Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z palnikiem!? palnik KOŁTON EcoScroll 2018(stożkowy)Piec EcoMatix lub Duox ZX

EcoJohn

Recommended Posts

Cześć.

Zwracam się do użytkowników i osób w temacie tego palnika / kotłów

Wygląda to tak:

retorta.jpg

ps.zdjęcia nie oddaje do końca oryginału

Na palniku pali się mało intensywnie i kocioł ma duże problemy z osiągnięciem zadanej temperatury mimo wiele prób różnych ustawień m.in:

-dogrzewania powrotu zaworem mieszającym

-próby ogrzewania tylko CO

-równoległej pracy pomp(praca ciągła pompy cwu w celu dogrzania powrotu)

-ustawienia sporej ilości podawanego ekogroszku w stosunku do przerwy podawania

PODSUMOWUJĄC - ustawienia nie są problemem

Palnik ma specyficzną budowę. Obawiam się że zewnętrzną firmę montującą mogło to przerosnąć. Koronę palnika + element poniżej mogę obracać w obie strony o jakieś 3cm po okręgu. Koronę i element poniżej mogę również unieść delikatnie do góry. Wydaje mi się to nie dziwne.Po prostu ten palnik rusza się cały.

Ciężko znaleźć w internecie schematy/informację czy ten palnik trzeba złożyć na uszczelniaczu itp.

Pojawia się też informacja że ma on system automatycznego czyszczenia i są tam właśnie jakieś pętle z drutu które mogłby za to odpowiadać ale niestety nie zauważyłem że by w sterowniku była taka opcja a tym bardziej żeby system działał.

RATUJCIE.