się czepić, bo to podpada handel prądem, więc trzeba mieć pozwolenia itp. Chociaż nie słyszałem, żeby ktokolwiek miał kłopoty z tego powodu.

Myślę, że niepotrzebnie panikujesz, poczekaj na umowę, pewnie będzie G jeśli o taką wnioskowałeś.To nie jest tak, że wnioskowałeś o G a zakład energetyczny przysyła Ci coś innego - to tak nie działa. Mogą ewentualnie odmówić Ci G, ale muszą podać uzasadnienie i wtedy będziesz wiedział co i jak dalej robić.

(...)Niemniej jednak dziś dzwoniła Pani z centrali PGE z informacją, że jeśli jest tam rozpoczęta budowa, to w grę wchodzi wyłącznie prąd budowlany.

I teraz moje pytanie brzmi, czy jest jakaś podstawa prawna, dzięki, której PGE może mi bezwzględnie wlepić tylko prąd budowlany?

I to jest pytanie, które powinieneś zadać pani z PGE. A odpowiedź powinieneś dostać na piśmie z podstawą. W przeciwnym wypadku mogą Cię pocałować w... To nie ty masz im udowadniać.